Heeft Hoorn wel geleerd van de Bouwfraude?

4-5-2013 Salami-tactiek wordt salami-politiek

COLUMN

Ons gemeentebestuur lag in een spagaat toen de zogenaamde Bouwfraude zich jaren geleden ontwikkelde en ons Hoorn bepaald niet schoon uit de strijd tevoorschijn kwam. Sinsdien mag je een ambtenaar, raadslid of wethouder nog geen borrel of taartje aanbieden, moet alles gewogen en gemeten worden. Toch lijkt het of Hoorn weer toe is aan een BING-rapport (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten)...

Doel ik nu op de Salami-tactiek van onze bestuurders om onze stad te voorzien van een casino? Heb ik het over de Horeca-toegangstijden die door onze strot zijn geduwd? Gaat het over de tunnels die er hoe dan ook moeten komen en waar onze mening niet gewenst is? Nee hoor, Ik wil het met u hebben over rotonde-reclame en coffeeshop-vergunning.

Ons college van B&W heeft namelijk recent twee opvallende besluiten genomen. Besluiten waarbij je je kunt afvragen of die wel helemaal zuiver zijn. Of dat ze bij een integriteitsonderzoekje door de mand zouden vallen.

Want hoe ga je als overheid aan burgers verkopen dat je illegale zaken legaliseert omdat het je goed uitkomt? Omdat je persé 2 coffeeshops in je stad wilt en één van de 2 nieuwe ondernemers met een pand op de proppen komt dat niet aan de gestelde eisen voldoet, dan zit er niets anders op het achteraf te legaliseren. Burgemeester Van Veldhuizen gaf, toen duidelijk werd dat de horecazaak aan de Neutronweg niet alle vergunningen bezat, vliegensvlug alsnog een Omgevingsvergunning af zodat de vestiging van de geplande coffeeshop toch door kon gaan. Het is dat er door de advocaat van tientallen ondernemers op Hoorn80 een procedure is gestart, anders was deze al open geweest. Nu maar eens kijken wat de rechter van de Hoornse escapades vindt.

En dat achteraf legaliseren bevalt ons College van B&W wel goed. Bij het doorlezen van een verslag van hun laatste vergadering van B&W van Hoorn valt te lezen dat een illegaal reclamebord van Lidl op een rotonde op de Willemsweg alsnog wordt gelegaliseerd. Het bedrijf was eerder door de gemeente gevraagd het bord weg te halen, en in januari 2013 had de gemeente Hoorn Lidl nog een dwangsom van € 1000,- opgelegd, maar .... In april besloot B&W dat het toch maar mogelijk gemaakt moest worden en wel door reclame op alle rotondes mogelijk te maken. B&W brengen het zo: ”De gemeente Hoorn wil onder de huidige recessie een zo gunstig mogelijk ondernemersklimaat creëren zonder het publieke belang te schaden. Binnen B&W is positief gereageerd op een constructie waarbij gemeentegrond (alleen) op rotondes in beheer van derden worden gegeven waarbij die derden de mogelijkheid krijgen reclame-uitingen te plaatsen.”

Waarom deze bijzondere move? Ik kan maar één reden bedenken. Er heeft iemand ooit aan Lidl toegezegd dat een bordje op hun eigen rotonde (Lidl betaalde de rotonde) mocht.... En Lidl herinnert B&W aan zo’n toezegging...

Dit College van B&W heeft begrippen als ’integriteit’ en ’respect’ hoog in het vaandel staan. Geregeld wordt in deze ook een beroep op burgers, instellingen en bedrijven gedaan. Waarom gaat men nu zo ’swieberen’? En als je woorden als ”een zo gunstig mogelijk ondernemersklimaat” gebruikt, waarom houd je dan geen rekening met de wensen van 65 bedrijven op Hoorn80 (vrijwel alle ondernemers daar)?

Blijft de grote vraag: Bij welk gemeentelijk loket kunnen burgers en ondernemers in Hoorn zich melden om zaken alsnog ’aangepast’, gelegaliseerd of geformaliseerd te krijgen?

Jammer overigens dat bedrijventerrein Hoorn80 geen rotonde heeft... Ik weet wel een firma die in plantjes handelt die er wil adverteren.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (Michel Schaaij)
31-8-2013, 17:02
Ze hebben er helemaal NIETS van geleerd! Ze gedragen zich nog steeds alsof ze boven de burgers staan en bedenken steeds meer oneerlijk belastingen en regeltjes om ons leven moeilijker te maken. Anders denkenden komen niet aan de bak in Hoorn en worden door de Gemeenteraad tegengewerkt (machtsmisbruik) en de Politie te Hoorn is nog steeds een privé leger van de Gemeente. Burgers met klachten worden gedwongen tot jarenlange procedures bij één van de clubjes vrienden van de Gemeente zelf. Het is nog steeds de corruptste Gemeente van Nederland en kijk maar op leoverhoef.nl na dat ze jaarlijks frauderen met de cijfers. Privé boekhouder Deloitte mag controleren en tegen ruime vergoedingen hun vrienden vrij pleiten. Wie trapt er nog in?!! Ik in ieder geval nier meer maar dat komt door ruime ervaring met de Gemeente Hoorn.

Reactie: (Constance Velthuijs)
5-5-2013, 17:50
Maar al te waar Hr. Stuijfbergen! Het lijkt hier Suriname wel, corrupt en drugsgerelateerd en gelijk een bananenrepubliek!Waar gaat dat naartoe??? De burgermeester had toch een prijs gekregen???HA.HA.HA!!!

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
4-5-2013, 23:51
Arie, er komt een nieuwe procedure voor een aangepast scherm.

Reactie: (Arwin Tamminga)
4-5-2013, 23:41
Goed stuk Hans! Wanneer een item over koepoortsweg 1 en het gedrocht wat daarnaast moet komen?

Reactie: (Arie Balk)
4-5-2013, 23:33
En wat besluit men over het illegale LED scherm op het Oostereiland?

Reactie: (paul jol)
4-5-2013, 19:33
Ik blijf het herhalen: de overheid is een onbetrouwbare partner ! De burger pakken op de letter van de wet , maar zodra het haar niet past, wringt zij zich in allerlei bochten om haar zin door te drijven. Bestuurders zijn blijkbaar van mening dat de wet voor iedereen geldt behalve voor de bestuurder zelf. Misschien kan er een filmavondje georganiseerd worden voor ons gemeentebestuur : Animal Farm van George Orwell is misschien een aanrader. Macht corrumpeert !