Bewoners, gemeente en Intermaris hebben elkaar nodig

26-1-2012 Over de opkomst van een machtige huizenbezitter en de uitglijer van een wethouder

COLUMN

HOORN - Raadslid Jos Renckens van Fractie Tonnaer meldde juni 2011 over de Sterflat-renovatie-plannen op de site van de fractie onder meer dit: ”Al met al is het eindresultaat bereikt door geven en nemen. Zo kom je verder in het leven. Bewoners, gemeente en Intermaris hebben elkaar nodig. Je moet dan een oplossing zoeken die voor iedereen wat positieve punten heeft. Wat ons betreft geloven we dat dat gelukt is.” Renckens schreef dit in een verhaal om de houding van partij en wethouder i.r.t. de renovatieplannen voor de Ster te verklaren en kritiek van onder meer de PvdA te weerleggen. Teneur: wij kunnen sloop van flats niet voorkomen maar hebben onze best gedaan er nog iets knaps van te maken.

Na de, zacht uitgedrukt, vreemd verlopen commissievergadering van afgelopen dinsdag 24 januari 2012 komt zo’n tekst wel in een heel ander licht te staan. Van de bovenstaande 5 korte zinnen blijkt dan helemaal niets te zijn uitgekomen. Sterker, de Sterflats waar juist Fractie Tonnaer zich sterk voor maakte en hun eigen wethouder Roger Tonnaer ooit wilde dat ze op de Monumentenlijst zouden komen, deze Sterflats zouden nu wel eens de strop kunnen zijn waar de Fractie en/of hun wethouder in komen te hangen.

Want na 3 jaar overleg met betrokkenen wordt de Hoornse gemeenteraad door ’plaatsvervangend burgemeester van Hoorn’ Martin Hoiting, tevens directeur (en sinds kort enig directeur!) van het machtige IntermarisHoeksteen simpelweg aan de kant geduwd en gepasseerd! Meerdere malen had de raad al gesproken over de plannen, verschillende plannen waren steeds aan ze voorgelegd en volgens wethouder Tonnaer was er zelfs ”40 maal overleg geweest met bewoners over de besluitvorming rondom de Sterflats”. Drie jaar overleg werd in minder dan 3 uren aan de kant geschoven door Intermaris/Hoeksteen en blijkbaar met toestemming, althans zonder duidelijk bezwaar, van wethouder en college. Tonnaer was al 2 weken op de hoogte van het standpunt van Hoiting maar vond het niet nodig de raad te informeren. Sterker, er werd een ’schijnkeuze’ uit meerdere modellen aan de commissieleden voorgelegd.

En het was nog wel Tonnaer die zich voor de gemeenteraadsverkiezingen sterk had gemaakt voor de monumentenstatus van de Sterflats om zo sloop te voorkomen. In het verkiezingsprogramma van de fractie Tonnaer staat: ”De Sterflats aan de Astronautenweg moeten op de monumentenlijst worden geplaatst. Zo kunnen de flats behoed worden voor sloop. Voor de Sterflats is het wegwerken van achterstallig onderhoud en renovatie hard nodig. Een taak voor Intermaris/Hoeksteen”.

Het is een publiek geheim dat de soms wat arrogante en afstandelijke houding, niet alleen rond dit onderwerp, van wethouder Tonnaer ook binnen de eigen fractie Tonnaer slecht valt. Er is zelfs een deel van zijn aanhang die de naam van de partij wil veranderen omdat deze nu al in hun ogen een smet werpt op de nog jonge partij. Het blijft verbazingwekkend dat politicus Tonnaer, met 22 jaar ervaring als raadslid en ook al enkele jaren wethouders-ervaring, deze week zo’n cruciale fout heeft begaan.

Wat de consequenties zijn is nog niet duidelijk, maar enkele conclussies en opmerkingen zijn op hun plaats:
-Communicatie, ook met de eigen raad, is nog steeds een zwak punt bij dit College.
-Voormalig sociaal huisvester IntermarisHoeksteen (nazaat van oa. Woningbouwvereniging Hoorn) heeft (te?) veel macht in het Hoornse.
-Wethouder Tonnaer en College van B&W moeten snel duidelijkheid geven over Sterflat-situatie/misverstand.
-Kan de gemeenteraad nu kiezen of staat zij machteloos aan de zijlijn?
-Grote vraag: Wie is nu onduidelijk geweest: de wethouder of directeur van IntermarisHoeksteen?
-De politiek is voor velen helaas weer iets onbetrouwbaarder geworden.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Julia)
28-1-2012, 12:09
Vroeger was deze 'sociale' woningbouwvereniging afhankelijk van ons, nu is het andersom en dan krijgen we dit soort dingen. Niet netjes.

