ANWB: Botenbeurs in Hoorn gaat door

9-3-2012 B&W: Onderzoek naar mogelijkheden

HOORN - Volgens de ANWB gaat het grootschalige evenement ANWB Boot Hoorn door. B&W meldden deze week echter nog dat ”Hoorn gaat onderzoeken of de komst van een nieuwe botenbeurs naar Hoorn mogelijk is”. Uit uitingen van de ANWB spreekt echter de overtuiging dat Boot Hoorn zeker is. Een onbekend aantal bewoners van het Havenkwartier zou tegen het evenement zijn omdat het gebied zo’n grootschalig evenement niet kan verwerken. Ook twijfelen enkele Hoornse fracties over de veiligheid van Boot Hoorn. Er zijn op Facebook en Twitter echter ook veel positieve geluiden van voorstanders te lezen.

Op de site www.anwbboothoorn.nl staat al veel informatie over het evenement. Er staan routes naar het parkeerterrein bij het ABC op, aanmeldformulieren, er wordt al afgeteld (nog 166 dagen) en er valt letterlijk te lezen: ”De ANWB organiseert dit jaar ANWB Boot Hoorn. Deze botenbeurs vindt plaats van 23 tot en met 27 augustus 2012.” Voor de Pers staan er al persberichten en persfoto’s op de site en niets wijst erop dat het evenement met 500 boten mogelijk niet door zou gaan.

300 nieuwe boten rond Oostereiland
De ANWB adviseert botenbezitters zich snel aan te melden: ”Wees vooral op tijd met inschrijven. Vorig jaar was de haven al bomvol maar door iets anders indelen kunnen er nu maximaal 200 boten in. Die zullen zeker komen, immers de beurs wordt gecompleteerd met een nieuwe-botenbeurs iets verderop en er worden tienduizenden extra bezoekers verwacht.” Bezoekers wordt aangeraden om de data alvast in de agenda te zetten. ”Daarnaast is er de nieuwe-botenbeurs, een uitbreiding met 300 prachtige maar wel betaalbare nieuwbouwboten op het fraaie Oostereiland, 500 meter lopen vanaf de Gebruikte Botenbeurs. Hier vindt u ook de tenten met watersportproducten en -diensten. Voor uitsluitend de nieuwe-botenbeurs geldt een toegangsprijs van € 4 voor ANWB-leden en € 5 voor niet-leden.” Aldus de ANWB over Boot Hoorn.

van 25.000 naar 50.000 bezoekers
B&W van Hoorn zijn enthousiast over het evenement en melden: ”Voor 2012 verwachten zij 25.000 bezoekers, en in 2015 kunnen dat er 50.000 worden. Als dit slaagt, heeft Hoorn de grootste beurs voor nieuwe en gebruikte boten in Noord-West Europa.” Verantwoordelijk wethouder Aart Ruppert zegt in een reactie op kritische reacties van lezers van HoornGids: ”Een evenement van deze omvang brengt natuurlijk vragen met zich mee, over veiligheid, verkeersdrukte, parkeerdrukte, enz. Dat is precies waar wij nu mee aan de slag gaan.” Grote vraag lijkt te zijn hoeveel bezoek het Oostereiland tegelijkertijd mag ontvangen van instanties als de brandweer.

”Geen grootschalige evenementen”
De gemeenteraadsfracties Hoorns Belang en Groen Links zijn bezorgd over de veiligheid tijdens het evenement ”omdat er tussen de 20.000 en 40.000 bezoekers worden verwacht.” Ook schrijven zij aan het College: ”Ook lijkt deze grootschaligheid niet in overeenstemming met de uitgangspunten die zijn gehanteerd bij de herinrichting van het Oostereiland namelijk; geen grootschalige evenementen!”

”The Jailhouse Rock Party”
Overigens wordt er op zaterdag 2 juni 2012 van 10:00 tot zondag 3 juni 2012 om 1:00 uur een ander evenement gehouden in de Hoornse haven: ”Expeditie Oostereiland” oftewel ”The Jailhouse Rock Party” met optredens van o.a. Dean Saunders, Lange Frans, DJ Stef da Campo, een activiteit van Junior Kamer Westfriesland met helicoptervluchten, tochten met raceboten, sportauto’s en een Danceparty op het Oostereiland.
zie ook promotievideo:

Reacties
Reactie: (C.Velthuijs)
12-3-2012, 15:45
Ha Hi Ha,daar wil ik mij aanmelden voor de botenbeurs op de side van de ANWB!! De inschrijving is vanaf 12 maart,maar helaas dit is niet mogelijk, of is het soms vanaf 2013??? IK WEET HET NU ZEKER GOEIE 1 APRIL GRAP!!!!!

