Stedenband Hoorn- Príbram bestaat twintig jaar

2-7-2012

HOORN - Op woensdag 4 juli bestaat de stedenband tussen Hoorn en de Tsjechische stad Príbram 20 jaar. Ter gelegenheid daarvan hijsen burgemeester Onno van Veldhuizen en voorzitter van de Stichting Stedenband Hoorn- Príbram Rob van Loon om 10.00 uur de vlag van Príbram voor het stadhuis. In september van dit jaar is er een uitwisseling tussen inwoners van beide steden. Die vindt plaats in Príbram. Dan wordt uitgebreid stilgestaan bij het jubileum.

Tijdens die uitwisseling zullen vanuit beide steden personen die veel betekend hebben voor de stedenband en de geschiedenis daarvan, elkaar (weer) ontmoeten. In de loop der jaren zijn door de stedenband hechte vriendschappen tussen inwoners van beide steden ontstaan. Vele organisaties en instellingen hebben elkaar weten te vinden en werken succesvol samen.

Stichting Stedenband Hoorn-Pribram
De gemeente Hoorn is in 1992 een stedenband aangegaan met Príbram in Tsjechië. Deze oude mijnstad heeft ongeveer 40.000 inwoners en ligt 50 kilometer ten zuidwesten van Praag. Spil in het groeiende web van vriendschappelijke contacten en jaarlijkse uitwisselingen tussen inwoners van beide steden zijn de lokale stedenbandcomités. In Hoorn is dat de actieve en succesvolle Stichting Stedenband Hoorn- Príbram.

Deze stichting is opgericht voor de volgende activiteiten:
• Kennis en begrip omtrent elkaars samenleving bevorderen.
• Het openhartig uitwisselen van ervaringen en informatie op beleidsterreinen waaronder handel en industrie, onderwijs, gezondheidszorg, dienstverlening, sport, cultuur, milieu, monumentenzorg en stadsvernieuwing.
• Het bevorderen van de totstandkoming en ontwikkeling van vriendschappelijke contacten tussen de inwoners van Príbram en Hoorn en het ondersteunen van activiteiten die vanuit de bevolking in het kader van de stedenband worden ontwikkeld, voor zover dit binnen het vermogen ligt.
• Het bevorderen van de uitwisseling van personen die werkzaam zijn in uiteenlopende beroepen en de rechtstreekse banden stimuleren tussen vriendschapsverenigingen, bedrijven, scholen, culturele organisaties, sportverenigingen en andere verenigingen en organisaties in de twee steden stimuleren.
Op verschillende momenten in het jaar vinden in het kader hiervan uitwisselingen plaats.

Príbram
De stad is gebouwd op en rondom heuvels. In 1579 verleende keizer Rudolf de Tweede Príbram de titel ”koninklijke bergstad”. De Heilige Berg is de belangrijkste toeristische trekpleister. Op de berg verheft zich de opvallend fraaie Mariakerk, die al eeuwenlang door pelgrims wordt bezocht. Nu de mijnen in en rond de stad gesloten zijn en ook de winning van uranium volledig is stopgezet, zoekt het stadsbestuur naar nieuwe industrieën naast de automobielfabriek van Skoda. Príbram staat ook bekend als de stad waar de componist Dvoøák een deel van zijn leven doorbracht; zijn woonhuis is nu een museum dat aan zijn leven en werk is gewijd.