Een stukje puur geluk

15-5-2012 Column van Elly Godijn-Wassenaar

COLUMN

Het zijn de kleine dingen in het leven die een mens gelukkig maken, warm en dankbaar. Vaak zijn ze zo klein dat ze niet opgemerkt worden. Door de opwaartse druk vanuit de maatschappij is ons leven drukker en gehaaster. Deze druk werkt er zeker aan mee, dat we de momentjes van puur geluk over het hoofd zien.

Zo loop ik op een doodgewone zaterdag druk te zijn in het winkelcentrum. Chaos in mijn hoofd, mijn houvast heb ik in mijn hand. Een georganiseerd boodschappenlijstje, zodat ik niets kan missen. Als een wervelwind werk ik de benodigde winkels af. Zonder lijstje, chaos in mijn hoofd. Zonder lijstje, geen structuur door de gaten van de zeef in mijn hoofd. Druk.

Ook de drogist is aan de beurt. Terwijl ik, zo gestructureerd mogelijk, op zoek ga naar de stickerverwijderaar, hoor ik vaag op de achtergrond een soort van gitaargeluid. Onbewust sla ik dit geluid op in mijn systeem en ga verder met het verzamelen van mijn boodschappen. Concentreren. Het geluid komt dichterbij, maar kan het niet thuisbrengen. Wat een bizar geluid zo midden in de drogisterij. Nieuwsgierig.

Als ik mijn hoofd uit de schappen haal zie ik in mijn ooghoek een bijzonder stel zie lopen. Een oudere vrouw met sneeuwwit haar en een kleurige kledingkeuze. Zij duwt een rolstoel voort met daarin een volwassen man. Zij lijkt de moederrol te vervullen. De man, waarschijnlijk de zoon, heeft in zijn handen een kartonnen doos met daarom heen grote, dikke, bruine elastieken. Met die kartonnen doos maakt hij het geluid dat ik eerder hoorde. Aha.

Zo bewegen zij zich voort door de winkel. Zij koestert de volwassen man als een kind. Hij wentelt zich in deze koestering, heeft geen aandacht voor de wereld om hem heen. Alleen de oudere vrouw en zijn kartonnen doos zijn belangrijk. Tevreden. Als ik met de ogen van de man een glimp van zijn wereld op vang, zie ik dat ik het mis heb. Het is geen kartonnen doos met elastieken, maar een prachtige gitaar waarmee hij mooie melodische klanken maakt.

Ik kijk ze na, het is een bijzonder stel om te zien. Plots streelt zij liefkozend haar hand over zijn hoofd en kijkt trots naar haar zoon. Als een liefdevolle moeder. Een kort moment van genegenheid, dit kleine gebaar ontroert mij. Mijn boodschappenlijstje vergeet ik heel even. De wereld staat stil. Ik zie alleen dit stukje puur geluk. Een moeder met een zoon.

Elly Godijn-Wassenaar

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
20-5-2012, 14:37
Nou en @plies: Okkie probeert het gewoon. Dat verdient een compliment! Ga zo door Okkie, je komt er wel.

Reactie: (okkie)
19-5-2012, 17:06
@plies, je hoeft niet de macho alsof te doen hoor..dat is in ieder geval tekst die helemaal niemand hier begrijpt. Het was ook niet voor jou maar voor Olaf bedoeld.Ik wacht vol spanning op zijn deskundig oordeel op deze spontaan opgekomen column

Reactie: (plies)
19-5-2012, 16:19
Okkie, heb je ter plaatse verzonnen en slaat nergens op. Je hoeft niet de macho alsof te doen hoor.

Reactie: (okkie)
19-5-2012, 15:12
@olaf..druilerig, ja zo kon ik die ochtend het weer noemen,de regen miezerig ,net niet genoeg om nat te worden maar ook net teveel om droog te blijven.Mistroostig als ik over straat liep doordat alles weer eens was tegengevallen,de tv kapot, de wc verstopt het zat allemaal niet mee. Nee erger het zat gewoon tegen.Tot plots ik stokstijf en naar adem happend bleef staan, bijna struikelend zelfs.Want daar stond je, fier en trots alsof je wilde zeggen, omarm me omarm me.Een raar gezicht een volwassen man die jou een grote stoere kastanjeboom stond te knuffelen,enja dat alles zodat iedereen dit onderonsje kon aanschouwen.Opgewekt keerde ik huiswaarts en als door een wonder, mijn tv deed het weer en ik kon na het toiletbezoek de wc weer doorspoelen. Ja een andere kijk op de natuur, een warm gevoel overviel mij....Nou zo ongeveer dacht ik Olaf...