Reactie: (C.Velthuijs)
12-3-2012, 07:16
Waarde Krelis, hartelijk dank voor je informatie over de Botermarkt!Wat jammer, dat de botermarkt niet meer bestaat! Ik had mij er zo op verheugd met jouw naar de Botermarkt te gaan,misschien tot ziens op de BOTENMARKT!!!(Als,als,als, die er komt,denk van niet) Vr.Groetjes.

Reactie: (Jacques Wester)
11-3-2012, 21:11
Nou, @Cato Velthuijs, dank je wel voor de liefdevolle groetjes, ben zeer vereerd! Ik moet je helaas teleurstellen want sinds 1923 heeft Hoorn geen botermarkt meer. Deze OVERDEKTE botermarkt was gevestigd aan de noordzijde van de Grote Kerk aan het Kerkplein. In 1891 opgericht, heeft deze markt het uitgehouden tot 1923. Toen is de markt verplaatst naar de "Boterhal" omdat de omwonenden klaagden over de overlast die deze markt met zich meebracht. Deze verplaatsing heeft geresulteerd tot het feit dat "ik niet meer met jou naar de Botermarkt kan"!!!

Reactie: (C.Velthuijs)
10-3-2012, 16:01
Geachte Krelis Wester,hoe leuk het is U weer eens te horen!Het feit,dat U de data van de zgn. botenbeurs zo goed onthouden heeft, siert U!!! En wat U verder schrijft, was mij reeds bekend. Misschien kunt U,als (brandweerdeskundige), het Julianapark deels onder water zetten,zodat de boten daar in hun element getoond kunnen worden!!! Liefdevolle groetjes van Cato'tje van de botermarkt.

Reactie: (Jacques Wester)
10-3-2012, 15:15
Je kunt gerust je oogjes dicht doen @Cato Velthuijs. De botenbeurs vindt pas plaats in augustus. Maar tegen die tijd weer openen hoor, want volgens de stippellijntjes van de ANWB worden de bootjes niet alleen in de Vluchthaven ten toon gesteld maar ook op de stoep van het Schippershuis, alsmede op de kade van de "Veerman" en "de Doelen" . Mocht er dan nog plaats tekort zijn dan wordt vervolgens het Julianapark bezet met allerlei vaartuigen. Kortom, dan is het pas een echte grap. Ha, ha, ha,

Reactie: (René Assendelft)
10-3-2012, 13:37
Drijvende steiger Oude Doelenkade heeft gelukkig veel minder gekost dan ik hier eerder meldde. Ik baseerde me hierbij op de openbare besluitenlijst van het college. Ik heb inmiddels te horen gekregen dat het door mij genoemde bedrag uteindelijk niet nodig is geweest. Tweede deel Doelenkade bleek nog stabiel genoeg waardoor daar geen drijvende steiger nodig was en kosten van de ene steeiger vielen ook nog stuk lager uit. Totale kosten uiteindelijk 8500 euro.

Reactie: (C.Velthuijs)
10-3-2012, 09:02
Ha,Ha,Ha, Wat dom, ik ben hier met open ogen ingetuind!!!(Botenbeurs,nieuwe boten), GEWELDIGE EEN APRIL GRAP!!!!!

Reactie: (Frnk)
9-3-2012, 13:48
Nog een keer, de link: www.anwbboothoorn.nl/assets/docs/ ANWB_Boot_Hoorn_brochure.pdf

Reactie: (Frnk)
9-3-2012, 13:46
Goede link naar brochure: http://www.anwbboothoorn.nl/assets/docs/ANWB_Boot_Hoorn_brochure.pdf

Reactie: (Frnk)
9-3-2012, 13:43
Hier de brochure http://www.anwbboothoorn.nl/assets/docs/ANWB_Boot_Hoorn_brochure.pdf Entree nwe botenbeurs € 4 á € 5, Oostereiland 4 dagen afgesloten door kassa. Inschrijving deelnemers start op 12 maart 2012. Volgens ANWB nu al tussen 30 en 40 duizend bezoekers. In hoogseizoen een lange tijd,(opbouw-beurstijd-afbouw)geen plaats voor watersporters.

