PvdA wil geen verrassingen bij dijkversterking Hoorn-Edam

26-2-2012 Wordt plan voor Stadstrand meegenomen of niet?

HOORN - De Hoornse PvdA-fractie wil niet weer voor verrassingen worden geplaatst bij dijkversterkingen rond Hoorn. Volgens de partij hebben zowel het Hoogheemraadschap als de gemeente Hoorn ”veel geleerd van het tracé Hoorn-Enkhuizen”. Maar bij de verhoging van de dijk Hoorn-Edam wil men zo min mogelijk problemen en vertraging. Daarom stelt de PvdA een zogenaamd BLVC-plan voor.

In een brief aan B&W vraagt de fractie of het College zo’n fenomeen als een BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) kent en er heil in ziet. Ook wil de fractie weten wat de stand van zaken is rond het stadstrand dat bij de versterking van de dijk direct aangelegd zou kunnen worden.


Lees hier de brief van de PvdA Hoorn:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn.

Datum: 26 februari 2012
Betreft: vragen art.43 “BLVC-plan dijkversterking Hoorn – Edam”.

Geacht College,

De afgelopen jaren heeft de fractie van de PvdA verschillende malen aandacht gevraagd voor de voortgang van het werk en het ongemak dat gepaard gaat bij de dijkversterking Hoorn-Enkhuizen. Het ziet er naar uit dat de afronding in Hoorn medio dit jaar plaats zal vinden.
Daarna zal het tracé Hoorn-Edam aangepakt worden.
Zowel het Hoogheemraadschap als de gemeente Hoorn hebben veel geleerd van het tracé Hoorn-Enkhuizen. Daar moet wat mee worden gedaan. De PvdA-fractie wil niet weer voor verrassingen worden geplaatst. Daarom willen wij u een organisatieplan voorleggen die moet leiden tot een uitvoering van de dijk Hoorn-Edam met zo min mogelijk problemen en vertraging. Het gaat om het zg. BLVC-plan.

Er zijn verschillende gemeenten en organisaties die werken met het BLVC-plan. (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) Het plan moet door het Hoogheemraadschap, samen met de gemeenten en direct belanghebbenden , worden opgesteld. Na vaststelling van het plan is het plan bindend voor de uitvoerende partij. Op deze wijze wordt vrijblijvendheid voorkomen en wordt voor iedereen duidelijk wat er gedurende de looptijd van het project te verwachten is aan hinder.

Het BLVC-plan moet een integraal onderdeel uitmaken van het project en samen met het projectplan ter inzage worden gelegd. De kwaliteit van het BLVC-plan is sterk bepalend voor de waarde die het heeft gedurende de looptijd van het project. Van de gemeente Hoorn mag verwacht worden dat ze in het kader van haar zorgplicht voor de woon- en leefomgeving toeziet op een voldoende kwaliteit van het plan.
Wij hebben begrepen van het Hoogheemraadschap dat een BLVC-plan voor de dijkversterking er niet is.

De dijkversterking Hoorn-Edam is een groot project dat meerdere jaren in beslag zal nemen. Het is ook een project waar meerdere gemeenten bij betrokken zijn en meerdere belangen aan de orde komen. Voor Hoorn gaat er veel gebeuren.

Zoals u weet heeft de PvdA in 2008 voorgesteld om bij de dijkversterking nabij de Grote Waal een vooroever aan te leggen die als stadstrand kan fungeren. U heeft daar positief op gereageerd en dit aan de orde gesteld bij het Hoogheemraadschap. Het Hoogheemraadschap kan in de uitvoering rekening houden met de wensen van de gemeente Hoorn. Bovendien lijkt het er op dat het schap met een aangepaste vorm van dijkversterking zal komen die goed past in het concept van het stadsstrand.

Een van de aspecten die in het BLVC- plan opgenomen moet worden is hoe het vervoer van de grond die gebruikt wordt bij de dijkversterking wordt geregeld; via de weg en de stad of over het water. Maar er zijn ook verkeersaspecten in het geding, zoals een mogelijke afsluiting van de Westerdijk waardoor de stad aan een kant wordt afgesloten of over het gebruik van de dijk als recreatiemogelijkheid. Daarnaast is het goed dat er wordt nagedacht over een communicatietraject en hoe dit vorm moet krijgen.
Wij willen u hierover de volgende vragen stellen.

Vragen:

Bent u op de hoogte van het fenomeen “BLVC-plan” ?
Bent u met ons van mening dat de gemeente Hoorn zich dient te bezinnen op de sturing die zij aan een dergelijk proces moet geven?
Bent u met ons van mening dat een BLVC-plan een sturingsinstrument is dat de gemeente kan inzetten om problemen zoals deze nu zijn ontstaan bij de dijkverzwaring Hoorn-Enkhuizen te voorkomen?
Bent u bereid het Hoogheemraadschap voor te stellen een BLVC-plan op te nemen in het project voor de dijkversterking Hoorn-Edam?
Bent u het met ons eens dat de gemeente Hoorn nauw betrokken dient te zijn bij een BLVC-plan?
Kunt u ons de laatste stand van zaken geven over de ontwikkelingen van het stadstrand?

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van de PvdA,
Piet Bruijns

c.c. gemeenteraadsleden, bestuur Hoogheemraadschap, pers, OLGW, OLB en OLV.

Reacties
Reactie: (Maarten)
27-2-2012, 00:52
Sorry hoor, maar ik mag toch hopen dat de gemeente Hoorn standaard bij werkzaamheden een BLVC plan eist... Nu wil ik Amsterdam niet met Hoorn vergelijken, maar daar mag je toch echt geen schop de grond in zetten zonder BLVC plan, hoe klein het project ook is.