Hoornse stadsdichter weer niet uit Hoorn

18-1-2013 Kritiek op keuze voor buitenpoorter

HOORN - Het besluit van B&W om nogmaals een stadsdichter aan te stellen die niet in Hoorn woont, valt niet bij iedereen in goede aarde. Dichter Rien Bonte vat het in een gedicht zo samen: ”Is B&W soms geestelijk gestoord? We hebben nog geen stadspoëet gekregen.”.

Ook de op taalgebied al jaren actieve Dirk Beemster uitte in een ingezonden brief in het NHD zijn kritiek op het besluit om een buitenpoorter aan te stellen. Terwijl de gemeente zelf juist heeft vastgelegd dat de stadsdichter in Hoorn dient te wonen, werd eind 2012 de uit Groningen afkomstige en in Opperdoes wonende Hedwig Baartman aangesteld.

Na het overlijden van de breed gewaardeerde, en echt in Hoorn wonende, stadsdichter Cornelis Putemmer besloot B&W de ’Hoornse’ rapper Steven Engel tot stadspoëet te benoemen. Engel woonde toen in Amsterdam. Van hem is vervolgens weinig of niets vernomen zodat de gemeente in 2012 een zoektocht startte naar een nieuwe stadsdichter. Cultuur-Wethouder Peter Westenberg benaderde in november enkele Hoornse kandidaten maar allen bleken, om uiteenlopende redenen, te bedanken voor de eer.

Vervolgens viel dus de keuze van de wethouder op een Opperdoezer schrijfster, die recent Groningen had verlaten om te kiezen voor dit mooie stukje West-Friesland. Hedwig Baartman zag zelf wel voordelen: ”Als betrekkelijke nieuwkomer heb ik een frisse kijk op de stad Hoorn.”

Toch blijft het vreemd dat de door de gemeente zelf opgestelde regels blijkbaar niet gelden voor de gemeente/wethouder zelf. Op de gemeentelijke website Hoorn.nl wordt gemeld: ”Bij de keuze van de stadsdichter wordt vooral gelet op relevante ervaring en affiniteit met de stad Hoorn. Daarnaast moet de dichter woonachtig zijn in de gemeente Hoorn.” Ook in het profiel voor de stadsdichter staat het zo omschreven.

Hedwig Baartman heeft inmiddels twee gedichten voor onze stad gemaakt. Haar eerste gedicht leest u hieronder. Vervolgens een gedicht van Rien Bonte die reageert op het bijzondere besluit van de cultuurwethouder om het buiten de stadsgrenzen te zoeken.

Goedemorgen stad,

op deze druilerige dag
haal ik mijn eerste ademteug,
de stilte van neergeknalde regenspetters
& plakkerig as tot brij gesmolten
laat mij beginnen op dit vroege uur
en terwijl de zon met eerste straal
de middagklok doorboort
groet ik u met veel genoegen
een nieuwe stad, een nieuw geluid
waar woeste stormen hevig tieren
kom ik uit klei en tamgemaakt gebied
met koffer en twee schone slippers
stel ik mij op langs oude kade
niet alleen om uw talent te bezingen,
maar ook om missers en mislukking
langs mijn pen te wringen
ik groet u stad, mijn nieuwe thuis,
in honderd en negen woorden groet ik u.

©Hedwig Baartman, Hoorn, 1 januari 2013

Ook goedemorgen

Ons Hoorn heeft een stadspoëet gekregen
Want B & W ging unaniem akkoord
Er een te importeren uit de Noord
Een Gronings city-poet kreeg de zegen;
Zij duidt haar functie met een Engels woord
Pleegt nu de raad een metaforenmoord
Of heeft ons Hoorn een stadspoëet gekregen?
Is Baartman wel de poëzie genegen?
Zij doet aan iets als slam, dat is een soort
Van rap, die metrum., beeldspraak, enzovoort
Het heel poëtisch canon is ontstegen
Is B & W soms geestelijk gestoord?
We hebben nog geen stadspoëet gekregen.

©Rien Bonte

Reacties
Reactie: (Hedwig)
26-1-2013, 21:13
Ach, die woonplaats.. Het past in de sferen van leuk uitkomende leugentjes, gelijk de leeftijd, geen 1972 maar 1976 op het CV. Tsja.

