SP: ‘J.P. Coen definitief van zijn sokkel gevallen’

20-9-2011

HOORN - Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op het Hoornse plein De Roode Steen blijft de gemoederen bezighouden. Na de val van het beeld in augustus van dit jaar, komt de Socialistische Partij terug op haar eerder ingenomen standpunt. In juni dit jaar besloot de raad dat er een plakkaat zou worden aangebracht op de sokkel van J.P. Coen met daarop informatie over diens daden. Mede gesteund door de SP.  ‘Omdat het beeld er al zo lang stond kozen we voor de gulden middenweg’, blikt SP-raadslid Tom Fekkes terug. ‘Maar toen het beeld viel, dachten we direct: het had zo moeten wezen.’

In juni 2011 besloot de Hoornse gemeenteraad dat het beeld van de volkerenmoordenaar Jan Pieterszoon Coen zou blijven staan op de Roode Steen. Om niet de schijn op te wekken van verering van zijn daden zou op de sokkel een passende en beeldende toelichting van zijn daden worden aangebracht.

De SP keert dus terug op haar schreden en pleit er nu voor het beeld na de restauratie niet te herplaatsen op de Roode Steen, maar het standbeeld te verkassen naar bijvoorbeeld de binnentuin van het Westfries Museum.

Rationele keuze
Fekkes: ‘De keuze om destijds niet te pleiten voor verwijdering was eigenlijk een rationele keuze. Dat het beeld er stond was een historisch bepaald gegeven en een plakkaat op de sokkel leek ons gezien de gegeven situatie (het beeld is een Rijksmonument) een aardige middenweg. Binnen onze partij gingen echter al langer geluiden op om het beeld te ontmantelen en elders te herplaatsen. Na de “val van Coen” staan de zaken er ineens heel anders voor.’

Geen onbesproken verleden
Het beeld is al decennia mikpunt van kritiek, vanwege Coens wandaden ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ondanks kritiek vanuit het bestuur van de VOC werd onder diens leiding genocide gepleegd teneinde een handelsmonopolie te bereiken.

Na afloop van de Hoornse zomerkermis werd bij het herplaatsen van lantaarnpalen op de Roode Steen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel gestoten. Inmiddels is ook in de Tweede Kamer aandacht voor de herplaatsing van het beeld. Enkele kamerleden hebben aangegeven kamervragen te zullen stellen over de mogelijkheid om dit Rijksmonument elders te plaatsen.

Reacties
Reactie: (J.NIjdam)
23-9-2011, 19:23
Ik bedoel, veel ellende gezien in zoveel jaren op de roode steen.Misschien zweeft jp zijn geest daar wel rond in die buurt en aldiemensen die daar vermoord zijn wie zal het zeggen. Was dan ook best een goed idee om JP bij de oude gevangenis te plaatsen, of we begraven het beeld. Er zijn mensen die zeggen, laat het beeld, we leven in de tijdsgeest van nu, volgens mij hoort dit beeld niet bij deze tijdsgeest. Ik ben tegen en wie voor is is voor en we zullen zien en wie weet knalt ie wel weer een keer om, maar dan in duizenden stukjes als ze het beeld weer eens gaan raken, wel of niet opzettelijk.

Reactie: (J.Nijdam)
23-9-2011, 19:12
En wat voor straat NN, een prachtige straat! ik heb er vroeger gewoond, heerrijke tijd gehad in de J.M.straat, veel gezien op de Roode steen overigens. Maar tuurlijk beslist de meerderheid, hoewel ik daaraan ook wel weer twijfel. De politici zullen wel beslissen denk ik.

Reactie: (fritszie)
23-9-2011, 15:01
@ nomen nescio In de Noorderstraat staat een klein borstbeeld van Joh. Messchaert. Terecht klein, en op die plek want J.M. kun je natuurlijk niet vergelijken met Bach. Maar we dwalen af....

Reactie: (Wally Ooms)
23-9-2011, 14:56
@NN Welzeker is Hoorns oud-burgemeester van Dedem van deze tijd. Hij was immers een groot voorstander van inpoldering van het Hoornse Hop. Een man met visie. "Maak van prut nut", was zijn slogan. En zo is het maar net.

Reactie: (nomen nescio)
23-9-2011, 14:21
Hoorn hád een ""muzikaal genie" @Fritszie: Joh.Messchaert. Hoorn is niet verder gekomen dan een straat naar deze bariton te vernoemen. Nu we het toch over beelden/beeltenissen hebben: In het plantsoen bij het station staat "iets" van een zekere baron Van Dedem, ooit burrie te Hoorn zo'n 120 jaar terug. Is dat nog wel van "deze tijd"?

