Zangvereniging Sappho-Hoorn viert 13 november 160 jarig bestaan met jubileum concert

1-11-2011

HOORN - De Koninklijke Zangvereniging Sappho uit Hoorn viert op zondag 13 november a.s. haar 160 jarig bestaan; dat maakt Sappho de oudste vereniging van Hoorn.

Ter gelegenheid van dit jubileum zal een speciaal feestelijk concert in de Oosterkerk  worden georganiseerd . Op het programma staan o.a. het ‘Gloria” van Vivaldi en  Die Krönungsmesse  en het “Vesperae solemnes de confessore’ van Mozart in een uitvoering voor koor en orkest. 
Het koor werd op 3 juli 1851 als ‘liedertafel’ opgericht door de Hoornse stadsmuziekmeester H.A. Meijroos met twaalf anderen welgestelde inwoners. Later staat het gezelschap onder leiding van Heinrich Friedrich Utermöhlen. Deze zet zich vanaf 1863 maar liefst 37 jaar lang in voor de vereniging. Utermöhlen zit als een spin in het web van het Hoornse muziekleven.

De naam ‘Liedertafel Sappho’ verandert in 1877 in ‘Mannenzang- en Orkestvereeniging Sappho’. Pas in 1892 wordt de vereniging opengesteld voor vrouwen. Er kunnen meteen 31 namen aan de ledenlijst worden toegevoegd. Sappho krijgt naast een mannenkoor nu ook een gemengd koor. Als geen andere dirigent drukt later Gerard Boedijn gedurende 24 jaar, zijn stempel op Sappho. Hij is ook de man die sterk aan de toekomst van het koor denkt. Hij begint bijvoorbeeld met kinderzangklassen. In 1931 ontvangt de Zang- en Orkestvereeniging Sappho het predikaat ‘koninklijk’. Maar die afdeling orkest wordt kort daarna opgeheven en  Sappho gaat door als Koninklijke Zangvereniging Sappho. Nu – tijdens het 160-jarig bestaan staat Arnold Bakker dus voor het koor.

Aan het jubileumconcert wordt meegewerkt door de solisten Esther Putter (sopraan), Elsbeth Gerritsen (alt/mezzosopraan), Henk Gunneman (tenor) en Michiel Meijer (bas) De instrumentale begeleiding is in handen van Orkest Philharmonia Amsterdam en op orgel Gijs Boelen.

Prijs en reserveren
Toegangsprijs  € 20,- incl. een consumptie in de pauze.  Voorverkoop (bestellen via 0229-263842) Vrienden van Sappho, CJP, 65+ en jongeren tot 16 jaar  € 17,50
 
Voor nadere info: kijk op de website van Sappho: www.sappho-hoorn.nl

Reacties
Reactie: (Dick van der Pijl)
2-11-2011, 14:49
Prachtige mededeling over het concert van Sappho. Als beheerder van de Oosterkerk wil ik graag nog even de tijd vermelden; was in het bericht weggevallen; concert Sappho op zondagmiddag 13 november, AANVANG 15.00 uur LOCATIE: OOSTERKERK - HOORN