Hoorn gaf levenslange baangarantie

27-2-2012 Jurist: “Gemeente moet afspraken ID’ers nakomen”

Hoorn - De gemeente Hoorn zegt alle afspraken en contracten die zijn gemaakt met de 47 mensen die hun ID-baan dreigen te verliezen na te lopen. Aanleiding is dat met een aantal van deze mensen een levenslange baangarantie is overeengekomen. Volgens jurist Ho Ten Soeng kan Hoorn niet onder deze contracten uit. De gemeente weet nog niet precies hoeveel van de 47 mensen deze levenslange baangarantie hebben gekregen en denkt nog maanden nodig te hebben voor nader onderzoek.

Hoorn stelt gemaakte afspraken “serieus te nemen.” Het kan nog maanden duren voor de betrokken ID’ers weten of ze wel of niet hun baan verliezen. Hoorngids is in het bezit van contracten die namens Hoorn zijn opgemaakt door Rentree. Daarin is bijvoorbeeld tussen een ID’er en de gemeente vastgelegd: “dat uw contract op uw 65e van rechtswege eindigt.”

Hoewel Hoorn geen valse hoop wil wekken, stelt woordvoerder Marieke van Leeuwen desgevraagd: “Wij weten dat er met een aantal mensen langlopende afspraken zijn gemaakt. Hoeveel dat er zijn, weten we nog niet. Het college neemt deze afspraken zeer serieus. Het is te vroeg om te zeggen wat dat concreet voor de betrokkenen gaat betekenen. Zorgvuldigheid gaat nu voor. We verwachten echt wel twee maanden nodig te hebben om alle arbeidsovereenkomsten nauwgezet na te lopen.” Volgens de woordvoerder zal het onderzoek naar de contracten mogelijk leiden tot een aangepast raadsvoorstel, waarna de gemeenteraad uiteindelijk het laatste woord heeft.

Roy Ho Ten Soeng is jurist, oud-wethouder van de gemeente Alkmaar en oud-burgemeester van Venhuizen en zeer deskundig op dit terrein. Hoorngids legde hem de arbeidscontracten voor. Voor Ho Ten Soeng staat vast dat de gemeente de levenslange arbeidsovereenkomsten niet kan ontbinden: “Ja zeg dat zou een mooie boel worden. Ook na een coalitiewisseling mag de burger erop vertrouwen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Er is zoiets als continuïteit van het bestuur. De mensen met deze contracten hebben moreel en juridisch een zeer sterk verhaal.”

Het Hoorns college van B en W ziet zich genoodzaakt om de ID banen per 1 januari 2013 te schrappen doordat het minder subsidie van het Rijk krijgt. Wethouder Aart Ruppert zei hier eerder over: “We begrijpen dat dit bijzonder vervelend nieuws is voor de mensen en ook de instellingen.” De betrokkenen begrijpen het allemaal minder goed en proberen met een lobby richting politieke partijen en mogelijk acties de raad op andere gedachten te brengen.

Robert Vinkenborg (freelance journalist)
Twitter: RoxyRobert

Lees ook onderstaande Column:

Reacties
Reactie: (Sebas)
29-2-2012, 12:47
Overigens complimentje voor Robert Vinkenborg voor dit uitzoekwerk...

Reactie: (Sebas)
29-2-2012, 12:46
Het is maar hoe je het brengt. In de aanscherping van de WWB die per 1 januari jongstleden is ingevoerd, wordt gerept van de "tegenprestatie": mensen met een bijstandsuitkering moeten iets maatschappelijk nuttigs gaan doen voor hun uitkering. Zo wordt er in enkele gemeenten (bijvoorbeeld Purmerend) aan gedacht om bijstandsgerechtigden - mits gezond van lijf en leden - in te zetten in het onderhoud van groen en schoonmaak van de straat. Maar dat kan bijten in de gedachte of de wil van gemeente Hoorn om dat deels uit te besteden aan werknemers van OpMaat (u ziet ze toch regelmatig lopen, de OpMaat medewerkers, o.a. met een mentale handicap, bijvoorbeeld in de winkelcentra). ID-banen: In- en Doorstroombanen. Zo werden de Melkertbanen hernoemd door minister Klaas de Vries in het tweede Paarse kabinet. In 2004 werden de ID-banen officieel afgeschaft (onder staatssecretaris Mark Rutte). Als reden werd opgegeven: het doorstromen naar een gewone vaste betaalde baan lukte niet. Dat doorstromen (van bijstandsklanten en Wajongers) wil de huidige staatssecretaris Paul de Krom nu stimuleren met loondispensatie. Tja, 't is maar hoe je het noemt. Bijvoorbeeld dit: n.a.v. cijfers van het CBS kopte menige krant: de helft van de bijstandsklanten wil niet aan het werk. Elders werd geschreven: zeker de helft van de bijstandsgerechtigden wil heel graag aan het werk (maar wordt nergens aan genomen). Nuanceverschil, maar wel een essentiele nuance. @Rico: inderdaad, een aantal IDers had allang bij een aantal organisaties (of bij de gemeente zelf) vast in dienst genomen moeten worden. Maar deze constructie bleek voor iedereen makkelijker en goedkoper. Eerder een vorm van payrolling, zou je kunnen zeggen.

Reactie: (Rico)
29-2-2012, 11:40
De Melkertbanen/ID banen, geef het beestje een naam, waren gekomen om mensen die niet werkten weer aan de slag te krijgen. Het was niet de bedoeling dit tientallen jaren te doen. Het was volgens mij de bedoeling om ervaring op te doen, in een arbeidsproces te komen en door te stromen naar niet gesubsieerde banen en dat andere werkelozen dan ook de kans krgen om in deze subsidiebanen terecht te komen. De Melketiers/ID'ers werden onvoldoende begeleid en gestimuleerd om aan een reguliere baan te komen, en een sollicitatieplicht was er niet. De mensen die dit werk deden vonden het wel best, ze hadden leuke baantjes en bleven waar ze waren en hoopten een vaste bestrekking te krijgen op de werkplek. Douwe zit al veel te lang in deze functie, dat was niet de bedoeling. Deze school had allang al hem vast aan moeten nemen als zij hem wilden houden. In 2004 zijn er al wat ID banen geschrapt, die mensen hadden toen opeens geen werk meer en kwamen weer terecht bij Rentree. En zekerheden? Ik geloof maar in 1 zekerheid en dat is de onzekerheid. Garantie kan niemand je geven al roepen sommigen van wel. Je droomt als je daar in gelooft.

Reactie: (marjon root)
28-2-2012, 19:42
Weet je wel wat een ID baan is @Willem? Het is het verschil tussen een levenslange baan(garantie) of levenslange bijstand. En zo simpel is het. Het maakt echter wel verschil dat iemand ook iets doet voor zijn geld en daar ook voor gewaardeerd wordt. "Gemeente toon je fatsoen, en laat Douwe zijn werk blijven doen." Zou ik willen roepen en ook voor de anderen, die in dit schuitje zitten. Dit over een concierge van een school.

Reactie: (Willem)
28-2-2012, 16:13
Een levenslange baangarantie?? Wie heeft dat ooit bedacht? Dan ben je toch echt ver weg geweest van alle realiteit. Dat krijgt geen mens tegenwoordig, maar ook een paar jaar geleden al niet meer. Ik zou wel eens willen weten wie voor zo'n domme overeenkomst verantwoordelijk was.