Fractie Tonnaer tegen sloop woningen in Hoorn Noord

3-6-2013

HOORN - Fractie Tonnaer heeft in een brief aan het College van B en W vragen gesteld over de mogelijke sloop of renovatie van woningen aan de Binnenblijfstraat, Drieboomlaan en Merensstraat. De fractie is fel tegen de voorgenomen sloop van deze woningen.

Aan het College van burgemeester en
wethouders van de gemeente Hoorn

Betreft: Schriftelijke vragen artikel 43 over mogelijke sloop of renovatie van woningen aan de Binneblijfstraat, Drieboomlaan en Merenstraat

Hoorn, 31 mei 2013

Geacht College,

Vandaag lazen wij in het NHD het artikel “Binneblijfstraat verdwijnt”. Volgens dit artikel heeft Woningstichting Intermaris plannen om 38 woningen aan de Drieboomlaan, Merenstraat en Binneblijfstraat te slopen.

Intermaris vindt de woningen te klein en slecht geïsoleerd. De bewoners van de sloopwoningen zijn erg geschrokken van deze plannen.
Onze fractie deelt de zorgen van de bewoners. Wij streven naar groot onderhoud of renovatie van de woningen.

De woningen aan de Binneblijfstraat werden rond 1920 gebouwd door de Katholieke Woningbouwvereniging Mr. Jan Dircksz Binneblijf.
In augustus 1966 wordt de Federatie van Woningbouwcoöperaties Hoorn opgericht. Deze Federatie wordt gevormd door Arbeidersbelang, Goed Wonen, Patrimonium en Mr. Jan Dircksz Binneblijf.

In 1980 werden de woningen aan de Binneblijfstraat, Merenstraat en Drieboomlaan gerenoveerd. Deze renovatie was belangrijk voor de
stadsvernieuwing in onze stad. Voor die tijd bestond stadsvernieuwing slechts uit sloop van woningen aan o.a. de Vijzelstraat, Gerritsland en Italiaanse Zeedijk.

Onze fractie is tegen sloop en voor renovatie van de woningen omdat:
- de woningen goede huisvesting bieden voor de huidige bewoners, maar wel verbeterd zouden moeten worden;
- sociale woningbouw in de jaren 20 van de vorige eeuw weinig is gebouwd in Hoorn.

Intermaris heeft in het verleden voldoende bewezen woningen goed te kunnen renoveren. Woningen uit de jaren 20 zijn onder andere aan de Drieboomlaan en aan de J.P. Coenstraat door Intermaris gerenoveerd.
In het geval Intermaris de woningen niet wil renoveren, pleiten wij voor overdracht van de woningen aan de Stichting Stadsherstel.

De geschiedenis herhaalt zich. In de jaren 80 is de Woningstichting Hoorn eigenaar van de woningen van ‘t Rooie Dorp aan de Venenlaan. Eerst wilde de Woningstichting Hoorn de 32 arbeidswoningen aan de Venenlaan slopen. Na verzet tegen sloop werden de woningen overgedragen aan de Stichting Stadsherstel. Stichting Stadsherstel renoveerde in 1992 de 32 arbeidswoningen aan de Venenlaan. De stad werd verrijkt met een prachtig woningcomplex.

Het is bijzonder dat enkele jaren na de renovatie van ’t Rooie Dorp Woningstichting Hoorn de woningen weer terug koopt van Stichting Stadsherstel.

Van het College verwachten wij dat u zich inzet voor behoud en renovatie van de woningen aan de Binneblijfstraat, Merenstraat en Drieboomlaan. U zou de voorgenomen sloop van de woningen in ieder geval moeten weigeren.

Gelet op bovenstaande stellen wij u, in overeenstemming met artikel 43 van het reglement van Orde, de volgende vragen:

1. Hoe lang bent u bekend met de plannen tot sloop van de woningen en bent u bereid een sloopvergunning te weigeren?

2. Bent u bereid zich in te zetten voor renovatie van de woningen en daarvoor te pleiten bij eigenaar Intermaris?

3. Wilt u zich inzetten om de woningen over te dragen aan Stichting Stadsherstel en ziet u dit als positieve stap welke de kans op renovatie van de woningen vergroot? Wilt u een dergelijke overdracht met Stadsherstel en met Intermaris bespreken?

4. Kent u de mening van de huidige bewoners over de mogelijke sloop van hun woningen en gaat u met de bewoners hierover in gesprek?

5. Bent u bereid, alvorens u een sloopvergunning verleent voor de woningen, eerst de mening van de gemeenteraad te vragen over de mogelijke sloop of renovatie ?

Vriendelijke groet namens Fractie Tonnaer,
Levent Helelespe (gemeenteraadslid)

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
5-6-2013, 22:18
Het komt waarschijnlijk ook omdat huurders onvoldoende georganiseerd zijn. En dat de gemeente Hoorn in haar woonvisie onvoldoende tegenwicht biedt.