Reactie: (fritsie)
23-9-2011, 12:01
PS en goed dat het Coen-voorval zoveel reacties oplevert: Het brengt nl. ook weer mooie virtuoze 'Qwartiers-gezaagde' bijdragen op.... :-)

Reactie: (Fritszie)
23-9-2011, 11:53
Definitief verwijderen zou je ook kunnen zien als eer voor Coen. Hij krijgt normaal gesproken nauwelijks aandacht van Horinezen denk ik. Soort museumstuk waar iedereen voorbij loopt. En voor de toerist die zich afvraagt wie die Catweazle toch is, vormt ie z'n eigen schandpaal. Als Hoorn nou een Bách had gehad, dan zou dit genie er ongetwijfeld hebben gestaan op die plek en was het plein te klein geweest om alle toeristen te 'huisvesten'.... Plaats Coen maar snel terug op z'n sokkel. (en de duiven zullen er weer blij mee zijn.....;-)

Reactie: (Johan)
23-9-2011, 09:26
In een democratie beslist de meerderheid, met respect voor de mening van de minderheid. Volgens twee petities wil een overgrote meerderheid Coen terug op zijn sokkel.Dus SP en E.v.B. te H., en allen die het niet willen,toon dat jullie echte democraten zijn. Laat Coen op zijn sokkel terugkeren! En ga nu eens eindelijk iets opbouwends doen !!!!

Reactie: (nomen nescio)
23-9-2011, 01:09
Weet iemand hoe het met schipper Bontekoe gegaan is? Als die "fout" geweest is, moet er ook wat gedaan worden aan diens beeltenis nabij het Houten Hoofd, toch? We kunnen toch niet aan de gang blijven?

Reactie: (Qwartje)
23-9-2011, 00:31
@Hans Langbroek Met uw welnemen, @heer Langbroek: dit lijkt vanuit Enkhuizen een nieuwe invalshoek, maar dat is het niet. U pleegt de zaken altijd te schouwen door een facetgeslepen prisma, en daar heb ik veel waardering voor. Maar hier trechtert u een nieuw wijntje in ’n reeds aangesproken fles. Uw argument is in de afgelopen weken tussen alle 250 comments al eens in diverse variaties ter tafel gekomen. Dat u dat niet mee heeft gekregen valt u niet euvel te duiden, en laat uw gelijk wat mij betreft onverlet. Waarbij ik uw ‘nutteloze farce’ graag bijschrijf op het conto van de beeldenstormers.

Reactie: (Hans Langbroek)
22-9-2011, 23:51
Als er een plakkaat onder het beeld komt te hangen met de daden van deze meneer Coen, dan zou het toch consequent zijn om aan elk pand in Hoorn dat stamt uit de roemruchte tijd van de VOC of eraan gerelateerd is, een plakkaat te hangen hoe het geld is verdiend waarmee dat pand betaald is. Evenzo voor andere in die tijd vergaarde zaken, overal kleeft tenslotte bloed aan. Zo niet, dan is die hele discussie over meneer Coen m.i. gewoon één grote nutteloze farce om wat consternatie te kunnen schoppen. Wat Coen deed behoor je gewoon in de geest van de tijd waarin hij deed wat hij deed te bezien. Zoals je ook de zaken zo beziet die zijn slachtoffers deden toen ze daders waren jegens anderen.

Reactie: (Qwartje)
22-9-2011, 19:59
@Tsiburaska Wellicht een ondersteboven gemonteerd wijzerplaatje in de cockpit van uw denkraam, @Tsiburaska. De ouders van Erasmus waren in zoverre ‘fout’, dat zijn verwekker een Goudse dominee was die het hele erge had volbracht met zijn moeder, zijnde de dienstbode. De ondergeschoven bastaard werd als Geert Geerts weggeschreven in ’n terloops hoekje van de burgerlijke stand. De dienstbode droeg haar schande uit bij haar ouders in Rotterdam, en Geertje verbleef aldaar zijn eerste drie jaren, waarna hij te Gouda in jaren en wijsheid toenam. Hij tooide zich later met de voornaam Desiderius (= de gewenste) om zich te revancheren op de ongewenstheid van zijn bestaan. In die tijd sprak men deftig van een defectus natalis (geboortedefect). De schandvlek die op Erasmus rustte is, overgeheveld naar de bedding waarin ons huidige denken stroomt, zeer relatief te noemen. Ik wil hiermee de schandvlek die de herinnering aan Coen aankleeft ontkennen noch relativeren. De nootmuskaat-genocide is een gegeven. Wat was, dat was. De ontkenningsdrift van die daden is daarentegen de motor die de beeldenstormers drijft. Geen beeld, geen historie, geen schande. Klaar. Easy way. Maar soit. Coen komt er, gegeven het bevinden van de gemeenteraad, wel weer bovenop. De toegevoegde waarde van zijn wederkeer mag worden verwacht van een (meertalige) explicatie vanuit het ‘Hoorns geweten’, waarmee wordt verwoord hoe de argeloze toerist aankijkt tegen de motherfucker van de VOC-mannenbroeders van destijds. Dat acht ik – excusez les mots – franker en koener dan het besmuikt wegmoffelen van een tijdsbeeld dat nu al 118 jaar op die basaltmopjes tijdsbeeld staat te zijn. De discussie kolkt zich naar de echoput van de herhaling. Bij ontstentenis van nieuwe inzichten groet ik u allen ten zeerste.

