Hoornse kunstenaars exposeren in Tsjechische zusterstad Příbram

31-5-2012

HOORN - De Stichting Stedenband Hoorn Příbram organiseert van 7 tot en met 10 juni een reis naar de Tsjechische zusterstad Příbram die in het teken zal staan van Kunst en Cultuur. Vanuit Gemeente Hoorn zal Dhr. G. Laning (Kunst en Cultuur) meereizen met twee Hoornse kunstenaars – te weten Randi Vettewinkel en Titi Smit. Deze beide kunstenaars openen in Příbram een expositie met hun werken in de Galerie van Frantisek Drtikol.

De Stichting Stedenband Hoorn Příbram bestaat dit jaar 20 jaar. De samenwerking bestaat met name uit thematische uitwisselingen die over en weer plaatsvinden. Deze uitwisseling op het gebied van Kunst en Cultuur is daar één van. Buiten het feit dat beide kunstenaars een expositie openen in Příbram, zullen er tevens gesprekken plaatsvinden op het stadhuis tussen de heer Laning (Gemeente Hoorn), de kunstenaars en ambtenaren, portefeuillehouders en kunst- en cultuurvertegenwoordigers uit de Tsjechische zusterstad. Doel van deze gesprekken is om te bezien welke koppelingen, onderlinge behoeftes of interesses er zijn om toekomstige samenwerkingen op het gebied van Kunst en Cultuur vorm te geven. Christine Zevenbergen heeft zich als oud-bestuurslid van de Stichting Stedenband Hoorn Příbram ingezet om de contacten tussen de kunstenaars in beide steden vorm te geven. Deze expositie is daar een voorbeeld van.

Het werk dat Titi Smit aldaar zal exposeren, zal met name binnen het thema ‘water’ vallen. Juist omdat Tsjechië geen ‘waterland’ is, koos de galerie in Příbram voor de schilderijen van Titi Smit die geïnspireerd waren door het water. Titi zelf heeft een groot deel van haar leven op een woonark rond steden aan het IJsselmeer geleefd, waardoor water voor haar een belangrijke rol in het leven heeft gespeeld. Naast het werken op haar atelier, geeft Titi Smit met veel plezier les op de Blauwe Schuit, cultureel en educatief centrum in Hoorn. Zij is lid van de Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken en doet elk jaar mee aan de Open Atelier route in Hoorn. In 1977 ontving zij haar diploma van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, schilderen en grafiek en studeerde 4 jaar aan de Academie voor Beeldende vorming Lerarenopleiding, eveneens in Amsterdam.

Randi Vettewinkel laat zich inspireren door wat zichtbaar is of juist niet, de leegte die meer doet vermoeden, een verstild moment, het zijn herkenbare gegevens in haar werk. Zo is ze gefascineerd door de typische sfeer van stations, waar gaan mensen naar toe, wat laten ze achter. Het onderwerp dekens, dat Randi als uitgangspunt gebruikt heeft te maken met Zaalberg en Zn. (familie van moeders kant) zij ontwierpen en maakten in de 18e –en 19e eeuw dekens, oersterk en ondanks de dekbedden nog steeds aanwezig. Verder heeft Randi les gegeven aan de Blauwe Schuit, cultureel en educatief centrum te Hoorn en geeft ze particulier les aan kleine groepjes. Ze is tevens lid van de Kunstenaarsvereniging Hoorn & Omstreken. Randi Vettewinkel voltooide de opleiding tekenen, schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Werk van haar is aangekocht door gemeentelijke en provinciale instanties en particulieren en is in tal van galeries geëxposeerd.