Reactie: (Juliette Schouten)
5-6-2013, 09:46
Beste wel vreemd. Huurders krijgen ieder jaar een huursverhoging, maar Intermaris houdt vaak woningen niet goed bij of helemaal niet.Dan na jaren moet er maar gesloopt worden.Zo ging het ook met het verhaal over de Astronautenweg.Het werd een hevige strijd,maar gelukkig blijven de meeste flats nu overeind staan, omdat de bewoners,de nieuwe huurdersvereniging, en de anti sloop commissie begonnen te steigeren.Wel gooien ze na de renovatie van de flats de huren met 30 euro extra per maand omhoog had ik begrepen van Intermaris.En dat vind ik onterecht,want de huurders hadden jarenlang verhogingen gekregen zonder dat ze de flats al die tijd goed hadden bij gehouden. Die vele auto's aan de Drieboomlaan zijn inderdaad too much.Even rondkijken al rijdend is er vaak niet bij, want je knalt zo op een geparkeerde auto.Door al die auto's daar, vind ik persoonlijk de Drieboomlaan helemaal niet zo mooi.Laten ze daar ook maar eens wat aan gaan doen. Woningen worden tegenwoordig zo tocht dicht gemaakt,dat ze schimmel problemen krijgen. Die ervaring heb ik zelf toen ze mijn vorige huurwoning hadden renoveerd.Kies ik toch liever voor wat meer kou en tocht, lijkt mij een stuk minder ongezond.En krijg je het een beetje koud, dan trek je toch gewoon een dikke trui aan en dikke sokken en eet je suuderlappies met vet.

Reactie: (gerard vd draai)
5-6-2013, 00:30
Ach, ik ken ook tal van nieuwbouwhuizen vol scheuren. Dat zegt niets. En alleen maar naar milieunormen kijken slaat nergens op, dan kun je de complete historische binnenstad van Hoorn afbreken. In de Drieboomlaan is aen fout gemaakt met de nieuwbouw op de plek van de Dekamarkt die totaal niet in de omgeving past. Dat moet niet nog een keer. Bovendien is Intermaris niet te vertrouwen, de kans is groot dat het eigenlijke doel is de nieuwbouw op zo'n locatie uiteindelijk te verkopen. Dat wilde IM ook al met de sterflats. Laat de Hoornse politiek zich met nuttiger dingen bezighouden, zoals inderdaad het aanpakken van de gigantisch hoeveelheden blik in de vooroorlogse wijken. Maximaal 1 parkeervergunning per huishouden scheelt een stuk.

Reactie: (geesje hoornstra)
5-6-2013, 00:05
@ Jos Kamminga Het bevorderen en realiseren van "wooncomfort" houdt in dat de huurder een huurverhoging krijgt, terwijl het te relateren is aan achterstallig onderhoud vanuit de verhuurder. In dit geval Intermaris. Als jij het hebt over "springende" keukentegels en het niet warm in de winter krijgen....dat is mij bekend..... ....Ooit gehoord van de ïnhoud van een "prehistorisch rioolsysteem" (lees put op put op put met putlucht) terug zien vloeien vauit je toilet en het doucheputje ? Is fequent voorgekomen. Breek me de bek niet verder open....En de gevelwanden ? Ja, stadsgezicht, dus Intermaris moet dat wel bijhouden.....Ik zal maar zeggen "van boven bont en van onderen stront".

Reactie: (Jos kamminga)
4-6-2013, 22:39
Om te beginnen vinden wij dat de sfeer van dit buurtje behouden moet blijven. Bestaande bouw kent zo zijn beperkingen met wat je kan realiseren om het woon comfort te verbeteren. Bij nieuwbouw kan je met een extra investering van 15% zelfs energie neutrale woningen bouwen. Van een bewoner weet ik dat de boel zo verzakt dat de scheuren in de tegels van keuken springen. Dat het in de winter niet warm te krijgen is. Een onderzoek waard of je de gevelwand kan behouden maar verder wel nieuwbouwen?

Reactie: (Bert Laan)
4-6-2013, 09:23
Beste Gerard, van de jaren 70 charme van de drieboomlaan is weinig meer over, hoor. De Drieboomlaan is al tijden een 1 kilometer lang parkeerterrein dat helemaal volgezigzagd is met blik. Daar doen die paar -inderdaad fraaie- woonblokken helaas weinig meer aan..

Reactie: (gerard vd draai)
3-6-2013, 23:58
Dit is een leuk complex dat een belangrijk deel van de charme van de Drieboomlaan en Merensstraat bepaalt. Sloop zoi schandalig zijn. Dit complex moet beschermd worden, net als de hofjes op de Venenlaan en rondom de kruising Liornestraat/Drieboomlaan. Ook deze wilde Intermaris eerder slopen. Energiezuinig bouwen is een mooi streven, maar niet ten koste van sloop van monumentale buurtjes. Laat Intermaris dan liever die jaren '60-blokken van de Juniusstraat, St Jozefstraat en omgeving slopen. Daar gaat minder aan verloren.

Reactie: (Geesje Hoornstra)
3-6-2013, 23:10
@Jos Kamminga Kom dan maar eens met cijfers Jos. En ga je eens verdiepen in de praktijken van verhuurder Intermaris. "Tel uit je winst".....

Reactie: (Juliette Schouten)
3-6-2013, 20:20
Energie zuiniger bouwen kan ook gerealiseerd worden bij een renovatie. En de gasrekening zal lager zijn, maar ik geloof niet dat deze veel lager zal zijn.

Reactie: (Jos kamminga)
3-6-2013, 20:04
Graag de bewoners even goed voorrekenen. Nu hebben ze een lage huur maar een veel te hoge gasrekening. Bij nieuwbouw kan je veel energie zuiniger bouwen. Dan is de huur hoger maar de gasrekening is veel lager. De woonlasten blijven dan gelijk.

Reactie: (Juliette Schouten)
3-6-2013, 11:28
Deze partij,en vooral meneer Tonnaer destijds,was ook fel tegen de sloop aan de Astronautenweg. Maar na een tijdje was deze partijd opeens weer voor. Hoe serieus kun je dit bericht dan nemen.