Widam Aluminiumbouw na 86 jaar failliet

12-9-2012 Zestig medewerkers op straat

HOORN - Na 86 jaar valt het doek voor Widam NV Aluminiumbouw in Hoorn. In een emotionele bijeenkomst met alle medewerkers heeft de directie aangekondigd deze week het faillissement te zullen aanvragen. Zestig medewerkers in vaste dienst verliezen hun baan. Widam NV is een landelijk gerenommeerd gevelbouwer.

‘Tot en met 2010 was ons bedrijf winstgevend in een economisch zeer gevoelige bouwsector,’ vertelt directeur Rupert Wagemakers. ‘De financiële crisis leidde echter tot een moordende concurrentie. Werken worden ver onder de kostprijs weggekaapt. Opdrachten worden geannuleerd, beperkt of uitgesteld. In 2011 kregen we te maken met leegloop. Begin dit jaar beschikten we nog over een goede orderportefeuille, maar de bouw vertraagde zozeer dat van een normale aaneengesloten productiegang geen sprake meer was. We probeerden onze mensen zo goed mogelijk aan het werk te houden, maar uiteindelijk was de kloof niet meer te overbruggen. De vooruitzichten van de markt zijn zodanig dat verder investeren onverantwoord en onmogelijk is. Opties als reorganisatie of een doorstart zijn bekeken maar financieel niet haalbaar. Het dieptepunt van de crisis is nog niet in zicht.’

De faillissementsaanvraag wordt eind deze week ingediend. Het besluit is genomen in overleg met de bank. Begin volgende week wordt er een curator benoemd. Dan volgt een bijeenkomst met het voltallige personeel om zaken af te ronden.

Onafwendbaar

‘Het besluit om te stoppen was heel moeilijk maar onafwendbaar,’ aldus Wagemakers. ‘Met veel pijn moeten we afscheid nemen van onze medewerkers, waarvan velen al meer dan twintig jaar bij ons werken. Maar ook alle kennis en ervaring die we als bedrijf met elkaar hebben opgebouwd gaat verloren. Widam NV Alumiumbouw is landelijk een toonaangevend bedrijf in de gevelbouw. We zijn gespecialiseerd in moeilijke metaalconstructies. We leveren een compleet aanbod, alles in één hand: ontwerp en technisch advies, productie, montage en servicedienst. Aan het bedrijf ligt het niet. Ons machinepark is uitgerust met de modernste apparatuur. Door flexibiliteit en een grote inzet van mensen hebben we vele economische stormen overleefd. De productie in de bouw is echter met 40 tot 60 % gedaald en daardoor ook onze omzet. Dan komt er een moment waarop je moet besluiten te stoppen. We hebben een uitgebreid klantenbestand en zullen trachten onze klanten in deze situatie zoveel mogelijk behulpzaam te zijn.’

Familiebedrijf

Widam NV Aluminiumbouw is een honderd procent familiebedrijf. In 1926 startte koperslager Hendrik Dam aan de Prinsengracht in Amsterdam NV Dam’s Fabriek van Metaalbewerking. Hier werden onder meer winkelpuien gemaakt van brons en armaturen voor grote passagiersschepen van de Holland Amerika Lijn. In 1948 trad schoonzoon M.A. Wagemakers toe als vennoot in het bedrijf. Bij vliegtuigbouwer Fokker had hij kennisgemaakt met aluminium, het materiaal van de toekomst. Een proeffabriek voor de fabricage van aluminium ramen, deuren en entreepuien, Damko NV Aluminiumbouw, werd gevestigd aan de Hoogtekadijk in Amsterdam. In 1960 verhuisde Damko naar een nieuw pand aan de Dr. Van Aalstweg in Hoorn. Een fusie met Winkelman Ateliers voor Kunstnijverheid, dat een vestiging had in Zwanenburg, leidde in 1968 tot Widam NV Aluminiumbouw. In 1975 vestigde Widam zich als een van de eerste bedrijven op het nieuwe industrieterrein HN80.

Bert Wagemakers nam in 1977 het stokje over van zijn vader. Onder zijn leiding en met uitbreidingen in de jaren ’80 en ’90 behoorde Widam tot de top tien van Nederlandse gevelbouwers. In die tijd begon ook de renovatie van stalen gevels in monumentale gebouwen. Er werden tevens diverse bouwprojecten in het buitenland uitgevoerd. In 2007 trad Rupert Wagemakers als vierde telg in de familie aan als directeur. Hij trof het niet. Nog geen jaar later barstte de economische crisis los. De gedwongen sluiting van het bedrijf treft ook de familie als een drama.

Enkele bekende bouwwerken van Widam NV Aluminiumbouw zijn ING House en de Bibliotheek in Amsterdam, Beursplein in Rotterdam en het Hoogheemraadschap in Heerhugowaard.

Reacties
Reactie: (Lex)
13-9-2012, 23:58
@gerard, ik denk de meeste economen, en ik ook, het niet met je eens zijn. Nederland tot en met 2010 voor 37 miljard profijt heeft gehad van de Euro. Een munt is ook een makkelijk concept. Probleem is dat je met 1 munt de economie op orde moet hebben en dat is een heel andere discussie.