Reactie: (horinees)
22-9-2011, 19:04
Tsi (mijn oude NHD-forum-maatje) Aan ''excuus aan de slachtoffers'' zou ik persoonlijk liever NIET beginnen, het is mosterd na de maaltijd en bovendien helemaal nergens voor nodig, want wat heb IK (huidige generatie) daarmee van doen? Precies...helemaal niets. Daar komt nog eens bij dat voor je het weet weer een zinloze discussie gevoerd volgt over ''herstelbetalingen''..elk excuus kan in deze immers worden opgevat en aangemerkt als ''erkenning''. Nee hoor, brrrr, ik moet niets van excuus aanbieden hebben. Dat wij straks op de informatieplak gaan communiceren hoe wij er ''vandaag de dag tegenaan kijken'' gaat mij ver genoeg. We leven vandaag, onze generatie heeft part noch deel aan hetgeen onze voorouders hebben uitgevreten. Of zoals mevrouw Marijke het min of meer elders verwoordde: Geschiedenis verander je niet,daar praat je over. Zodat we er misschien iets van leren. En heel veel mooier en treffender kan het niet! Teken die petitie...het is bar nodig om een gezond tegengeluid te laten horen, gebruik uw stem... http://petities.nl/petitie/plaats-jp-coen-terug-op-zijn-sokkel

Reactie: (Tsiburaska)
22-9-2011, 18:35
Zoals Willem op 21 sept om 19.30 uur al reageerde, maar Stalin, leveren kan ik wel maar die is nog fouter! Mijn vraag is wat op de Rode Steen wel kan staan, Rode Plein is dus foutje, ik ben die naam zo gewend helaas.... Een bord met hoe fout deze held achteraf was en excuus aan de slachtoffers is beter dan verwijderen. Ik bedoelde de Ex Gevangenis meer als humor dan serie dus. Ik ga de Erasmus Universiteit in Rotterdam ook niet veroordelen omdat zijn ouders fout waren.

Reactie: (horinees )
22-9-2011, 18:22
Waar het in dit soort discussies om ''zou moeten gaan'' is de inhoud. Los van onderbuikgevoelens, ''partijpolitiek gewenste uitgangspunten'' valse sentimenten, merkwaardige uitingen van solidariteit en emoties. Daarbij ook nog eens rekening houdend met het al (wijselijk) genomen besluit om het beeld terug te plaatsen. Door ''die man met die snor'' er weer bij te halen (een typisch linksch dingetje in dit soort discussies -maar dat terzijde) bereik je he-le-maal niets. Soms is spreken Zilver, zwijgen Goud en een mooi beeld van Brons. (-;

Reactie: (Qwartje)
22-9-2011, 17:42
@J. Blokker Met alle respect, @heer Blokker: u redeneert hier wat de ‘eerzaamheid’ van het brons betreft op z’n minst anno 1893. Toen waaide er een nu achterhaalde tijdgeest. Hoewel er toen, ten tijde van de plaatsing van het beeld, ook al mensen waren die vraagtekens plaatsten achter het onbezoedelde blazoen van deze ‘held’. Zoals er nu, anderzijds, nog ignorante medemensen door Hoorn lopen die desgevraagd reageren: “Dat beeld? Weet ik veel… Het zal wel een held zijn.” Over die laatste minieme minderheid wil ik het verder niet hebben, anders dan dat ik mag onderstellen dat hun mindervalide algemene ontwikkeling ergens aan te wijten zal zijn. De selectieve verontwaardiging zoals @Willem die uit uw redenatie (wel de vorm, niet de vent) opmaakt concludeer ik eveneens. Ik maak er tevens uit op dat u geen notie hebt genomen van de uiteenzettingen die ik hier eerder heb trachten te geven met betrekking tot die veronderstelde gevoelens van eerbetoon. Die bestaan bij geen enkele voorstander van terugplaatsing van die bronzen gedaante. Ik ga dat niet nogmaals met argumenten omkleden, want dat zou de vijfde keer worden. Inmiddels: dat @J. Nijdam aankondigt in dit discours even pas op de plaats te nemen lijkt, na de gigantische Godwin van zijn laatste comment, een wijs besluit. Wellicht ten overvloede: Iedere rechtgeaarde internetter kent de Wet van Godwin: ‘Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met nazi's of Hitler tot één’.

