College plaatst panden Koepoortsweg op monumentenlijst

21-2-2012

HOORN - Het college van burgemeester en wethouders heeft tien panden aan de Koepoortsweg op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het gaat om de nummers 51, 57, 59, 68, 74, 95, 126, 131, 133 en 135. Hiermee is het project om cultuurhistorisch waardevolle panden aan de Koepoortsweg als monument te beschermen na ruim vier jaar afgerond.

In totaal zijn nu 65 panden aan de Koepoortsweg aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om karakteristieke en grotendeels gaaf bewaard gebleven panden die onderdeel uitmaken van de historische bebouwing van de Koepoortsweg.

Belangrijke toegangsweg
De Koepoortsweg is sinds de middeleeuwen een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad. In de zeventiende en achttiende eeuw lieten regentenfamilies zoals Van Foreest en Van Akerlaken hier hun buitenhuis bouwen waar zij ‘s zomers verbleven. Hiervan zijn er nog vier bewaard gebleven (nrs. 35, 53, 73 en 128). Opvallend is dat de bebouwing zich vanouds concentreerde aan de westkant van de Koepoortsweg (de kant van Lindendael). Rond 1900 was de oostkant op enkele boerderijen na nog vrijwel onbebouwd. In de decennia daarna ontstond de aaneengesloten bebouwing zoals die nog aanwezig is. Omdat de bebouwing van de Koepoortsweg in een periode van drie eeuwen tot stand is gekomen, laat het een aantrekkelijke variatie aan bouwstijlen zien.

‘Met de plaatsingen op de monumentenlijst willen we de cultuurhistorische waarden van de panden en van de Koepoortsweg als geheel voor de toekomst behouden’, aldus wethouder Peter Westenberg.

Tegen deze laatste plaatsingen op de monumentenlijst hebben de eigenaren nog de mogelijkheid om bezwaar te maken.