Reactie: (Wim)
28-1-2012, 11:34
@PLIES, met de gemeente wordt iedereen in onze gemeente bedoeld, dus incl PLIES en alle andere burgers. Wij allen zitten onder de IMH duim.

Reactie: (horinees)
28-1-2012, 09:39
Wim 28-01-2012 01:09:59... InterMaris heeft teveel macht in Hoorn. En nog erger: zij gaan daar niet netjes mee om.

Reactie: (plies)
28-1-2012, 08:15
@ Wim, Als Tonaer niet het besef heeft om een paar stappen opzij te doen om geen stenen op zijn kop te krijgen, dan moet hij nog een paar stappen doen, opstappen.

Reactie: (Wim)
28-1-2012, 01:09
Ik denk dat Roger Tonnaer onder grote druk van de machtige Hoiting IMH in deze spagaat is gedrukt en daarom weinig anders kon handelen dan hij gedaan heeft. Zij hebben de centen en dat laten zij wel heel erg dominant blijken bij dergelijke gelegenheden. Dat is heel lastig convenanten sluiten op die manier. De gemeente staat zonder helm onderaan de sterflat omhoog te kijken en IMH staat op het dak klaar om stenen naar beneden te gooien ! Dat is echte situatie.

Reactie: (plies)
27-1-2012, 21:29
@ Piet geheel mee eens laten wij het aanzicht en skyline van Hoorn houden zoals hij nu is voor de komende generaties.

Reactie: (Piet)
27-1-2012, 19:16
@hoornaar: Hoorn is eerder een dorp dan een stad. Hooguit een provinciestadje. En een charmant stadje. Daar zet je geen achterlijke hoogbouw neer.

Reactie: (horinees)
27-1-2012, 12:41
Ik ken het ontwerp voor deze nieuw te bouwen flats niet, uiteraard dient het ontwerp in al haar facetten wel aan normen te voldoen @Julia 27-01-2012 11:54:29, en je hebt zeker een belangrijk punt door hier nogmaals (al is het off-topic) de overige zielige dorpse problemen te benoemen. En het aanwijzen van andere lelijke plekken (of de ''skyline''!)haalt nu even niets uit, die plekken komen vanzelf ook nog wel aan de beurt, het maakt deze discussie enkel tot een NIMBY discussie. Ik blijf van mening dat we teveel zeuren over hoogbouw. We wonen en werken in een stad.

Reactie: (Julia)
27-1-2012, 11:54
Dorps gezeik Horinees? Nou,als ik kijk naar Hoorn wat wij hier missen als "stad" momenteel en de discussie die gaande is over de coffeeshops, de betuttelende horeca tijden, na 01.00 niet meer in en uit lopen, zakje softdrugs op zak en hup, de snuffelhond betrapt je en je word de kroeg uitgezet, enz. enz. nou, dan heeft Hoorn een dorpse mentaliteit. Ik ben eerlijk gezegd ook niet tegen hoogbouw om reden wat Folly zegt,maar het gaat erom,waar staan ze mooi en waar niet en voor wie is hoogbouw bedoeld,daar moet goed naar gekeken worden. Als ik bijv. denk aan de Siriusstraat, de oersaaie,grijze, betonnen flats, daar zal hoogbouw zeker niet misstaan, maar zo aan de Weel en dat dan de overige flats meer uit het zicht en in het donker gaan staan, nee, geen goede plek voor hoogbouw. Het gebouw wat pas geleden daar gebouwd is zo pal aan de Weel, donker gebouw en vanonder beton grijs, werkelijk geen gezicht. En hoe gaat de bouw er dan uitzien daar,welke stenen,welke vorm,welke kleur? Wordt wel erg rommelig denk ik met al die verschillende bouw en kleuren lijkt mij. Dat nieuwe bebouw past ook niet bij de omgeving.

Reactie: (Els)
27-1-2012, 11:38
@hoornaar en @folly: en dat willen jullie door Intermaris laten uitvoeren? Succes verzekerd zeker? Dat worden natuurlijk gewoon lelijke torens.

