Onderzoeksubsidie voor twee Hoornse kerken

28-2-2012

HOORN - Twee monumentale kerken in de binnenstad van Hoorn krijgen subsidie voor onderzoek naar herbestemming. Het betreft de Noorderkerk de H.H. Cyriacus- en Franciscuskerk. Op initiatief van de gemeente Hoorn hebben beide kerken deze subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De subsidie is bedoeld om de haalbaarheid van herbestemming of gewijzigd gebruik van monumenten te onderzoeken. Wethouder Westenberg licht toe: ‘De gemeente Hoorn stimuleert nieuw gebruik van monumenten om leegstand te voorkomen. Leegstand van een gebouw betekent vrijwel altijd verval en gaat ten koste van het monumentale karakter. We zijn blij dat beide kerken tijdig inspelen op de subsidiemogelijkheid. Het onderzoek kan namelijk leiden tot duurzaam behoud van deze voor Hoorn zo beeldbepalende panden’.

Leegstand
Over het algemeen worden kerkgebouwen in Nederland door teruglopend kerkbezoek minder intensief gebruikt en komen soms zelfs leeg te staan. Om dit te voorkomen wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor hergebruik of een aangepaste functie van het kerkgebouw naast het gebruik voor de eredienst.

Naast het risico van leegstand worden de kosten voor onderhoud van kerkgebouwen steeds moeilijker op te brengen. Om voldoende financiën te verkrijgen wordt gezocht naar nieuwe inkomstenbronnen. Het verhuren van ruimten of organiseren van evenementen is een mogelijkheid, maar is een kerkgebouw hiervoor wel geschikt? En hoe maak je een monumentaal gebouw multifunctioneel in gebruik?

Onderzoek
Vanuit het Platform Religieus Erfgoed was de gemeente Hoorn op de hoogte van de problematiek van beide kerken. Op initiatief van de gemeente hebben beide kerken gebruik gemaakt van de mogelijkheid om rijkssubsidie te verkrijgen voor het onderzoek naar herbestemming.
Bij de Noorderkerk ligt de nadruk op de gebruiksmogelijkheden van het koor, de ‘armenkerk’. Dit deel van het kerkgebouw heeft een bijzondere uitstraling maar nauwelijks voorzieningen die breder gebruik van de ruimte mogelijk maken.

Bij de H.H. Cyriacus- of Franciscuskerk ligt de nadruk meer op het multifunctionele aspect van het gebouw. Door de enorme omvang en de vele afzonderlijke bouwdelen leent deze kerk zich goed voor meerdere gebruiksfuncties. Onderzocht wordt hoe deze functies gerealiseerd kunnen worden zonder het monumentale karakter van de kerk aan te tasten.

Het onderzoek wordt in 2012 uitgevoerd.

Reacties
Reactie: (dan)
29-2-2012, 10:50
gebouw is mischien mooi.maar jezus zijn apostelen vroegen eens.hoe mensen in deze tijd!de ware religie zullen herkennen,jezus antwoorde.kijk naar de boom,een goede boom brengt goede vruchten voort.een slechte slechte.hoe waar.religies die zich inlaten met oorlog-misbruik van kinderen -corruptie,en allerlei andere verkeerde zaken zijn dus de slechte vruchten.zie het als vals geld.hoe kunt u echt geld onderscheiden.niet door al het valse geld te leren kennen.dat is onmogelijk.maar als u waar geld leert kennen.oa het watermerk,kleur en vorm zo onderscheid u het echte van het valse!zo ook met religie.succes het is de moeite waard.

Reactie: (Rico)
29-2-2012, 09:37
Ik vind kerken de mooiste gebouwen die er zijn. Ik zou het vreselijk vinden als ze er niet meer zouden zijn. En dat de kerken voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dus geen kantoren,woningen, enz.

Reactie: (Gerry)
28-2-2012, 11:54
Het geeft mij altijd weer een warm gevoel als ik 's avonds via de dijk ( Hulk) Hoorn in de verte zie liggen. Het groene kruis op de Koepelkerk geeft mij het gevoel dat ik weer thuis ben.