Reactie: (Willem)
22-9-2011, 17:24
@Nijdam, als je de helden in de geschiedenis bekijkt zijn er heel weinigen die alleen schone handen hebben.

Reactie: (J.Nijdam)
22-9-2011, 17:02
Horinees,als jij dat drammen noemt dan kan ik ook wel zeggen dat mensen teveel doordrammen om dat beeld weer op zijn plek te krijgen. Ik ben het helemaal met meneer of mevrouw Blokker eens: niet gaan eren dit persoon, we willen ook geen beeld van Hitler hebben in ons land om dan vervolgens alle slachtoffers die hij maakte te gaan herdenken,dat doen wij in stilte, daar is geen beeld van zulke hufters voor nodig.En dat is nog heel zacht uitgedrukt. Ik hou erover op, ik heb mijn buik vol van mensen die zo blijven drammen om het dan ook maar zo te zeggen om dit smerige beeld in ere te houden.

Reactie: (Willem)
22-9-2011, 16:45
@J. Blokker: ik zie bij u een tegenstrijdigheid. Wel genieten van de met bloedgeld gefinancierde geveltjes, maar met degene die het vuile werk daarvoor moest doen wilt u niets meer mee te maken hebben?

Reactie: (J. Blokker)
22-9-2011, 16:23
@qwartje. Een beeld van een persoon is er toch om de persóón in kwestie en meer nog zijn merites op eerbare wijze te herdenken? En juist op de verdiensten van Coen is 'een en ander' af te dingen, dat staat buiten kijf. Dáárom is dit beeld altíjd omstreden geweest en niet plotseling zoals u suggereert, al is de belangstelling thans veel groter mede dankzij de nieuwe media. Meer dan een echo van de VOC tijd is het puur een beeld ter meerdere eer en glorie van de daden van Coen. En juist dát punt voelt ongemakkelijk. Dit is geheel iets anders dan de aanblikken van andere overblijfselen van de VOC zoals mooie gevelrijen of overige VOC pronkstukken. Te staan er om te pralen, niet om een persoon te eren.

Reactie: (Willem)
22-9-2011, 14:42
Het beeld hoeft inderdaad niet als eerbetoon te worden gezien, maar kan ook worden gebruikt als herdenkingsplaats. Eens per jaar kunnen de tegenstanders dan een minuut stilte houden bij het beeld voor de slachtoffers van Coen, waarna een Pasar Malam aanvangt.

Reactie: (Qwartje)
22-9-2011, 14:27
@Bob Ik ga van harte in uw afwegingen mee, @heer Bob. Waarbij andermaal zij aangetekend dat geen enkele voorstander van herstel van het Bronzen Tijdperk op de Roode Steen daarmee ‘dus’ getuigenis aflegt van verering of eerbetoon. Dat Leitmotiv, die drijfveer van de beeldenstormers slaat de plank van meet af aan mis. Die gruwelijke kluit brons is een ding. Een iets, dat daar al 118 jaar staat. Het echoot een VOC-verleden waarvan standen en misstanden genoegzaam bekend mogen worden geacht. Horen we iemand, bijvoorbeeld, ageren tegen de gevelwand van het Westfries Museum? Tegen dat ene roodgeverfde kinderhoofdje op het plein, dat aan bloodshed in eigen huis refereert? Kom op. Het plotseling opstekende windje van morele verontwaardiging heeft alle kenmerken van een dansje voor de bühne. ‘Hoewaai! Ben ik in beeld? Kijk mij eens moreel-hygiënisch denken! We zullen die domme Horinezen wel eens even heropvoeden.’ Van de Beek cum suis hebben tot nu toe geen valide argumenten ingebracht tegen het Wolff/Franke-initiatief voor sokkelcommunicatie. Men blijft in dat rabiate kampje uitsluitend tamboereren op de misvatting dat ‘Hoorn’ in vervoering zou opzien naar die bronzen boeman, als zijnde hullie gouden kalf van hullie Gouden Eeuw. En dat dan ook nog plaatsvervangend namens ‘alle Indonesiërs’ die het - vanuit een redelijker optiek naar een verwerkt verleden - geen reedt kan schelen. Hier lijkt, met alle huilie-huilie-telefoontjes en -mailtjes richting ‘Den Haag’, sprake van een appèl op de dommocratie

Reactie: (horinees)
22-9-2011, 12:49
Maar meneer J. Nijdam (22-09-2011 09:48:19)toch..... u kunt hier wel blijven drammen dat het voor u niet hoeft...die mening kennen wij onderhand wel. Maar goed, als u blijft drammen dan blijf ik op mijn beurt lekker drammen dat het standbeeld gewoon weer op haar sokkel terug moet komen. Mooi en precies zoals het hoort...op onze Roode Steen, pal tegenover een voormalig kantoor van de VOC. Ik ben trots op onze mooie stad en haar rijke geschiedenis. Ik doe niet mee aan populistisch, opportunistisch betweterig gezeik waar het JPC of de VOC betreft. Pfff, wat moeten sommige mensen toch een beroerd en zuur leventje hebben om zo te drammen en zeuren.