Reactie: (horinees)
27-1-2012, 11:35
Hoorn is een stad. In een ver verleden werd omwille van de lieve vrede (veelal met omliggende dorpskernen en diens bewoners) en de zielige zaligmakende middenweg (poldermodel) stroopsmeerderig gekozen voor een ''huisje met een tuintje'' opzet. Dat moest het groeimodel voor Hoorn worden. En indien al sprake zou zijn van ''hoogbouw'' dan beperkte men zich tot een lage variant. Bah, Hoorn is een stad. Rotzooi als in de Bijlmer hoeft niet, maar mooie hoogbouw (zoals in de nieuwste woonwijk van Purmerend) moet gewoon mogelijk zijn in onze gemeente. Folly heeft een punt. Wat een dorps gezeik.

Reactie: (Harm)
27-1-2012, 11:32
In Almere is hoogbouw prima, Lelystad ook uitstekende een optie. Of bij een nieuwe stad als Rotterdam. Bij een oude stad als Hoorn past het gewoon niet. Er is al genoeg nieuwe lelijkheid in de stad (ING kantoor b.v.).

Reactie: (Folly)
27-1-2012, 11:26
@Harm: Inderdaad, hoogbouw ligt het meest voor de hand, omdat we in Hoorn nu al te kampen hebben met een tekort aan bouwgrond. Grond is immers een schaars goed. Inbreien hebben we in Hoorn al genoeg gedaan. Hoorn is al een gemeente met de meeste huizen per hectare grondoppervlak. Dus een iets ruimetelijker opzet met slanke hoogbouw biedt uitkomst en hoeft het stadsbeeld bepaald niet aan te tasten maar kan het zelfs verfraaien.

Reactie: (Harm)
27-1-2012, 11:19
@Folly. En dat betekent automatisch hoogbouw? Dacht het niet. Er zijn veel elegantere oplossingen denkbaar die wél bij het stadsbeeld passen.

Reactie: (Folly)
27-1-2012, 11:10
@iemand: Als Hoorn, Hoorn moet blijven betekent dat dan dat er helemaal niets vernieuwd mag worden. Als zo'n standpunt altijd al gehuldigd zou zijn, zouden de sterflats er ook nooit gekomen zijn. Je moet als stad wel blijven vernieuwen. Anders krijgen we een soort "bevroren" toestand waaraan niemand meer iets mag veranderen. Dus kom maar op met die hogere woontorens.

Reactie: (iemand)
27-1-2012, 03:08
Even een reactie op Folly , u zegt dat u hoge torens mooi vindt , en als Intermaris er een tegenover uw woning plaatst ? Hoorn moet Hoorn blijven en niet door een triest iets hetende Intermaris worden verpest.

Reactie: (iemand)
27-1-2012, 02:11
Die Tonnear is de Henk Bleeker van de Hoornse politiek , vlak Intermaris ook niet uit. Doen alsof wij huurders hun zo na aan het hart liggen,de mooiste volzinnen lees ik van ze. Maar zodra je een klacht hebt dan laten ze zich van hun ware kant zien en dan hebben wij huurders absoluut niet het gevoel van houden van doch echt het tegenovergestelde. de woningbouwver. mentaliteit ( naast je huurder staan en en er samen uitkomen )is al heel lang verledentijd alleen weten ze dat zelf nog niet maar wij wel. .

Reactie: (Frits )
26-1-2012, 22:43
Kijk, Hoorn zoekt al extra voorlichters... http://vacatures.binnenlandsbestuur.nl/web/vacatureportal-bb/job-detail?vacancyId=407013

Reactie: (Julia)
26-1-2012, 19:47
Heb je helemaal gelijk in Erik-Jan. En Folly, hoogbouw hoeft niet lelijk te zijn, maar belangrijk is wel: waar staan ze mooi, nou, daar niet hoor. Heb je dat donkere, nieuwe gebouw al gezien zo vlak aan de weg,laat staan nog meer van die gebouwen komen en nog hoger. Wat mij betreft lappen ze de woningen prachtig op en zo niet, slopen en mooi,laag groen en bloemen op die plekken. Maar goed, smaken verschillen. En R.Tonnaer zei toen al die ellende begon over de flats: ik ben tegen sloop van de woningen, geloof me,er zal niet worden gesloopt. Hij riep als eerste: op de monumentenlijst met de flats en hij bedoelde het geheel van de Sterflats en daar horen ook deze drive in woningen bij. De Sterflats waren niet lelijk, Intermaris heeft ze volgens mij expres laten verpauperen zodat dit gezeur al jaren gaande is.Elk jaar weer opnieuw huursverhogingen, ook dat nog. Nee, Intermaris en Tonnaer spelen oneerlijke spelletjes. En het is inderdaad schandalig hoe Intermaris omgaat met onze gemeente, met ons burgers en onze politici.Het is onze stad en niet van hun! Zij laten steeds vakler zien dat zij niet zijn wat zij lijken en zouden moeten zijn. Geen greintje respect van Intermaris te bespeuren en van R.Tonnaer ook niet.