Reactie: (Dolly Loozer)
23-1-2013, 11:38
Het Hoornse HerenDichtvolk mort; een buitenpoorter is benoemd als dichter van de stad! zij dicht in slam op slippers METRUMLOOS Coen verbaast zich allang niet meer

Reactie: (Sebastiaan Hol)
22-1-2013, 19:23
Een andere discussie in het FACEbook Westfriese en Hoornse discussieforum over het LED-scherm en poëzie op blinde muren, inspireerde mij nog tot dit dichtsel... Laat u toch niet verleiden door onooglijke LED-schermen Maar laat u liever verblijden Door poëtische woorden Die werken als valschermen Tijdens de vrije val Die de Hoornse beschaving maakt Wanneer de politiek verzaakt Sebastiaan.

Reactie: (rem vueren)
22-1-2013, 15:31
voor zover ik weet is dat het stapelen van woorden tegenwoordig dichten heet en hoe ingewikkelder men dat doet 5 woorden 6 of misschien wel 10 een ieder hoopt op aanzien dus wellicht heb ik ook talent voor dit werk lekker woorden stapelen op je krent

Reactie: (Ko Boos)
21-1-2013, 18:38
Om eenieder recht te doen die zich, om wat voor reden dan ook, niet onvredig voelt bij de tekstuele bouwwerkjes die namens de gemeente op de gemeenschap worden afgevuurd verdient het wellicht aanbeveling om die tekstjes per stuk onder te brengen onder de noemer ‘Medemblikker Baartmannetje’. Intussen kan het gemeentebestuur in alle rust voortgaan met haar speurtocht naar een stadsdichter.

Reactie: (Dirk Beemster)
20-1-2013, 20:11
Zo gaat het goed. We zijn massaal aan het dichten geslagen over hoe hHorn was. Nu resten ons slechts bootjesdagen. -- Eindelijk autovrij Voor het wijkplezier in het Havenkwartier zijn er jaarlijks de bootjesdagen. Alleen maar toegang met de benenwagen, en auto's zie je dan niet hier. Wel kaden zwart van bootjesmensen met in hun broekzak donker geld; het scheepsgoed hier tentoongesteld vervult hun diepste bootjeswensen. Vandaag geen wanklank, geen protesten. Straat en steeg bevrijd van blik, wijkbewoners in hun schik Niets kan hun humeur verpesten. Honderden vaartuigen aan de rede en het Havenkwartier is autovrij Ze juichen, zingen hemelsblij, ze hebben niet voor niets gestreden. Daarom vragen wij U, oh allerbeste burgemeester als het mag, elke dag een bootjesdag.

Reactie: (bert kruier)
20-1-2013, 18:53
vrijheid is een schone zaak de politiek kletst maar raak vergeet wat speciaal is wat de liefde van de taal is dat de boodschap zo banaal is dat het niet meer dan kabaal is (jurk) en die slippertjes zijn nu al zoek en weg en daar zingen ze je straks mee toe in volle stadions

Reactie: (Sebastiaan Hol)
20-1-2013, 18:18
In eeuwen her werd men verblijd Door gedichten rond verspreid Een Vondel en en Huygens schreven Jubelend over de Hoornse stad En over de mooie huizen, fraaie dreven Dichtte een dominee nogal mat En Bert Schierbeek diende in het garnizoen Kreeg in een cafe hier een zoen Na z'n wandeltocht naar Wognum door bit're kou Dus allen hier, doe niet zo flauw Zie het mooie van de poezie En onze stad, mopper dus nie...

Reactie: (Cees Franke)
20-1-2013, 12:56
In 1980 schreef ik in mijn bundel 'Ten Goede Gekomen' : "Er kwam een dichter langs, dichter dan normaal" ...

Reactie: (Jan van Leek)
20-1-2013, 11:33
@Dirk B. JP Coen in Twisk geboren? Zijn doop in Hoorn is geregistreerd. Zie je vader Pieter en zijn tere spruit Jan al naar Hoorn hobbelen met paard en wagen om kleine Jan er te laten dopen? Terwijl Medemblik om de hoek ligt. Erg onwaarschijnlijk Dirk. Jan zal geen held van je zijn maar hij komt toch vrijwel zeker uit Hoorn.