Reactie: (J.Nijdam)
22-9-2011, 09:48
Maar een standbeeld ter ere van is en was niet nodig.

Reactie: (Bob)
22-9-2011, 06:34
@ De heren Blokker en Nijdam:Ik kom zelf geregeld in Indonesie vanwege familie contacten en ik kan jullie melden dat de naam JP Coen de gemiddelde Indo helemaal niets zegt.Dat wil niet zeggen dat de daden goedgepraat kunnen worden,maar we hebben het hier wel over de tijdgeest van toen. Coen hoort bij Hoorn en heeft Hoorn deels gemaakt zoals we het nu kennen met de prachtig mooie gebouwen in de binnenstad,de naamsbekendheid etc. Niet alles waar hij voor staat is goed geweest,maar nogmaals,dit moet in de geest van de tijd gezien worden en is,naar mijn bescheiden mening,geen reden om een standbeeld weg te halen. Als dat zou gebeuren breek dan ook alle historische panden in de binnenstad af,want deze hebben we ook mede aan Coen te danken!

Reactie: (J.Nijdam)
22-9-2011, 00:12
Ik heb inderdaad geen interesse in dit beeld, nooit echt bekeken en ik woon al heel lang in Hoorn en kwam heel vaak op de Roode Steen. Omdat ik gruwel van zijn daden van toen, wilde en wil ik jp niet zien. Toen het beeld weg was heb ik het beeld niet gemist,ik keek er nooit naar. Dus als het beeld er weer staat zie ik het niet als ik dat niet wil. Maar nu deze discussie op gang is gekomen wil ik wel melden dat ik tegen dat beeld ben en het weg mag blijven. Het verhaal van J.Blokker moet toch wel genoeg zeggen.Ik denk er ook zo over. Ik vind het van het zotte dat moordenaars een standbeeld krijgen of hebben gekregen, hier of in Timboektoe.

Reactie: (Jorein Versteege)
21-9-2011, 22:29
Typisch SP. Een mooi voorbeeld van hoe nationalistisch deze partij soms nog denkt. Dat is echt een restant van het stalinisme, dat eigen volk vereerd boven anderen. Dit beeld had er nooit mogen staan. De SP had moeten vechten tegen de verering van imperialistische veroveraars. Maar de Sociaaldemocratische Partij is ondertussen al zo verrechtst dat ze niet eens een duidelijk anti-imperialistisch standpunt hebben. Nederland heeft een nieuwe arbeiders partij nodig. Geen PvdA, GroenLinks of SP types, die praten over centrumlinkse kabinetten met de bourgeoisie.

Reactie: (okkie)
21-9-2011, 21:10
het gaat erom spannen, komt hij terug of niet? ik hoop dat het beeld teruggezet kan worden, en dan is deze hele discussie over.

Reactie: (Gijs)
21-9-2011, 21:04
Heer J.Nijdam als het beeld u niets interesseert waarom reageert u dan zoveel? Iedereen mag fouten maken ook de SP en dhr van Beek, maar hou svp op met dat doordrammen.

Reactie: (J. Blokker)
21-9-2011, 21:00
Deze discussie is echt niet nieuw om een understatement te gebruiken. 'Het beeld was al omstreden vóórdat het er stond. In 1887 schreef historicus J. A. Van der Chijs over de mogelijkheid dat in Nederland Coen geëerd werd met een standbeeld: 'Ik betwijfel of zulks nog zou verrijzen. Aan zijn naam kleeft bloed.' Zes jaar later kwam het beeld er alsnog. Het koningshuis dat was uitgenodigd om bij de onthulling aanwezig te zijn, bedankte voor de eer uit vrees voor het uitbreken van rellen.' Die rellen dreigen alsnog uit te breken gezien de reacties op dit forum. Voor de "Horinezen" die zwaar hechten aan het beeld "dat zo bij Hoorn hoort": tot 1893 heeft dat hele beeld niet in Hoorn gestaan. Mijn betovergrootouders hebben het ding nooit gezien terwijl dat toch Hoornsen waren. Ook aardig om te vermelden is dat volgens http://deoorlog.nps.nl het beeld van Coen voor de Indonesiërs 'een symbool voor slavernij' en koloniale onderdrukking en uitbuiting. Ik kan me er veel bij voorstellen. Het is belangrijk om te realiseren hoe in het land waar hij zijn belangrijkste daden heeft verricht tegen hem aangekeken wordt. Als je de sentimenten weglaat staat/stond er een beeld van een dubieuze leidinggevende van de VOC. Dat gegeven alléén voelt ongemakkelijk. Erg ongemakkelijk.

