Gratis attracties van Borm trekken honderden naar Zwaag

10-3-2013 Sinterklaas of lijkenpikkerij?

HOORN / ZWAAG - Honderden waren zondagmiddag present voor het laatste ’feestje’ van Borm Festiviteiten. De bank geef hem geen uitstel van enkele maanden aflossing en dus besloot de Zwaagse ondernemer er mee te stoppen. Veel landelijke en regionale pers, tientallen agenten en veel nieuwsgierigen kwamen naar de laatste handelsactiviteit kijken. Alfons Borm had besloten zijn hele collectie beelden en (opblaas)attracties weg te geven. Zelfs collega-verhuurders kwamen er op af en dit levert de vraag op: Is Sinterklaas vroeg of is er ook sprake van lijkenpikkerij?

Ondanks de aanwezigheid van zo’n 500 ’klanten’ en belangstellenden verliep de aktie redelijk vlekkeloos. Er ontstond een keer de nodige commotie in de lange rij wachtenden, die in de kou ongeduldig werden, maar door ingrijpen van de politie kon dit in de kiem gesmoord worden. Wel greep een politieagent in toen een klein kind in een kinderwagen vanwege het urenlange wachten met de ouders duidelijk last van de kou kreeg. De ouders werden gesommeerd hun kind in hun auto op te laten warmen.

”Niet meer komen”
Om 12.30 uur verzocht Alfons Borm het publiek niet meer te komen: ”Er zijn er nu al zoveel dat ik bang dat ik mensen teleur moet stellen.” De politie had inmiddels de afslag bij de rotonde naar het bedrijventerrein geblokkeerd zodat velen de auto’s moesten parkeren in het daar tegenover liggende bedrijvenpark.

Eigenaar Alfons Borm had alle aanwezigen om 13 uur vanaf het dak van zijn loods op het bedrijventerrein Westfrisia toegesproken en de spelregels (5 minuten naar binnen en alles direct meenemen) uitgelegd. Hij deed daarbij een beroep op de koopjesjagers door hen te vragen zo veel mogelijk met elkaar te delen. In praktijk kwam daar niet veel van terecht. Sommige brutale ’klanten’ gingen met vele beelden naar buiten en konden zo hun eigen verhuurbedrijfje beginnen. Ook werd er direct buiten de dranghekken al handel gedreven en spul doorverkocht. En uit de aanwezige busjes van college-verhuurbedrijven kon worden afgeleid dat collega’s er geen probleem mee hadden om op deze wijze aan meer handelswaar te komen.

Eén grote grabbbelton
Voor slechts 5 minuten graaien in de Borm-collectie stonden honderden mensen lang in de kou te wachten. De eerste koopjesjager stond vannacht om 2 uur al voor het bedrijf. Zondagochtend om 11 uur staan er al meer dan 150 mensen te wachten voor Borm in Zwaag. Om 13 uur, toen de deuren opengingen voor het eerste clubje van tien, was de rij aangegroeid tot misschien wel 500 wachtenden. Volwassenen vinden grabbelen ook leuk, zeker als het gratis is...

Vrijheidsbeelden en skeletten
Levensgrote piraten, Sinterklazen, Kerstmannen, skelters, telefooncellen, Vrijheidsbeelden, kabouters, skeletten, palmbomen en vele onherkenbare, want opgevouwen, opblaasattracties gingen het eerste uur het pand uit. Als iemand de pot van een palmboom verloor of een Sinterklaas omviel, beloonde het publiek dit met applaus danwel gelach. Er was dan ook sprake van een bijzonder sfeertje, van dieptriest tot lol. Niet iedereen leek zich te realiseren dat er sprake was van een bedrijf dat kopje onder ging en dat mensen hun baan kwijt waren.

Alfons Borm sloeg het spektakel met gemengde gevoelens gade. Hij gaf desgevraagd toe boos (”heeeeel boos”) te zijn en heel hard te hebben gehuild over het einde van zijn onderneming. De ABN-AMRO bank was volgens hem niet bereid gebleken om een nog resterend bedrag van € 18.000 enkele maanden later, na de start van zijn seizoen, te ontvangen. Het afgelopen jaar had Borm elke maand netjes afgelost, maar de laatste maand moest hij kiezen tussen het loon van zijn personeel of de laatste termijnen.

