Tentoonstelling en lezing/discussie ‘over bruggen’

ingevoerd op 1-12-2005

Op 17 november jongstleden werd de eerste kunstbrug in gebruik genomen in de wijk Bangert-Oosterpolder – een ontwerp van Martin Borchert. Aanleiding voor het Architectuurcentrum Hoorn voor een tentoonstelling en lezing over de bruggen en de openbare ruimte in de Bangert-Oosterpolder. Op donderdag 8 december 2005 wordt dan ook de tentoonstelling ‘over bruggen’ geopend in het Architectuurcentrum Hoorn.
 
Bangert-Oosterpolder is een nieuwe woonwijk die de komende jaren ten Noordoosten van Hoorn zal verrijzen. Het is de ambitie van het gemeentebestuur om beeldende kunst en bijzondere vormgeving een gezichtsbepalende rol te laten spelen in deze wijk. In de eerste wijk van de Bangert-Oosterpolder (± 540 woningen) worden vier eilanden door bruggen verbonden. Deze bruggen worden getransformeerd tot kunstwerken of ‘verbijzonderd’ met kunstzinnige bijdragen. Er komen in totaal negen kunstbruggen in de wijk. En langs de ontsluitingsweg De Strip komt kunst. Hoorn heeft daar in totaal een miljoen euro voor uitgetrokken.

Uit honderd kunstenaars werden er drie gekozen om hun ideeën verder uit te werken. Dit zijn Tine van de Weyer, Carel Lanters en Martin Borchert. Volgend jaar worden de bruggen die ontworpen zijn door Tine de Weyer en Carel Lanters uitgevoerd. In een later stadium worden nog zes bruggen met dichtregels van Willem van Toorn geplaatst.
Na een inleiding van wethouder R.Tonnaer, zullen deze kunstenaars op 8 december een lezing geven over hun ideeën, werk en uitgevoerde opdrachten. Daarnaast zal stedenbouwkundig ontwerper Gerhard Bos van de gemeente Hoorn zijn visie geven op de openbare ruimte in de Bangert-Oosterpolder. Aansluitend is er ruimte voor discussie. Bent u geïnteresseerd? U bent van harte welkom in het Architectuurcentrum Hoorn dat zich bevindt in de centrale Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8 in Hoorn. De lezing/discussie vindt plaats in de salon van de centrale Bibliotheek en is gratis.