Reactie: (Willem)
21-9-2011, 20:42
@NN de SP was waarschijnlijk meer op Mao gericht omdat Stalin toen al dood was en ze zijn opvolgers te soft vonden.

Reactie: (nomen nescio)
21-9-2011, 20:30
De SP is/was meer op Mao gericht @Willem. Dat meen ik onthouden te hebben. Maar Stalin of Mao, leuk blijft ut.

Reactie: (Willem)
21-9-2011, 19:30
Dat is niet zo moeilijk @Tsiburaska, op het Rode Plein hoort een beeld van Stalin, zoals de naam van het plein al zegt. Die zijn er nog genoeg in de uitverkoop en jij kunt vast wel helpen om er een te bemachtigen. Ook leuk voor de SP.

Reactie: (Tsiburaska)
21-9-2011, 18:45
Gezien zijn verleden zou herplaatsing op Oostereiland eigenlijk wel een leuk voorstel kunnen zijn.Alleen blijft de vraag over wat we daar dan wel kunnen zetten? Dus hoewel ik hem een plek in de Krententuin gun, wat doen we op het Rode Plein?

Reactie: (Willem)
21-9-2011, 16:56
@Qwartje, ik bedoelde de papieren editie ik iedere week na lezing bij het oud papier deponeer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de bijbehorende website ook nog nooit heb bezocht.

Reactie: (Qwartje)
21-9-2011, 16:52
@Willem Ik kan Spaan’s column op die site niet vinden, @Willem. Treffend is wel, dat iemand hier in dit verband één dag eerder al noteerde: ‘Wat je niet ziet is nooit gebeurd’. Spaan kan lezen.

Reactie: (Willem)
21-9-2011, 16:05
Misschien dat de SP-leden even de column van Henk Spaan kunnen lezen in het weekblad HoornDezeWeek.nl van 21-09-2011 (editie 54). Treffend is zijn uitspraak "wat je niet ziet, heeft nooit bestaan". Het lijkt er op dat de SP het spoor even helemaal bijster is en vergeet waarvoor de achterban op de SP stemt. En dat is niet iets met beelden of gouden koetsen...

Reactie: (J.Nijdam)
21-9-2011, 12:31
En heel jammer dat mensen op Hoorngids elkaar soms zo de grond intrappen, is nergens voor nodig en je krijgt een sfeer van vijandigheid. Dat beeld interesseert mij persoonlijk helemaal niets, al zolang zie ik jp niet staan. Wat mij betreft wordt er geen stuiver aan uit gegeven en komt het beeld niet terug Komt het beeld wel terug,ik zie het evengoed niet staan. En tuurlijk, de SP maakt ook fouten, maar niet alleen maar maken ze fouten, ze doen veel goed ook. Dus om deze partij in z'n geheel de grond in te trappen is echt heel erg lullig. Alsof de mensen die dit doen zonder fouten leven, kom op zeg.

Reactie: (J.Nijdam)
21-9-2011, 12:25
Je verheft jezelf boven anderen PJ door te zeggen dat er veel onderontwikkelde mensen reageren, staat je niet netjes en ook erg arrogant. Iedereen mag hier een mening geven en het is niet de bedoeling anderen de grond in te trappen omdat ze er anders over denken.

Reactie: (J.Nijdam)
21-9-2011, 12:12
Die man is al zolang geleden overleden en men zegt altijd: geef de overledenen rust, dus dat beeld kan best wel weglijven.

Reactie: (matahari)
21-9-2011, 12:05
Coen moet blijven, hij hoort bij Hoorn! Zo blijkt maar al te weer, politiek is helaas nooit te vertrouwen. Het zou zinvol zijn dat deze mensen zich wat beter in de geschiedenis zouden verdiepen, maar dan ook echt verdiepen.

Reactie: (ries)
21-9-2011, 11:29
gaaaaaap oja jp coen wat was daar ook alweer mee.... leuk beeldje.... waar is ie eigenlijk.... vakantie zeker..... komt vast wel weer snel terug..... is het niet RECHTS om dan wel LINKS om.... ik ga weer slapen

Reactie: (J.Nijdam)
21-9-2011, 11:14
Blijkbaar met zoveel reacties maken meer mensen zich druk om het standbeeld, niet alleen de SP.