Reactie: (Elly)
16-5-2012, 15:51
@Iedereen, dank voor jullie leuke reacties. Leuk om te lezen.

Reactie: (plies)
16-5-2012, 15:06
@ Elly, leuk en met gevoel geschreven, uiten maar meer mensen hun gevoel in het dagelijks leven.

Reactie: (Olaf)
16-5-2012, 14:26
@Okkie misschien kan je er een Column overschrijven. Zal mij benieuwen of je in de buurt komt van dit stukje van Elly. Mooi stuk Elly.

Reactie: (okkie)
16-5-2012, 10:16
Als ik op een ludieke manier te kennen geef dat ik bovenstaand stuk prietpraat vind wordt ik verwijderd.Mag je alleen reageren als je het leuk vind? Hoezo vrijheid, wie geeft jullie het recht?

Reactie: (Jan Koelemeleij)
16-5-2012, 10:06
We zijn tegenwoordig te druk in ons hoofd. En hoe komt dat? Dat komt door de vele informatie die we van diverse kanten tot ons krijgen. Ik kom uit de tijd dat er nog 2 televisiezenders waren. Je keek of naar Ned. 1 of Ned. 2. Zappen was er niet bij, er waren toen trouwens geen afstandsbedieningen. Nu zijn er honderden zenders, ook op de radio. Verder is er natuurlijk internet en de mobieltjes met steeds meer mogelijkheden om informatie te krijgen. Als er vroeger iets gebeurde in de wereld las je dat de volgende dag in de krant en als het heel belangrijk was zag je het ’s avonds in het journaal. Tegenwoordig weet je alles binnen een kwartier, of het nou bij je in de straat gebeurt of aan de andere kant van de wereld. En bijna iedereen zit tegenwoordig de hele dag te sms-en, twitteren, facebooken en weet ik wat allemaal nog meer. Gewoon even rustig zitten zonder allerlei informatie is er vaak niet meer bij.

Reactie: (dan)
16-5-2012, 09:47
een wetenschapper had jaren geleden voorspeld,dat als alles automatische zou gaan,men meer tijd over heeft voor ontspanning,en hij had gelijk.alleen is men die vrije tijd gaan besteden.aan nog meer materie.dus nog meer werken.nu is men een slaaf geworden van de materie.en is ontspanning achterop gekomen.de jeugd drinkt zich klem in het weekend.maar dat is geen ontspanning?

Reactie: (Karianne)
16-5-2012, 08:36
Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen!

Reactie: (Tim)
16-5-2012, 01:36
@Nonsens Nescafé, Rustig aan neem medicijnen en blijf rustig doorademen. Probeer van de alcohol af te blijven... Mensen gaan er aan kapot, ook in jouw omgeving.

Reactie: (nomen nescio)
16-5-2012, 00:14
Laat me ajb effe "afzeiken" @Sebas: Waar haal je de moed vandaan effe reclame te maken voor jouw douwtrapstadswandelingen op Hemelvaartsdag? Ja we wonen in een stad met bijzondere mensen. Daar had je punt-uit moeten stoppen. Nu verstjier je een heel mooie column met je commentaar!

Reactie: (Bloem)
15-5-2012, 23:32
Mooi geschreven Elly. Ik heb even met je meegelopen op die doodgewone zaterdag. Dit is toch waar het omgaat. Petje af. Bloem

Reactie: (Elly)
15-5-2012, 23:22
Dank je wel Sebastiaan. Ja er is zeker meer in het leven. Je reactie doet goed.

Reactie: (Sebas)
15-5-2012, 23:03
Heel mooie column, Ellyu. Dank daarvoor. Dat doet je beseffen dat er méér is in 't leven. Ook op Hoorngids zijn we incommentaren zo vaak zo negatief, dat we het mooie, het tedere en het kwetsbare nogal eens negeren of vergeten. We wonen in een heel mooie stad met bijzondere mensen. Wellicht een idee voor sommige mensen hier om op donderdagochtend (hemelvaartsdag, 17 mei) eens vroeg in de ochtend - vertrekpunt Oosterkerk - onze mooie stad te ontdekken?