Voordat het echte faillissement zou worden uitgesproken trok hij zelf de stekker eruit en koos voor een harde aanval op zijn bank via Internet. Hij haalde daarmee afgelopen week al ruim de media en deze zondag waren nog meer media aanwezig. Journalisten en camerateams van bijvoorbeeld Telegraaf, SBS6, NHD, TV Hoorn, NOSJournaal, TV Noord-Holland waren present bij het laatste feestje van Borm Festiviteiten.

Reacties
Reactie: (dan cohn)
12-3-2013, 19:43
zijn spullen staan nu op mp.grote coca fles a 250euro,had hij zelf kunnnen verdienen.wat een zakenman.

Reactie: (a lubbers)
12-3-2013, 12:33
wel mee eens.alles verkoep op mp.had meer zin gehad.had je je werkmensen kunnen uitbetalen.

Reactie: (Sjaak)
11-3-2013, 23:43
Lieve mensen, die Dan Cohn is gewoon een ordinaire troller. Loopt gewoon een beetje te provoceren en houdt erg van reacties op zijn eigen reacties. On topic: Ik vind dat de Heer Borm zeker een daad heeft gesteld! Of je er wat aan hebt is een 2e.. Respect!

Reactie: (dan cohn)
11-3-2013, 20:12
niet slim hij had een betaling achterstand.en vertelde veel belasting te hebben betaalt.dan heb je ook veel verdiend.mischien kunnen zorgen voor een buffer.en de spullen niet weggeven aan hebberige lui.maar verkopen.kan je een groot deel terug betalen.nu draait de belasting betaler er voor op.

Reactie: (Juliette Schouten)
11-3-2013, 19:17
Dan, wat is eigenlijk een tokkie? Is het negatief, positief of beiden? En dragen alleen tokkies Ajax jackies? In ieder geval knap beroerd dat weer iemand zonder werk is komen te zitten. Maar wel heel speciaal en mooi hoe Borm dit heeft afgsloten.

Reactie: (Bart van Boven)
11-3-2013, 18:04
@Dan, In bijgevoegde foto's kan ik geen enkel AFC Ajax jackie zien... laat staan tokkies... Dat betekend maar één ding dan, dat jij daar ook was om een graantje mee te pikken en waarschijnlijk achter in de rij stond, anders zo nu niet op de berichtenpagina's over Borm zo zuur reageren.. Alfons Borm heeft met deze actie een daad willen stellen..! Laat hem.. hij heeft alle consequentie's goed overwogen en zal ze net zo kordaad aanvaarden als dat hij deze actie heeft gedaan.. Alfons sterkte met je meisje en de dieren..!Het ga je goed..

Reactie: (rem vueren)
11-3-2013, 14:49
Na deze actie heb ik de heer Borm hoog zitten! Zouden er meer moeten doen.

Reactie: (dan cohn)
11-3-2013, 10:00
en onder de graaiers natuurlijk veel afc ajax jasjes.dit trekt natuurlijk een hoog tokkie gehalte aan!

Reactie: (Peter de Aarne)
10-3-2013, 21:40
De politie deed geen fluit aan de knokpartijtjes, dat is opgelost door de medewerkers van Boorm die niet bang waren om een paar opgeschoten kampers te sussen. Het gebeurde op eigen terrein volgens de politie die het te druk had met kijken. Alfons Borm is een eindbaas!

Reactie: (redactie)
10-3-2013, 15:49
Reacties op HoornGids moeten voorzien zijn van uw voor- en achternaam! Ook aan de andere regels, zie Colofon, dient u zich te houden.

Reactie: (P. Barendse)
10-3-2013, 15:46
Heb dezelfde ervaring met deze bank. Bos had ze nog geen maand daarvoor met belasting geld overeind gehouden toen zo'n arrogant mantelpakje vab ABN-AMRO tegen 'n goud eerlijk en hardwerkend ondernemers echtpaar zei " wij willen U geen krediet meer verstrekken ???? (Wij komen wel op de begrafenis van Uw onderneming).

Reactie: (bor)
10-3-2013, 15:36
wat zijn er toch veel inhalige mensen. ik zou me schamen

Reactie: (Gerard)
10-3-2013, 15:29
ABN-AMRO heeft de gemeenschap geen dienst bewezen door zich zo op te stellen tegenover een eerlijke ondernemer, en dat voor een staatsbank die de economie zou moeten steunen! SCHANDE!