Hoorns model coffeeshop in landelijke VVD verkiezingsprogramma

28-8-2012

HOORN - Het VVD congres heeft afgelopen zaterdag ingestemd met een amendement van de afdeling Hoorn op het landelijke verkiezingsprogramma dat voorziet in het afschaffen van de grens van 2000 leden die een coffeeshop per 1 januari 2013 mag hebben. Per 1 januari 2013 wordt de wietpas, die nu nog enkel verplicht is in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, landelijk ingevoerd.

Daarmee worden coffeeshops besloten clubs waar alleen Nederlandse ingezetenen lid van mogen worden. Ook wordt dan het 2000 leden criterium van kracht wat betekent dat een dergelijke besloten club niet meer dan dit aantal leden mag hebben.

De zorg van de VVD Hoorn en een groot aantal andere fracties in de Hoornse raad is dat invoering van het maximum aantal van 2000 leden per coffeeshop onherroepelijk tot straathandel zal leiden omdat het geschatte aantal klanten dat de Hoornse coffeeshops nu hebben 2 tot 3 maal zo hoog is. De raad van de gemeente Hoorn heeft daarom op 22 mei jl een motie aangenomen die lokaal / regionaal maatwerk bepleit onder meer als het gaat om de vaststelling van het aantal leden dat een coffeeshop mag hebben.

VVD raadslid Gert Scholtes heeft in navolging van deze motie een amendement ingediend op het landelijk VVD verkiezingsprogramma dat regelt dat het 2000 leden criterium wordt afgeschaft. Gemeenten kunnen zelf in overleg met het OM afspraken maken over het maximum aantal leden dat een coffeeshop in hun gemeente mag hebben.

Gert Scholtes: ”De belangrijkste overweging is dat door maatwerk per gemeente toe te staan je veel minder straathandel zult krijgen waardoor ook de overlast voor de buurt veel minder zal zijn. Alleen al in Hoorn schatten we dat de coffeeshops zo’n 5000 unieke klanten hebben. Als er maar 2000 hiervan lid mogen worden van een coffeeshop, zullen de overige 3000 hun wiet op straat gaan kopen met alle ellende en overlast van dien”.

Minister Opstelten, die zelf aanwezig was tijdens het debat over dit onderwerp, benadrukte nogmaals het belang van de landelijke invoering van de wietpas om de aantrekkingskracht van het Nederlandse drugsbeleid op gebruikers uit het buitenland terug te dringen en kwetsbare jongeren te beschermen tegen drugsgebruik. In het debat was Opstelten wel gevoelig voor de argumenten van het Hoornse raadslid Scholtes waarop hij aangaf het amendement uit Hoorn te steunen.

Reacties
Reactie: (Joepie)
2-9-2012, 14:35
Legalise it, yeah ah

Reactie: (nomen nescio)
2-9-2012, 00:59
Meneer Scholtes en de VVD kunnen zich beter druk maken over het gedoe om de handel in soft drugs heen: Club of niet, je kunt er "legaal" mee de voordeur uit, maar hoe zit het met de aanvoer via de achterdeur? Gewoon vrijgeven die handel en wil je buitenlanders weren? Dan regel je dat! Via "betrouwbare Hollanders" zullen ze overigens toch wel aan de soft drugs komen, daar maak ik me geen enkele illusie over.

Reactie: (S. Little)
30-8-2012, 17:06
Wat is een mogelijke oplossing voor alle problemen die landelijk ontstaan? Zelf denk ik dat in Hoorn andere problemen met de coffeeshop(s) zijn ontstaan door de jaren heen. Denk hierbij aan locatie, controle, personeel, maar zeker ook de bezoekers. Normale bedrijven moeten zich dan vanzelf aanpassen bij dit soort situaties. Helaas is dit niet van toepassing hier. Ook is er geen beter alternatief, want er is geen beweegruimte in locatie of concurrentie. Laten we hopen dat er een langdurige oplossing getroffen zal worden. In de gemeenteraad zijn immers verstandige mensen die hopelijk niet de andere kant op kijken.

Reactie: (p leferink)
30-8-2012, 09:57
de buitenlanders kan je weren door alleen aan mensen met een NL legitimatie te verkopen, en jongeren kan je beschermen door goede voorlichting te geven en bovendien kunnen jongeren al helemaal geen coffeeshop bezoeken ze zijn tenslotte nog geen 18 jaar wat toch echt de leeftijdsgrens is bij een coffeeshop. dus de hele Wietpas/Beslotenclub systeem is helemaal niet nodig.

Reactie: (Dogwalker)
29-8-2012, 16:53
quote: "Daarmee worden coffeeshops besloten clubs waar alleen Nederlandse ingezetenen lid van mogen worden. " En geen dubbele paspoorten dan??