Reactie: (Gerard)
21-9-2011, 11:04
Heeft dan niemand iets beters te doen dan zich hier druk over te maken?! SP ga eens iets nuttigs doen!

Reactie: (Johan)
21-9-2011, 06:48
Aan E.vd B. te H. Als het je niet bevalt in de mooie stad Hoorn, dan kun je nog altijd verhuizen. Misschien kun je ergens anders je frustraties botvieren. Als ik jouw naam weer ergens tegenkom, is het altijd protest tegen iets. Doe iets opbouwends. Ga werken !!

Reactie: (john)
21-9-2011, 06:37
de heel politiek is en nat krant het ziet er eerst mooi uit en dan verwatert het .. en loopt weg in en putje

Reactie: (john)
21-9-2011, 06:01
wat en over lopers als het beeld niet trug geplaast woord mag hij bij mijn in de tuin staan ik als hoorn naar vind als je zo en heekel aan dit beeld heb ga verhuizen dit is ons geschiedenis en daar leeft ons stad ook van...we heb al genoeg geschiedenis vernield als we in nederland kijken lopen er wel ergre ding rond maar daar hoor ik niemand over het beeld moet gewoon trug en op ens niet het heilige boontje uit hange sp hou je mond en ga iets nutigs doen de parken schoon houden van honde poep of zo de parken hoor voor alle in wooners te zijn maar de kinder kunnen er niet spellen door al die poep en dat is iets om je te schaam ik hoor het nog veel mensen zegen kinder moet buit spelen veel beweeging maar waar gemeend hoorn haal die poep uit je oog een zet jp trug op zijn plaats en doe wat met die parken wand die hoor ook bij de schiedenis van hoorn

Reactie: (Symezs)
20-9-2011, 22:14
PowNed. Doe me een lol. Dat zijn net van die stemmingmakers als de SP zelf. PowNed is onderdeel van GeenStijl die op zijn beurt deel uitmaakt van De Telegraaf Media Groep. Een recente uitzending van Zembla maakte weer duidelijk dat deze groep het niet zo nauw neemt met deugdelijk journalistiek onderzoek. Beetje stemming maken en simpel inspelen op onderbuikgevoel is genoeg voor die Fabeltjeskrant journalisten. Lekker laten lullen dus dat PowNed. Vanuit die hoek kan je geen zinnige geluiden verwachten. De Hoornse SP maakt natuurlijk zich volstrekt belachelijk en ongeloofwaardig met deze actie. Wat een lachertje.

Reactie: (Frits)
20-9-2011, 21:55
Bij PowNed schatten ze het aardig verkeerd in: "De kans lijkt steeds kleiner te worden dat Jan Pieterszoon Coen terugkkeert op de Hoornse Roode Steen." Weinig realisme bij PowNed-redactie. De reacties onder het bericht zijn bepaald geen steun voor SP en Eric van Beek: www.powned.tv/nieuws/binnenland/2011/09/coen_weg_uit_hoorn.html De tegenpetitie om Coen te behouden, zie http://coenterug.petities.nl/ wordt al aardig ondersteund.

Reactie: (erik)
20-9-2011, 20:29
Sinds wanneer staat dit beeld er eigenlijk al?

Reactie: (Bob)
20-9-2011, 20:15
Het enige positieve hieraan is dat wij deze mensen niet meer belachelijk hoeven te maken,daar zijn ze zelf erg goed in!!

Reactie: (Bob)
20-9-2011, 20:13
En weer een bewijs dat politici totaal niet te vertrouwen zijn! Het wordt tijd dat deze GEKOZEN mensen zich bezig gaan houden met hetgeen waarvoor ze gekozen zijn! Me dunkt dat er belangrijker dingen zijn dan denken makkelijk te scoren over de rug van een standbeeld!! Mijn god,wat een trieste vertoning van deze flapdrol van de SP.Een ding weet ik zeker,bij de volgende verkiezingen blijft er weinig over van de SP,niet dat het nu veel is,maar toch..

Reactie: (Marieke)
20-9-2011, 20:01
Wat valt me dit inderdaad tegen van de SP maar dan moet je wel ALLE standbeelden om ver halen in heel Nederland dus SP wie volgd!!!!!!!!!

Reactie: (Johan)
20-9-2011, 19:27
Zijn dat afspraken, die je met linkse rakkers maakt. Om daarna weer alles terug te draaien?Toch maar geen SP meer stemmen. Er zijn dus meer draaikonten, dan alleen Wouter Bos! Teken de petitie : Coen terug op zijn sokkel.