Reactie: (Dirk Beemster)
20-1-2013, 10:47
Een ander beroemde Nederlander J.P. Coen is altijd gevierd als geboren in Hoorn. In 1987 is uitbundig zijn 400ste verjaardag gevierd. Hij is in Twisk geboren. In die tijd -bedankt Sebastiaan- hoorde Medemblik bij Hoorn. Vanwege de centralisatieplannen van Rutte II zal het niet lang meer duren voordat Medemblik wordt ingelijfd door Hoorn. Dan zijn de perikelen rond Baartmans benoeming opgelost.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
20-1-2013, 09:58
Tot Hoorn stadsrechten kreeg (of eigenlijk: kocht) in 1356 - en niet in 1357 wat hier en daar nog abusievelijk vermeld wordt - viel onze Stad onder het rechtsgebied van de Baljuw van Medemblik, die in Kasteel Radboud resideerde. Maar dat is de enige, Middeleeuwse, directe link tussen Hoorn en Medemblik.

Reactie: (Ko Boos)
20-1-2013, 02:32
Cornelis Putemmer, @heer Osinga, werd per mei 2005 voor de duur van één jaar als stadsdichter aangesteld door de toenmalige wethouder Roger Tonnaer. Dat zijn functie werd geprolongeerd was puur zijn eigen verdienste, maar van een ‘levenslange benoeming’ is nooit sprake geweest. Dat er een website bestaat waarop zijn gedichten staan vastgelegd is niet zo verwonderlijk. Er doen ook nog steeds dichtbundeltjes van hem de ronde. Maar zoals de dood van een goede slager niet per definitie het einde van de karbonade betekent, luidde het verscheiden van Putemmer (Kees Aker, † 23-10-2008) niet per se het einde van het begrip ‘stadsdichter’ in. Na wat prozaïsch gestruikel heeft de gemeente ten langen leste gedacht er goed aan te doen om mevrouw Hedwig Baartman (36) als zodanig aan te stellen. Op zichzelf een mooi initiatief dat een felicitatie richting mevrouw Baartman waardig is. De kanttekeningen die hier tegen haar benoeming staan opgetekend richten zich dan ook geenszins tegen haar persoon. Wel, wat mij betreft, tegen haar Medemblikkerschap en haar kennelijke credo, de poëzie behelzende.

Reactie: (Martin Osinga)
19-1-2013, 20:55
We heben helemaal geen nieuwe stadsdichter nodig de websaitvan putemmer die voor het leven benoet was is nog steetd in de lucht. http://members.multiweb.nl/putemmer/_private/inhoudsopgave.htm

Reactie: (Jan van Leek)
18-1-2013, 19:59
Goed, Achterberg dan maar. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht... Ik zat met moeder aan de haard, zij breide en ik deed niets dan cigaretten roken. Ze zei: Jongen, je moet niet zoveel roken; je moet er morgen mee uitscheiden. Ik ben het haardvuur nog wat op gaan stoken; horende hoe het zachtjes in mij schreide, omdat het niet kon worden uitgesproken, wat zich vlakbij voor eeuwig wou bevrijden. Osmose (1941)

Reactie: (Dirk Beemster)
18-1-2013, 18:32
Hieronder de volledige brief van Sisyfus. Met verbazing heb ik het stuk over de nieuwe stadsdichter Hedwig Baartman gelezen. Niet alleen verrast om haar inzet om gedichten over verspilling van Hoorns gemeenschapsgeld te schrijven, maar vooral onthutst over haar tekort aan inzicht in de Hoornse literaire wereld. Nu kan je natuurlijk niet anders verwachten van iemand die pas een jaar in onze contreien verkeert. Ze kan niet weten van schrijvers als Edith van Walsum, Lia Tilon, André Nuyens, Rien Bonte, Steven Engel, de dichter Hans Tentije en de onlangs overleden Margreet van Hoorn. Ze kan zich de bruisende activiteiten van stichting Sisyfus in de afgelopen twintig niet herinneren: Vorig jaar nog verscheen met veel spektakel de bundel Hoor 'ns met meer dan 40 stadsgedichten; op dit moment wordt een kettingverhaal 'Mijn verhaal van Hoorn' door burgers van de stad geschreven, enzovoort. Het zij haar vergeven, temeer daar Hedwig mooie plannen presenteert. Verbazingwekkend evenwel is het nieuws dat zij in Opperdoes woont. Met alle respect voor Hedwig Baartman, maar hoe kan het gemeentebestuur, dat in de profielschets duidelijk aangeeft dat de stadsdichter woonachtig moet zijn in de gemeente Hoorn, iemand benoemen die burger is van de gemeente Medemblik? Dirk Beemster, namens Sisyfus

