Ondertekening overeenkomst bouwplan Streektuinen

ingevoerd op 22-12-2005

Donderdag hebben de gemeente Hoorn, Zeeman Vastgoed B.V. en Intermaris Projecten B.V. een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van de De Streektuinen. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van de locatie waar het Streekziekenhuis stond. Daar is ruimte vrijgekomen voor woningbouw, nu alle ziekenhuisvoorzieningen in Hoorn aan de Maelsonstraat geconcentreerd zijn. Alle woningen zijn inmiddels verkocht.
 
In 2003 is de grond aangekocht door Terra Marique. Terra Marique is een samenwerkingsverband van Zeeman Vastgoed B.V. en Intermaris Projecten B.V.. In nauw overleg met de gemeente Hoorn is een bouwplan ontwikkeld, dat voorziet in de bouw van 251 woningen en een woonzorggebouw. Het plan voorziet ook in de inrichting van het openbaar gebied. Na oplevering van het plan wordt het openbaar gebied overgedragen aan de gemeente Hoorn.

Eilanden
Aan de noordzijde, tegen de Provincialeweg aan, is een appartementengebouw gepland. Dit telt van oost naar west oplopend vier tot acht bouwlagen en staat op een half ondergrondse parkeergarage. Centraal in het gebied liggen in carrévorm geschakelde woningen. Deze woningen staan rond een groenvoorziening. Het gaat om twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen. Aan de oostrand zijn op drie eilanden twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen geplaatst. Het woonzorggebouw komt waar nu het Liornehuis staat. Dit gebouw ontwikkelt Terra Marique in samenwerking met De Omring.

Procedure
Het plan was in strijd met het bestemmingsplan. Realisering vereiste daarom een planologische procedure. Tijdens die procedure zijn diverse informatiebijeenkomsten voor omwonenden gehouden. De planologische procedure is redelijk snel doorlopen. De bouwvergunning voor de 90 carréwoningen van de eerste fase is verleend en alle woningen zijn verkocht.

Overeenkomst
In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de ontwikkeling van het gebied. Zo zijn er voorwaarden in opgenomen waaraan het openbaar gebied moet voldoen en de condities waaronder de gemeente dit gebied overneemt van Terra Marique. Daarnaast is de overdracht van gemeentelijke gronden aan Terra Marique erin geregeld. Het bedrijf is inmiddels gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Eerder dit jaar is het ziekenhuis gesloopt. Onlangs zijn bomen gekapt en binnenkort begint Ooms B.V. met het verleggen van de Westfriesehof. Daarna worden bouwstraten aangelegd. Begin maart vindt de officiële start van de bouw van de woningen plaats.

Op deze site is meer informatie te vinden:

Reacties
Reactie: (Matthijs)
2-1-2006, 15:04
Ik heb zelf samen met mijn vriendin een huis in dit plan weten te bemachtigen, maar ik vind dat je gelijk hebt dat de sociale woningbouw compleet achtergesteld is. Toen ik 2 jaar geleden een huis wilde huren in hoorn was dat onmogelijk omdat ik ouder was dan 23 jaar (toen25) en dus niet in aanmerking kwam voor jongerenwoningen, ik was net klaar met studeren en kon geen woning krijgen in hoorn en ik had nog geen geld aangezien ik net aan het werk was.

Daarnaast kwam ik niet in aanmerking voor de eengezinswoningen omdat ik in mijn eentje was en voor deze huizen moet je minimaal met 2 personen zijn.

Voor alleenstaande mensen boven de 23 is er dus niets te huren. Laat staan kopen.

Reactie: (vries)
23-12-2005, 10:42
Ja hoor daar gaan we weer, een gemiste kans voor de gemeente hoorn die intermaris woondiensten peperdure woningen laat bouwen op toch al moeilijk te verkrijgen woningbouwlocaties. De gemeente had intermaris makkelijk kunnen verplichten om daar sociale huur/koopwoningen (ook voor starters!) te bouwen aangezien dat ook hun kerntaak is, er is namelijk een veel grotere behoefte aan deze woningen dan aan dure koopwoningen,5 jaar of langer voor een huurwoning en voor sociale koop kan je wel eens nooit aan de beurt komen staat er te lezen op de gemeentelijke website. En die Hanssen maar mekkeren dat de starter de dupe wordt van verkiezingsstrijd, terwijl het probleem ligt bij verkeerde keuzes en waarschijnlijk belangen van bevriende bouwondernemers. Het wanbeleid hierin is de oorzaak van deze problemen. Alle goedkope woningen worden zoveel mogelijk verkocht en er komen veel duurdere voor terug, wonen in hoorn is onbetaalbaar geworden hierdoor, hoe kan het anders zijn dat je in Enschede een eensgezinswoning kan kopen onder de 100.000 euro en huren voor 300. Er is hier iets structureel mis. !!