Reactie: (nomen nescio)
9-3-2012, 12:04
En bekijk ik de kaart op de ANWB-site @C.Velthuijs, met ook blauwe lijntjes(Looproute?) gaat de ANWB er ook vanuit dat er in het Julianapark geparkeerd mag worden. En over parkeren in het park en de vele bonnen die de Stadswacht al uitdeelt bij fout-parkeren aldaar is door velen al het nodige geschreven.

Reactie: (C.Velthuijs)
9-3-2012, 11:27
Als ik de rode stippellijntjes zie, lijkt het wel of de ANWB de vluchthaven denkt te annexeren voor de 2e hands beurs!Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, dat 180 ligplaatshouders hun duurbetaalde ligplaats zouden willen afstaan aan de 2e hands botenbeurs! ANWB,Uw huiswerk beter doen en realistisch denken!!!

Reactie: (René Assendelft)
9-3-2012, 09:56
Uitgebreide botenbeurs zou Hoorn economisch zeker ten goede komen en ook het Oostereiland goed op de kaart zetten. Moeten we wel duidelijk maken aan de vele bezoekers dat er nog wat appartementen te koop staan. Opvallend is dat de HISWA in A'dam 10 dagen later wordt gehouden. Bijt dit elkaar of is er sprake van een andere doelgroep/prijsklasse boten? Overlast voor bewoners zal in ieder geval beperkt kunnen worden als er terughoudend wordt omgegaan met geluidsdragers. Muziek en omroepinstallaties zijn voor bewoners vaak een grote bron van overlast, het lijkt me dat een dergelijk evenement zonder kan. Parkeren zal zeker kopzorgen geven, dat was bij de vorige botenbeurzen ook al het geval. Helaas lossen we dan niet altijd even publieksvriendelijk op in Hoorn, voorkomen moet worden dat bezoekers met een bon naar huis gaan. Hoop dat de herstelwerkzaamheden aan de Oude Doelenkade volgens plan voor de zomer klaar zijn. Vorig jaar heeft de gemeente Hoorn wegens die werkzaamheden t.b.v de tweedehandsbotenbeurs een drijvende steiger moeten neerleggen voor een bedrag van maar liefst 26.000 euro. Hopelijk dit jaar niet weer.

Reactie: (René Assendelft-raadslid)
9-3-2012, 09:33
@Wim, De openbare besluitenlijst van 28 februari geeft wat uitsluitsel over je vragen. Het college heeft een voorlopige 'go' gegeven voor dit evenement met als voorbehoud dat er positief geadviseerd wordt door diverse (veiligheids)instanties. Definitieve go zou dan in mei gegeven kunnen worden. De ANWB is dus wat voorbarig met de info op hun site. http://www.hoorn.nl/Int/Welkom-in-Hoorn/Gemeentebestuur/Gemeentebestuur-College-van-B-ampamp-W/BampampW-besluitenlijsten/BampampW-besluitenlijsten-2012/besluitenlijst-BenW-280212.pdf

Reactie: (frun)
9-3-2012, 08:36
Weer een mooi groot evenement wat goed is voor de ondernemers, mogen ze in de haven ook hebben, ja toch ? En uiteraard Hoorn weer goed op de kaart. Laat maar komen hoor.

Reactie: (pk)
9-3-2012, 04:52
zeker dronken ofzo Wim?

Reactie: (Wim)
9-3-2012, 02:09
Excuus voor Hoorns Belang i.v.m het door mij gemaakte tikfoutje! Er moest natuurlijk HOORNS BELANG staan in mijn vorige reactie.

Reactie: (Wim)
9-3-2012, 02:04
@Hoorngids en ANWB site: nw. boten beurs gaat ook door in augustus!? Is dat al met b.v. de gemeenteraad besproken dan, iets gemist ? Of spreekt de ANWB voor zijn beurt? Vervoer en parkeerproblemen al opgelost? Veiligheid gewaarborgd? Is het Oostereiland geschikt (gemaakt) voor de daar te houden botenbeurs voor nieuwe boten? Veel vragen die snel om een helder antwoord verlegen zitten. o.a. Hoorns Beland en GL vragen zich af of op die locatie zo'n groot evenement wel veilig mogelijk is en is toegestaan. Goed voor Hoorn! Echter wel een veilige en gezellige beurs zonder grote problemen en (herstel) kosten achteraf a.u.b.