Reactie: (Qwartje)
20-9-2011, 18:48
Op 17 juli jongstleden slingerde SP-raadslid Tom Fekkes de volgende twee tweets de wereld in. ‘Geloofwaardigheid is de sleutel to vertrouwen in de politiek’, en ‘Transparantie = openheid = vertrouwen = geloofwaardigheid’ Juist. Het is maar dat we het even weten.

Reactie: (Patricia)
20-9-2011, 18:10
Laten we ons eigen eerder druk maken en wat doen aan de criminaliteit in de stad, de flessen sterke drank die her en der staan neer gezet door onze nieuwe bewoners waar het momenteel van giert in Hoorn. de rommel die achter gelaten word. Laten we ons druk maken om die mooie shop op het kerkplein waar je s'avonds met je kinderen niet langs gaat omdat er 10 van onze medelanders staan te stomen en je vergaat van de lucht. Als we nu alles slopen in Hoorn waar voor de oorlog en tijdens de oorlog moorden en vreedheden hebben plaats gevonden kan je zo met de shovel half hoorn plat rijden. Misselijk word ik er van. Terug plaatsen dat beeld desnoods met een ander bord er bij om de azijn pissers te gemoed te komen. Steek je energie in zaken die echt belangrijk zijn en waar we echt iets aan hebben in Hoorn. Met je zielige spandoeken en je interview op de Rode steen. Haal de hele Rode steen weg want het heet Rode steen omdat er vroeger zo veel bloed vloeide.Ja ik heb als Horinees ook de bekende boeken van Hoorn.enz.enz.

Reactie: (Lodewijk)
20-9-2011, 18:01
Coen is Hoorn, Coen hoort bij de geschiedenis van Hoorn, Coen hoort op zijn sokkel, Coen komt dus terug daar waar hij hoort, in de Coenstad Hoorn.

Reactie: (Dirk)
20-9-2011, 17:30
Gaan we dan de term "Coenstad" vervangen voor SP-Stad? Zal de plaatselijke fotowinkel blij mee zijn. Wat een achterlijk gezwets. Coen moet gewoon terug op z'n sokkel, daar hoort ie.

Reactie: (horinees)
20-9-2011, 16:22
Sinds wanneer staat SP voor SokkelPartij? Is dit nu kleur bekennen? Grappig en o-zo voorspelbaar dat nu allerlei ratjes lijken te ontwaken en zich even melden om (al dan niet geregisseerd -en dat sluit ik niet uit!) opportunistisch misbruik van deze situatie te maken. Bah. COEN BLIJFT. Geen discussie.

Reactie: (Folly)
20-9-2011, 16:18
In één woord: jammer! Dacht ik tot nu toe dat de SP in ieder geval een normaal denkende, idealistische partij was. Nu blijkt op plaatselijk niveau dat men meedeint op de golven van het sentiment van enkele elitaire lieden. Mij dunkt dat er echt wel andere zaken zijn, die meer aandacht (en inzet) vragen. Jammer.

Reactie: (Maarten)
20-9-2011, 16:16
Als SP stemmer zeg ik: Zwak! Een besluit is genomen, JP blijft staan en komt dus terug. Een kraanmachinist die zoveel macht krijgt om JP Coen weg te halen is gewoonweg walgelijk te noemen. Dit is vragen om burgerlijke ongehoorzaamheid. Zint je iets niet, betaal een kraanmachinist om dat beeld omver te gooien...klaar! (waarmee ik niet per se de kraanmachinist of iemand anders beschuldig, maar wel laat zien dat die werkwijze kan lonen!!) Verzekeringswerk, uitgangspunt moet dus zijn dat het beeld er staat! Overigens komt het beeld vooralsnog terug, is schadeherstel. Om het beeld weg te laten halen zal het politieke proces opnieuw gevoerd moeten worden inclusief alle inspraak!

Reactie: (Jan Boezeroen)
20-9-2011, 15:18
Als ik het goed begrijp, laat de SP in Hoorn zich leiden door voortekens. Voorwaar, een interessante wending van deze partij van idealisme. Volgen nu raadplegingen van Tarotkaarten, koffiedik, de vlucht van de zwaluw? Vreest de SP voor een 'Absit Omen'?

Reactie: (Qwartje)
20-9-2011, 14:58
Waarmee de afdeling Hoorn van de SP officieel is toegetreden tot de Orde van Opportunistische Wentelbibsen. Een Amersfoortse kraandrijver hoeft met zijn maandagochtend-kater maar ’n stomme giekzwaai uit te voeren, of hunnie van de SP vallen van de sokkel van hun geloof. Standvastigheid is anders. Gelukkig vormen ze in de stemverhouding binnen de gemeenteraad geen scharnierpunt.