Reactie: (gerard)
13-9-2012, 23:45
@lex: de meeste economen geven toe dat de euro achteraf bezien niet ingevoerd had moeten worden. Van die wisselkoersen profiteren maar enkele grote bedrijven. Daar staat tegenover dat tal van banken en wisselkantoren nu juist omzet verloren zijn omdat er niet meer gewisseld wordt. Het handelsverkeer is ook toegenomen in landen zonder euro. Die groei ligt dus niet aan de euro, maar aan de globalisering. En die internationale hoofskantoren hebben Nederland als vestigingsland gekozen vanwege de lage belastingen (ze kiezen om dezelfe reden ook voor Ierland of Liechtenstein) en vanwege de goede bereikbaarheid dankzij Schiphol en de havens. Zelfs het cpb heeft toegegeven dat het economisch nut van de euro maar astig te onderbouwen is. De open grenzen hebben wel een economisch nut, maar open grenzen hangen samen met Schengen en de EVA/ EFTA,men daar kun je ook aan deelnemen zonder dat je EU-lid bent.

Reactie: (Lex)
13-9-2012, 19:22
@gerard. Natuurlijk niet Gerard. 1 munt scheelt in ten eerste al wisselkoersen. Reken dat alvast even uit over dat bedrag. Daarnaast in het handelsverkeer binnen EU landen tegenomen dankzij de Euro. Nederland heeft hiervan enorm geprofiteerd. Verder is het ook een feit dat grote internationals juist NL gekozen hebben als hoofdkantoor juist omdat hier ook de Euro als betaalmiddel gehanteerd werd. Dit levert overigens een geschatte 25.000 banen op. Maar goed, iedere econoom kent de voordelen.

Reactie: (gerard)
13-9-2012, 18:51
@lex: larie, die bedragen die we zogenaamd aan Europa te danken heen, hadden we anders ook verdiend. Ook zonder euro of EU kun je internationale handel bedrijven. sterker nog, dat deed Nederland ook al eeuwen voor invoering van de EU. En Nederlan had ook voor 2002 (invoering euro) al een stevige handelspositie.

Reactie: (Lex)
13-9-2012, 15:35
@jan: wellicht een detail voor jou, je bodemloze put levert Nederland jaarlijks 180 miljard euro op.

Reactie: (jan)
13-9-2012, 14:10
En gewoon weer allemaal op de VVD stemmen, die gooien dat geld zo in de bodemloze put van europa en de banken.

Reactie: (dirk temme)
12-9-2012, 22:02
Mijn Widam hart dat 35jr geklopt heeft doet nu zeer veel strekte deze tijd

Reactie: (Matthijs)
12-9-2012, 20:47
Heel erg zonde. Ik weet nog dat we op met de Mariaschool in de jaren 80 op bezoek gingen bij Widam. Mooi betrokken bedrijf en een verlies voor de regio. Sterkte voor de betrokken medewerkers en de directeur.

Reactie: (phj stam)
12-9-2012, 17:36
alweer een mooi bedrijf naar de klote,zo jammer.sterkte voor al die mensen die daar werkte en veel succes bij de uwv.

Reactie: (plies)
12-9-2012, 15:10
Hoorn heeft nog ruim € 500.000,= in een la liggen, hebben ze daar wat aan ? Anders wordt het toch in een put gegooit.

Reactie: (plies)
12-9-2012, 14:10
In dit geval zal er geen ontslag vegoedingen gegeven worden,bedrijf sluit om financieel/economische redenen en hoeft het daarom ook niet van de rechter.

Reactie: (Marcus)
12-9-2012, 14:04
@Horinees. Die zak met geld is een misvatting: Hoewel de meeste werknemers bij ontslag wegens een reorganisatie een ontslagvergoeding ontvangen, is dit zeker geen automatisme. Of hier sprake van is hangt af van een groot aantal factoren waaronder de financiële situatie van het bedrijf.

Reactie: (plies)
12-9-2012, 10:26
De banken/verz. maatsch. hebben hun resultaten op papier veel te hoog op gegeven om de bonussen te verhogen, regelrechte zwendel en er is nog niet één witte boorden crimineel veroordeeld.

Reactie: (dan )
12-9-2012, 10:05
er is veel geld,naar de banken gegaan.om ze overeind te houden.maar ze hadden ook hun mentaliteit moeten veranderen.door het graaien terug te dringen.dus het haalt niet uit!

Reactie: (plies)
12-9-2012, 08:49
Niet vergeten aan wie wij de crisis te danken hebben mensen, aan de graaiers van de banken en verzekerings maatschappijen. Denk er aan als je straks gaat stemmen.

Reactie: (horinees)
12-9-2012, 08:48
Vreselijk. Ik ken Widam als een bijzonder bedrijf. Met mooie producten en mooie mensen. De genoemde ''reorganisatie-optie'' is in veel gevallen niet realistisch. Je moet het volk immers een zak met geld meegeven.... terwijl het al slecht gaat. Waardoor de kas helemaal leegloopt. We zijn in dat soort betuttelende wetgeving veel te ver doorgeschoten. Op zo'n manier is ''reorganiseren'' onverstandig en onhaalbaar, want waar haalt de ondernemer/onderneming die centen vandaan? Het faillissement, hoe ingrijpend en bedroevend ook, is dan vaak de enige optie. Er zullen nog honderden aan de bouw gerelateerde bedrijven volgen. Elk met een eigen verhaal. Helaas. De grote lachebek in dit soort onzin is de curator, hij (of zij) kan flink uren declareren en op relatief makkelijke wijze de eigen zakken vullen. Het is schrijnend en om onpasselijk van te worden. Het is, al jaren, tijd om de hele mikmak te herzien, zo moet het ontslagrecht veel soepeler en de faillissementswet op de schop. Widam is niet de eerste (ook niet in onze eigen regio) en zal zeker niet de laatste zijn. Jammer. Sterkte voor alle betrokkenen.