De Tweet van 30.000 Euro

13-10-2012 Arm dankzij 1 domme Tweet?

COLUMN
Hoorn weet vaak met opvallende zaken het landelijk nieuws te halen. Instortend dak schouwburg, bouwfraude, JPZ Coen, sluitingstijden horeca, etc. En recent de ’Tweet van 30.000 Euro’...

Wat mij betreft komen we de komende jaren met andere zaken in het nieuws. Leuke zaken als ’het mooiste Zuiderzeestrand’, ’de prachtigste monumenten- en museastad’, ’de evenementenstad van Nederland’, ’de veiligste gemeente’, etc. Maar liever niet meer met negatieve zaken. Daar ligt een mooie taak voor ons allen, inwoners, instellingen, bedrijven, politiek en de gemeentelijke organisatie.

De laatste negatieve landelijke oprisping vanuit Hoorn was de ’Tweet van 30.000 Euro’. Een 16-jarige jongen uit onze stad Twitterde enkele dagen na de veldslag in Haren ‘#ProjectX Hoorn Schouwburg 24/9 21:00 RTRTRT’. Hoewel het bereik van de Tweet klein was, en niet te vergelijken was met het effect van de Facebook-uitnodiging van het meisje in Haren, sloeg men op het Hoornse stadhuis direct groot alarm: Een ME-peleton werd opgeroepen en allerlei spoedoverleg resulteerde in een geheime inzet van zo’n 70 overheidsdienaren.

Althans dat werd door de Afdeling Voorlichting in opdracht van onze burgemeester twee dagen later in een persbericht bekend gemaakt. En ook dat de gemeente alle kosten, geschat op 20 a 30.000 euro, zou gaan verhalen op de jongeman die het berichtje Twitterde.

Alle lof voor een alerte burgemeester/gemeente maar toch lijken ze hier wel erg hard van stapel te zijn gelopen. Je kunt van mening verschillen of de ME direct opgeroepen had moeten worden, en deze Tweet dus zo serieus had moeten worden genomen, maar de haastige mededeling dat de kosten worden verhaald op de Twitteraar gaat mij veel te ver. Stoere taal, en Hoorn haalt weer even het landelijk nieuws, maar absoluut buitenproportioneel. Onno, wees verstandig en kom hier op terug!

Dat de 16-jarige Twitteraar en zijn ouders (die natuurlijk zouden moeten dokken voor het domme berichtje van hun zoon) zeer ontdaan zijn, is voor mij niet relevant. Zie het artikel in Metro. Wel dat een stom social media-berichtje van een naieve jongeman gekoppeld wordt aan de inzet van ME en andere functionarissen ter waarde van, volgens Hoorn althans, 20 e 30.000 euro. Overigens denk ik dat Hoorn geen schijn van kans heeft om de kosten te kunnen verhalen, maar het gaat om het principe. Intrekken dus die claim.

Dit schrijf ik, zaterdagavond, terwijl ik lees dat een Project X-feest in Amstelveen rustig verloopt na het instellen van een noodbevel... Benieuwd wat de gemeente Amstelveen gaat verhalen op de persoon die een Facebook-bericht plaatste... 40.000 Euri?

Hans Stuijfbergen

Zie bericht over claim van Hoorn:

Reacties
Reactie: (Marieke van Leeuwen Gemeente Hoorn)
16-12-2012, 19:02
@hans Ik verwacht dat hier de komende week meer over bekend gemaakt wordt. Deze tijd is nodig geweest voor een juridisch onderzoek naar de mogelijkheden om de kosten te verhalen.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
21-11-2012, 23:09
We zijn een maand verder. Zou Hoorn de € 30.000 al op de bankrekening hebben staan? Vanwege die X-tweet van die 16-jarige jongen. Of horen we niets meer van het dreigement van onze gemeente?

Reactie: (gerard)
14-10-2012, 18:20
@dirck: de gemeente gaat toch geen feest organiseren als iemand zo'n oproep doet? Kom op zeg, dan zou je zulke relschoppers al helemaal belonen voor hun wangedrag. Geen feest van overheidsgeld voor zulke types. Trouwens: ook bij zo'n feest is bewaking nodig om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Wie gaat dat betalen?

Reactie: (bewoner)
14-10-2012, 12:08
Ik vind het ook de jongen moet hier maar voor boeten voor wat heeft gedaan.Hij heeft zelf kunnen en horen wat daar in haren is gebeurt dus dat had hier ook kunnen zo zijn.En ik ben met @TIM mee eens.je moet het ook zien als hij nu en tv had gejat en was gepakt ,gaat hij ook toch niet zeggen sorry dit was niet me bedoeling kom zeg gewoon betalen die hap

Reactie: (okkie)
14-10-2012, 11:00
Gemeente gaat het geld terug vorderen.Ze vangen geen cent, hoor je niks meer van. Vergeven en vergeten.

