Statenlid wil Provinciale Enquête over kwestie rond Horinees Kahlman

Voormalig werknemer Corus ziek door vergiftiging

Het Noord-Hollandse Statenlid Fleur Agema zal tijdens de Provinciale Statenvergadering van 12 december aanstaande voorstellen een Provinciale Enquête in te stellen naar de rol van de provincie in de zaak Kahlman.
Robert Kahlman is een voormalige werknemer van Corus die zegt dat zijn werkgever hem met giftige stoffen heeft laten werken waardoor hij een chronische ziekte ontwikkelde, ook zijn gezin werd ziek. Agema heeft haar voornemen bekend gemaakt in een brief aan Provinciale Staten. Zij vraagt om dit zware middel (vergelijkbaar met een Parlementaire Enquête op landelijk niveau) omdat zij na bestudering van de gegevens die haar door de advocaat van Robert Kahlman verstrekt zijn, meent dat de Provincie Noord-Holland minder behulpzaam is geweest bij het boven water halen van bestaande documenten dan volgens haar van onze overheid verwacht mag worden.
 
“De provincie verwees de heer Vlasman ( de advocaat van Kahlman) door naar het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA), deze meldde vervolgens dat dergelijke gegevens alleen aan bevoegde instanties als de Provincie konden worden overhandigd. Terug bij de Provincie kreeg Vlasman te horen dat de gevraagde documenten niet aan hem overhandigd konden worden omdat de Provincie ze nu eenmaal niet had. Dit spelletje werd gerekt tot de gevraagde documenten volgens de wettelijke termijn vernietigd werden.” Aldus Agema.

Agema wil door haar onderzoek boven water halen of de Provincie Noord-Holland zoals zij vermoedt de wettelijke en praktische mogelijkheid had om Kahlman de door hem gewenste documentatie te verstrekken. Zij wil ook dat Provinciale Staten indien dit het geval blijkt te zijn een politiek-moreel oordeel vellen over de handelswijze van Gedeputeerde Staten. ”Dit is een typisch geval van elkaar de verantwoordelijkheid in de schoenen schuivende overheidsinstanties waarbij Robert Kahlman als burger en slachtoffer machteloos moest toekijken.”

Het statenlid: “Spontaan maakte PS vorige maand het royale gebaar waarbij zij 500 duizend euro schonk aan de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan, nu krijgt ze de kans haar eigen rol inzake het familiedrama van het Noord-Hollandse gezin Kahlman te onderzoeken. Ik hoop dat zij die kans met beide handen aanpakt.”

Op de weblog van het statenlid kunt u de brief lezen.