MUSEUM ZOEKT HERINNERINGEN AAN DE JAREN ZEVENTIG

ingevoerd op 28-12-2005

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn toont van 5 maart t/m 30 juni 2006 een tentoonstelling over de jaren zeventig. Onder de titel “The Seventies” wordt teruggeblikt naar de tijd van de disco-rage, de plateauzolen, het Smile-symbooltje, de zitkuil en de klikklakballen. Wat was in die jaren populair, hoe waren de huizen ingericht en hoe brachten we onze tijd door? Het museum zoekt voor de expositie contact met mensen die herinneringen aan de jaren 70 hebben of voorwerpen willen uitlenen.
 
De tentoonstelling “The Seventies” zal voor veel bezoekers een leuke stap terug in de tijd zijn. Met talloze voorwerpen, veel uit het depot van het museum zelf, beeld- en geluidsfragmenten, foto’s en herinneringen komen deze ‘discojaren’ weer tot leven. Het waren de jaren van dansbare discohits en films als “Saterday Night Fever”, maar ook was menig huis met de kleuren bruin en oranje ingericht. Met schrootjes plafonds, biezen vloerbedekking en een lekker bont behang. Op de televisie waren de Stratemakeropzeeshow en Oebele te zien, we werden geconfronteerd met een oliecrisès en de benzine ging op de bon, sommige telefoons kregen al moderne druktoetsen en de Glitter-rock klonk op de radio. De eerste spelcomputer (Pong) kwam op de markt, we werden ons door de treinkaping meer bewust van terrorisme, Vietnamese bootvluchtelingen kwamen naar ons land en uiteraard waren er de Wereld Kampioenschappen voetballen van 1974!

De makers van de expositie zijn nog op zoek naar persoonlijke herinneringen aan de jaren zeventig. En misschien heeft u nog wel een typisch jaren 70 voorwerp of kledingstuk in huis? De verhalen of objecten kunnen een goede aanvulling zijn op de tentoonstelling “The Seventies”. U kunt uw reactie sturen naar info@museumhoorn.nl. Als u een voorwerp wilt uitlenen, wordt u verzocht een digitale foto mee te sturen. Voor meer informatie over het museum kijkt u op www.museumhoorn.nl.