Reactie: (Dirck)
14-10-2012, 10:57
De NR1 is tegen een Tweet van een burger die minderjarig is? Naast deze dure inzet was een feest maken met deze persoon ook mogelijk geweest. Met toegangsprijs was het best terug te verdienen, want dan hoeven ze niet zelf bier en cola te vervoeren en of en hoe groot het word maakt niets uit. Project X Hoorn in Juliana park gelijk als in Augustus of zo? Door op een alternative locatie een echt feest te maken voorkom je dat rel schoppers komen want als je meewerkt aan dit soort dingen zullen die wel wegblijven of teleurgesteld zijn. In Haren was een leeg voetbalveld en wel ME zichtbaar dus zo moet het dus niet. Duitsers hadden voldoende ervaring en snel iets in elkaar steken van werkloze artiesten die mogen optreden en kans hebben om dan door te breken.... net als ooit Pink Pop en zo ook ooit begonnen met nooit van gehoord groepen! Onno laat je Hoorn, want er is meer als Ben & Dean.

Reactie: (gerard)
14-10-2012, 10:35
Het is normaal om bij (valse) bommeldingen e.d. de schade te verhalen. Deze jongen heeft willens en wetens - met Haren op het netvlies - een oproep gedaan tot rellen in Hoorn. Want project X is gewoon een andere naam voor rellen, vernielingen en opstootjes. Logisch dat de kosten verhaald worden. Dat doen inmiddels ook andere gemeenten (Bussum, Arnhem). De burgemeester heeft de veiligheid van destad in zijn portefeuille. Hij heeft correct gehandeld, zeker wie naar Haren kijkt. Pas als hij niet ingegrepen zou hebben, en het uit de hand gelopen was, had hem wat te verwijten geweest. Kortom: die jongen moet op de blaren zitten. Als hij niet kan betalen, kan hij altijd nog zijn schuld afbetalen met klussen voor de maatschappij. Maar de kosten die gemaakt zijn, horen in ieder geval bij hem thuis, en niet bij de belastingbetaler. Voor 30.000 euro voor dit soort grappen hadden we anders ook minder hoeven te bezuinigen op de voorzieningen in de stad. Zulke kosten horen niet in de gemeentebegroting thuis.

Reactie: (piet boerka)
14-10-2012, 09:47
je kan beter beginnen over dat je in (deze)stad om de tien meter uitgebreid kan eten en drinken door chinesen je nagels kan laten vijlen of om de tien meter naar de kapper kan maar welke economische misere hier achter schuil gaat. Daar waar geen visioenen zijn naar de toekomst toe breekt losbandigheid uit onder de jeugd maar ze hebben het nog te druk over politieke rechtvaardigheid in een ander land

Reactie: (Lydia)
14-10-2012, 09:43
Yvon ik vind ook dat je gelijk hebt. Laat die jongen voor straf en om het af te leren,dat je dit niet moet doen,maar wat weken of maanden werkjes opknappen.

Reactie: (Tim)
14-10-2012, 07:50
Laat die galbak er maar voor opdraaien. Ik snap niet dat mensen zoals Yvon vinden dat we er allemaal maar voor moeten betalen. Ik hoop dat die jongen flink mag aftikken. Als de burgemeester niets had gedaan en het had uit de hand gelopen dan zouden de kranten vol staan met "niets geleerd van Haren" etc. Goed werk van de burgemeester dus!

Reactie: (Yvon)
14-10-2012, 00:09
Weet je de burgemeester kan beter een ME Peloton sturen om de burgers zich veilig in Hoorn rond te laten lopen Het is toch te treurig voor woorden hoe deze stad verloederd en nu helemaal met al die dealers door de straten scheuren Die hebben haast om alle mensen van drugs te voorzien Dat ontgaat de de burgemeester zeker En dan zo een tweet ik snap zelf dat dat ook kwajongens streken zijn En dan verhalen op de ouders te belachelijk voor woorden Laat die jongen maar een paar weken na schooltijd in een verzorgings huis of wat dan ook eens goed buffelen Nu pakken ze die ouders Burgervader heeft of zelf geen kinderen of hele brave burgerkids Als we alles op de ouders gaan verhalen weet ik er ook nog wel een paar