Expositie ‘De koepelkerken van Bleijs’ in Koepelkerk Hoorn

25-8-2012

HOORN - De expositie ter herdenking  van de 100e sterfdag van de Hoornse architect Adrianus Bleijs is van 2 september tot en met 28 oktober te zien in de Koepelkerk, Grote Noord 15 in Hoorn. Bleijs ontwierp zowel de Cyriacuskerk ofwel Koepelkerk als de Nicolaaskerk in Amsterdam. Beide kenmerken zich door de majestueuze koepel die het stadsbeeld siert. De expositie is opgezet in samenwerking met de Nicolaaskerk in Amsterdam.

Er zijn originele ontwerptekeningen van Bleijs zelf, er hangen portretten van de Hoornse bouwmeester en zijn vrouw, geschilderd door hun zoon Adrianus. Ook zijn bruiklenen van plaatselijk bekende kunstenaars te zien, ingestuurd door particuliere eigenaren naar aanleiding van de oproep herinneringen aan de kerk in te sturen. Er zijn onder meer foto’s van de Hoornse Nelly Oostland-Veldhuis en Han de Zwart, schilderijen van Dirk Ooijevaar, Jo Ridderikhoff en Ko Kok en tekeningen van Van Haendel. Ze bieden zowel een klassieke als een hedendaagse kijk op en in het Godshuis.

”Vroeger liep ik van mijn woonplaats Scharwoude naar de Cyriacuskerk in Hoorn,” vertelt mevrouw Quakernaat uit De Goorn over haar band met de kerk. Ze heeft twee pentekeningen ingezonden. Willem Schermer stuurde een schilderij in van de piëta in het Stiltecentrum, het beeld van Maria met in haar armen de gestorven Jezus.

A.C. Bleijs
Adrianus Cyriacus Bleijs werd in 1842 geboren in Hoorn en overleed in 1912 in Kerkdriel. Na zijn opleiding werkte hij in het atelier van P.J.H. Cuypers. Later volgde hij een studie aan de Académie Royale des Beaux Arts in Antwerpen. Hierna zette Bleijs in Hoorn een eigen bureau op en ontwierp hij in Hoorn en omgeving woningen, winkels, scholen, kerken en grafstenen. Voorbeelden zijn het pand op Roode Steen 9 met de zomertuin, het kerkhof aan de Drieboomlaan met kapel, de Cunerakerk in Nibbixwoud en de kerk van Spierdijk.

Later verplaatste hij zijn bureau naar Amsterdam. Bleijs was ook actief in diverse verenigingen waaronder Arti en Amicitiae waarvoor hij het gebouw ontwierp. Ook was hij actief in de politiek. Hij overleed in Kerkdriel en werd na een uitvaartmis in de Nicolaaskerk op de later geruimde begraafplaats De Liefde aan de Bilderdijkstraat begraven.

De tentoonstelling is op zaterdag en zondag tussen 12 en 16 uur te bezoeken in de Koepelkerk op het Grote Noord. De organisatie is in handen van het Actiecomité van de Stichting Koepelkerk Hoorn. Toegang gratis. Meer informatie bij Kees de Greeuw, 0229-236082.