Reactie: (Simon Commandeur)
26-1-2012, 19:27
Wat mij enigszins stoort is dat alle pijlen nu op Roger Tonnaer zijn gericht,. al geef ik toe dat hij niet erg handig heeft geopereerd. Voor mijn gevoel is de gemeenteraad veel te veel op de stoel van de opdrachtgever, ja zelfs van de architect, gaan zitten. Ik kan me de opstelling van Intermaris goed voorstellen. Gemeenteraad, wees blij dat er een partij is die zoveel miljoenen in de Grote Waal wil investeren! Roger Tonnaer valt zeker het nodige te verwijten. Hij had de gemeenteraad veel eerder op zijn kaderstellende taak moeten wijzen. En als hij slim was geweest, zou hij nooit dit projectwethouderschap op zich hebben genomen. Zeker gelet op zijn opstelling voor de verkiezingen, zou hij zich beter wat op de achtergrond hebben kunnen houden. De bananenschillen lagen, met name bij de PvdA, in bakken voor hem klaar.

Reactie: (okkie)
26-1-2012, 17:12
flats gaan nog, maar die balkons met schotel antennes dat is geen pan!!

Reactie: (jos kamminga)
26-1-2012, 12:11
@ Boekenrob, het geld van intermaris word opgebracht door de huurders! Verder is er zo'n 12 jaar vrijwel niets gedaan aan onderhoud van de flats. Duidelijk is dat intermaris een andere lijn heeft ingezet. Gaande het spel de regels veranderen kan natuurlijk niet. Naar de bewoners van de sterflats heb ik als raadslid plaatsvervangende schaamte bij deze vertoning. Schaamte voor het gedrag van zowel wethouder tonnaer als intermaris.

Reactie: (Niels)
26-1-2012, 12:06
Goede kolumn Hans. Inderdaad kun je de heren van dit college arrogant noemen. Helaas schijnt het woord communiceren niet in het woordenboek van Tonnaer voor te komen. Hij communiceert niet met zijn fractie, niet met de raad tja met wie eigenlijk wel? Voor de verkiezingen heeft Tonnaer erg veel beloofd, hij en zijn fractie worden daar nu op afgerekend. Ik heb dinsdag geluisterd en ook mij verbaasd het dat zo'n oude rot in het vak die Tonnaer toch is zo onhandig kan opereren.Maar laten we eerlijk zijn ook in zijn vorige periode als wethouder (toen nog bij de PvdA) was het een zwakke wethouder. Tonnaer is gewoonweg niet geschikt. Heb ook horen vertellen dat er al verschillende dossiers bij hem zijn weggehaald. Vraag me af of de raad hiervan op de hoogte is. Gaat het de man alleen om eer,macht en geld? Triest voor de fractie met zijn naam want dat zijn voor het merendeel hardwerkende mensen. Mijn advies aan hun zou zijn: zo snel mogelijk de naam van jullie partij wijzigen.

Reactie: (Langnek)
26-1-2012, 11:42
@folly, ik vind hoge torens helemaal niet mooi. Die lelijke sterflats trouwens ook niet. Maar dat is persoonlijk. Wat minder persoonlijk is, is dat je zeker vraagtekens kan zetten bij deze gang van zaken! Heel vreemd.

Reactie: (Folly)
26-1-2012, 11:21
Dat hoge woontorens bepalend zijn voor de skyline van Hoorn is waar. Of je dat mooi of lelijk vindt is gewoon een kwestie van smaak. Ik vind hoge torens namelijk mooi.

Reactie: (Erik-Jan)
26-1-2012, 11:08
Het zou uiteraard van de zotte zijn als een woningbouwvereniging zomaar zijn gang kan gaan en de gemeente in zijn hemd laat staan! Een particulier moet voor elk nieuw dakkapelletje een lastige gemeentelijke goedkeuring voor elkaar zien te krijgen en zelfs de verkeerde soort dakpannen kunnen worden afgekeurd door de gemeente zoals de heer De Zwart aan de Draafsingel overkwam. En dan zonder pardon twee grote een zeer beeldbepalende flats plannen en de gemeente volledig belachelijk maken dat lijkt mij op zijn zachts gezegd erg vreemd en onacceptabel naar de burger toe.

Reactie: (boekenrob)
26-1-2012, 11:03
tja wie BETAALD die BEPAALD