Ook CDA en Hoorns Belang lijken blij met Missiehuis-plannen

ingevoerd op 22-12-2005

Net zoals de VVD en PvdA lijken de Hoornse fracties van CDA en Hoorns Belang de verkoop van het Missiehuis aan bouwbedrijf De Nijs & Zn BV uit Warmenhuizen een goede zaak te vinden. Het bedrijf wil er onder meer kantoren vestigen. Zie ons bericht van eergisteren.

Ook nu weer van twee Hoornse fracties, CDA en Hoorns Belang dus, een reactie op vragen van onze redactie:

Fractievoorzitter Van der Tuin van het CDA:

1. Was uw partij op de hoogte van de plannen zoals die nu bekend zijn geworden?
De CDA-fractie is deze week door middel van een persbericht geïnformeerd over het besluit van het college van B&W van Hoorn. Dit is een bevoegdheid van B&W. Het besluit van het college leiden tot een concept raadsbesluit dat op de agenda komt van de gemeenteraad.
2. Wat vindt u globaal van de verkoop van het Missiehuis en de plannen voor gebruik die worden genoemd?
Ik kan u slechts een eerste reactie geven omdat dit nog niet besproken kon worden in de CDA-fractie. Mijn 1e reactie is dat de verkoop van het Missiehuis voor mij geen verrassing is. Het Missiehuis is niet met toestemming van het CDA-Hoorn door de gemeente gekocht om er voor eeuwig eigenaar van te zijn, maar om de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg naar de Blauwe Berg mogelijk te maken én ervoor te zorgen dat het gebouw, als het leeg zou komen te staan, een bestemming zou krijgen dat past in het gebied. Denk bijvoorbeeld aan het naastliggende nieuwe gebouw van het Regionaal Historisch Centrum (nieuwe streekarchief) en het toekomstige vrijetijdspark Blauwe Berg achter het Missiehuis. De ideeën die er nu zijn lijken daar een goede invulling aan te geven.
3. Zijn er elementen in de plannen voor het pand en de omgeving (tuin, kantoorvilla’s) die uw partij minder geslaagd of zelfs onwenselijk vindt?
Bij de discussie van de ontwikkeling van de Blauwe Berg en de aan te leggen nieuwe rotonde, heb ik er nadrukkelijk voor gepleit dat de monumentale tuin voor het Missiehuis behouden blijft. Met het handhaven van de tuin gaat dus een wens van het CDA-Hoorn in vervulling. Hetzelfde geldt voor historisch karakter van het Missiehuis. Over de omgeving kan ik pas iets zeggen als ik weet wat de voorstellen concreet zijn.
4. Wat vindt u van de constructie dat als de bouwvergunningen niet rond komen, de koop in 2008 geheel ongedaan kan worden gemaakt?
Ik denk dat ik hier pas een oordeel over kan hebben als ik antwoord heb op de vraag naar het waarom. Op grond van de verstrekte informatie kan ik slechts zeggen dat dit kennelijk het onderhandelingsresultaat is.
5. Zijn er in het kader van deze ontwikkelingen rond Mill Hill activiteiten die u gaat ondernemen?
Gebruikelijk is dat het college ons nader informeert in de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Stadsontwikkeling. Het heeft nu weinig zin om schriftelijke vragen te gaan stellen ter controle van het college, aangezien het college op dit onderwerp tot nu toe slechts doet wat ze moet doen. Wij zien met belangstelling uit naar die toelichting. Misschien is het dan tijd voor een compliment richting het college, maar ook daar wachten we even mee.
 
En de reactie van fractievoorzitter Kamphuis van Hoorns Belang:
 
1. De fractievoorzitters wisten al eerder dat men hiermee bezig was. Maar verder heeft iedereen het ook via het persbericht moeten lezen!
 
2. Wij hebben er nog geen standpunt over ingenomen. De achterliggende stukken hebben we nog niet gezien, er heeft nog geen discussie plaats kunnen vinden. Persoonlijk vind ik dat je niet moet vasthouden aan zo’n gebouw, als je zelf niet de mogelijkheid hebt om hier goed mee om te gaan, terwijl het via een andere constructie wel behouden/gerenoveerd/opgewaardeerd kan worden.
 
3. Daar weet ik nu nog te weinig van om iets zinnigs over te zeggen!
 
4. Dit schijnt volgens mijn informatie niet ongewoon te zijn in de bouwwereld.
 
5. Totdat we op de hoogte zijn van alle bijzonderheden van dit plan, kunnen en zullen we geen activiteiten ondernemen. Het is nooit verstandig om ergens op in te springen, als je nog niet weet hoe e.e.a. in elkaar zit!
 

Van D66, VOC Hoorn, de OuderenUnie en Groen Links hebben wij nog geen reactie ontvangen.