Gratis identiteitskaart voor wie in 2006 14 jaar wordt

ingevoerd op 13-12-2005

Met ingang van 1 januari 2005 is de Wet op de Identificatieplicht (WID) uitgebreid. Vanaf die datum dient iedereen van 14 jaar en ouder zich in in de wet genoemde gevallen te kunnen identificeren met een daartoe in de WID genoemd document: paspoort, Nederlandse Identiteitskaart (NIK) of rijbewijs. Omdat deze verplichting kosten met zich mee brengt, heeft het kabinet besloten om aan personen die op of na 1 januari 2006 de leeftijd van 14 jaar bereiken, eenmalig een gratis NIK te verstrekken.

Er is geen overgangsmaatregel getroffen. Personen die in 2005 14 jaar waren en een NIK hebben aangeschaft, krijgen geen compensatie voor de gemaakte kosten.
WANNEER EN WAAR AANVRAGEN?
De aanvraag voor een gratis NIK kan, vanaf 8 weken voordat de aanvrager de leeftijd van 14 jaar bereikt, worden ingediend bij de afdeling Burgerzaken in het stadhuis. Eerder kan het niet.
Bovendien moet de aanvraag gedaan worden voordat betrokkene 15 jaar wordt.
Aanvragen voor het verstrekken van een gratis NIK mogen niet eerder dan 2 januari 2006 worden ingediend en dat betekent dat bovengenoemde termijn van 8 weken niet geldt voor de personen die in januari en februari 2006 14 jaar worden.
VOOR WIE?
Voor het verkrijgen van een gratis NIK gelden de volgende voorwaarden:
• de aanvrager moet als ingezetene zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) en de Nederlandse nationaliteit bezitten;
• de aanvrager moet 14 jaar zijn, dan wel binnen 8 weken 14 jaar worden;
• de aanvrager mag niet eerder een gratis NIK hebben ontvangen.
Ook iemand die in 2006 14 jaar wordt en die al in het bezit is van een nog geldige NIK of wiens NIK vermist is dan wel gestolen kan, indien hij of zij aan de voorwaarden voldoet, een gratis NIK ontvangen. De extra kosten bij vermissing ad € 36 moeten wel worden betaald. Dat geldt ook voor de kosten van een eventuele spoedaanvraag ad € 40,40.
HOE AANVRAGEN?
Bij de aanvraag moet het volgende worden meegenomen:
• 1 recente pasfoto, recht van voren genomen met een lichte egale achtergrond (schoolfoto’s voldoen vaak niet)
• indien van toepassing: een eerder afgegeven paspoort of NIK. Bij vermissing is een proces-verbaal noodzakelijk en bedragen de kosten € 36
De NIK moet persoonlijk worden aangevraagd en afgehaald en de levertijd is normaal gesproken 1 week. Het is niet mogelijk om met bijbetaling een paspoort aan te vragen.
Burgerzaken is geopend op ma, di, do en vr van 9.00-15.00 uur en wo van 9.00-16.00 uur en donderdagavond van 18.00-20.00 uur.