Reactie: (Ko Boos)
18-1-2013, 17:09
Loffelijk en hoffelijk, @heer Joor, dat u het voor uw echtgenote opneemt. Uit uw reactie maak ik op dat u constateert dat ik me inzake ‘vorm of vrouw’ puur tot de vorm – en de gebleken opvatting daarvan – bepaal. Uw zienswijze brengt mij niet van mijn visie af. En waar ik iets ‘met alle respect’ te berde breng, is dat respect meer gemeend dan decoratief. Een bakker die belabberde broodjes bakt kan nog altijd een zeer aimabel mens zijn.

Reactie: (Dirk Beemster)
18-1-2013, 16:50
Chris, het gedicht van Bonte afdoen als rijmelarij is niet fair. Bovendien is dit gedicht een rondeel, geen sonnet, heer Joor. Bonte is en poeet, die zich altijd houdt aan de rijmvormen, zoals ze in de canon voorkomen. Dat doen heel veel dichters (Komrij, Nijhoff, Elsschot,Kloos, enzovoorts) Vertwijfeld vragen wij ons af waar Hedwig woont. Heeft ze misschien ergens een donkere zolderkamer, met een dun matrasje op de houten vloer, waar zij zich op slippers en na het opschudden van haar kussens laat inspireren door het gebeier van Hoorns klokken? En over het gedicht van Hedwig wil ik alleen opmerken dat zij in 109 woorden tien keer een vorm van de eerste persoon gebruikt (ik, mij, mijn). Teveel? Verder ben ik benieuwd naar haar activiteiten, want wij - oude dichters - worden beperkt door verlies van lichamelijke en geestelijke kracht. We kunnen niet meer. Dus succes Hedwig, ook al kom je uit Opperdoes.

Reactie: (Chris Joor)
18-1-2013, 16:17
Wauw, wat een proeve(n) van gepasseerd venijn... Uit het 'weerdicht' van Rien Bonte trek ik de volgende conclusies: - poëzie moet in Hoorn altijd rijmen; - een sonnet kan best zonder regel 13 als je haast hebt; - je kunt geen poëet zijn als je je niet aan 'de canon' houdt; - 'ontstijgen' is een pejoratief; - alleen de eerste pagina telt als je Hedwig Baartman googelt. Tevens zal ik Marc Smith -drie jaar Rien's senior, gelauwerd dichter en grondlegger van de poetry slam- mededelen dat Rien hem persoonlijk uit bovengenoemde canon heeft geknikkerd. Ko Boos stelt eerst dat hij maar een kroniekschrijver is, maar mag van zichzelf dan toch 'met alle respect' mopperen over het ontbreken van rijm -als je op de site van de gemeente kijkt zie je het gedicht namelijk in heel andere vorm staan dan het kwaadaardig aanelkaargeplakte geheel hierboven; ook hij kan duidelijk niet verder kijken dan zijn neus lang is en geeft en passant een proeve van zijn exegetisch vermogen met betrekking tot gedichten: hij heeft onthouden dat ze slippers draagt. Tsja. Als de gemeente Hoorn blijkbaar de keuze had tussen enerzijds poorters die ofwel bedankten of zich slechts binnen bovenstaande strakke sinterklaasgedichtenkaders durven te begeven en anderzijds een betrekkelijk jonge buitenpoorter die van de enige twee slams waaraan zij ooit meegedaan heeft weliswaar onmiddellijk de eerste won maar verder door het leven gaat als 'gewoon' dichter -zij het bijzonder bekwaam- en die ook daadwerkelijk ideeën blijkt te hebben aangaande het 'dienende' aspect van het stadsdichterschap dan kan ik mij de uiteindelijke beslissing eigenlijk best voorstellen. Poeh, wat een verzameling humorloze ons-kent-ons 'het-rijmt-niet-eens' mopperaars, die dichters van Hoorn -met uitzondering van @SebastiaanHol natuurlijk. Tijd dat iemand daar de kussens eens opschudt.

Reactie: (Ko Boos)
18-1-2013, 14:55
Sterker nog, @Jeroen: ik wàs een van de geroepenen. Maar ik heb wethouder Westenberg uiteengezet dat ik mij, afgezet tegen betere talenten in het Hoornse muzeveld, minder een poëet acht dan wel een verhalenschrijver. Of, zo men wil, een chroniqueur. Maar het gemeentebestuur is niet op zoek naar een stadschroniqueur. Dus ik heb mijn kandidatuur vriendelijk afgewimpeld. Inmiddels kan ik mij zeer wel vinden in de door Rien Bonte geuite bedenkingen tegen de tekstvoering van de nu benoemde buitenpoortse stadsdichteres. Haar hier weergegeven proeve van poëzie laat zich minder ondergaan als een gedicht, als wel als een stapeltje van 18 regeltjes die - van boven naar beneden gelezen - de boodschap behelzen dat de schrijfster zich op twee schone slippers voortbeweegt. Tja. Met alle respect: mevrouw Baartman lijkt, als zo velen in dit tijdsgewricht van digitale babbelbrij, de misvatting toegedaan dat een stukje tekst een gedicht is zodra je er maar een torentje van bouwt. Geen versvorm, geen rijm, geen metrum, geen beeldspraak, geen zang, geen flow. Wel heel veel niks. Hoorn, zo constateer ik met Rien Bonte, ontbeert nog immer een stadsdichter.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
18-1-2013, 14:29
LAAT IN DE OCHTEND (voor Hedwig Baartman, Dirk Beemster en Rien Bonte) In Twitterwereld voortbewegend Tot de sneeuw is weg geregend Zien we de bizarre feiten Voor onze ogen verschijnen Wollig taalgebruik is mij niet vreemd Een gastvrije bijt zoekt deze eend Wiens pluimen niet in z’n kont gestoken zijn Hij houdt méér van bier dan van wijn Goedemorgen, zei de vrouw Ook goedemorgen, zei de heer Heeft u ook last van de kou? Dat valt wel mee, Hoornse meneer Uit het koude Noorden gekomen De Zuiderzee overgestoken Een idee geopperd, onder de douche De Stadsdichteres uit Opperdoes. © Sebastiaan Hol, vrijdag 18 januari 2013.

Reactie: (Gerdien de Galan)
18-1-2013, 14:28
De nieuwe stadsdichter van Hoorn, Hedwig Baartman, woont wel degelijk (ook) in Hoorn. Zij heeft twee adressen en woont zowel in Hoorn als in Opperdoes. Zij is mede als stadsdichter gekozen vanwege haar frisse blik op Hoorn en het Hoornse.

Reactie: (Peter Selie)
18-1-2013, 14:20
Kunstbroeders van Hoorn, temt thans uw zinnen Verbolgen klinkt uw toon Bitter smaakt uw hoon Maar de buitenpoorter is reeds binnen. Ongehoord en besnuffeld. Door veinzende honden Van stedelijk talent. Die roepen dit en poepen dat. Slechts likken elkanders krent. Verlaag u nooit uw recht te halen Bij wie geen enkel recht ooit aardt. Laat af verbolgenheid te dwalen dat slechts het zielsgemoed bezwaard. Scherpt toch uw veren, En kies steeds voor dichter; Dichter en… dichterbij. Want wie niet wijst zal waarlijk weten: Wie niet wijst is vrij. P. Selie.

Reactie: (Jeroen Vogel)
18-1-2013, 10:58
@Ko Boos, voelt u zich geroepen?