Museum start met video op website

ingevoerd op 7-1-2006

Het Museum van de Twintigste Eeuw aan de Bierkade in Hoorn is gestart met het ’uitzenden’ van korte filmpjes via de eigen website www.museumhoorn.nl. Op dit moment zijn drie filmpjes te zien, maar het museum wil er in de toekomst meer plaatsen. Met deze extra service wil men bezoekers nog beter informeren en tot een bezoek aan het nostalgische museum in de twee oude kaaspakhuizen bij de haven verleiden.

Op dit moment wordt een film getoond waarin te zien is hoe vroeger Edammer en Goudse kaas uit het pakhuis werd gehaald. Dat was nog allemaal handwerk: de werklui gooiden de kazen naar elkaar en wierpen ze dan in een kar. De museumpanden, toepasselijk ”Gouda” en ”Alkmaar” genaamd en in 1903 gebouwd, zijn nog tot begin jaren ’90 als kaasopslag in gebruik geweest.
Een andere film op www.museumhoorn.nl laat zien hoe de succesvolle expositie over de Hongerwinter 44/45 er uitzag toen die vorige winter in het museum werd getoond. Veel scholieren kwamen toen naar het Hoornse museum. Een hongerwinter-’Web-les’ (een les via Internet) is nog steeds beschikbaar voor scholen.
Het derde videofragment op de museumsite geeft een impressie van de vaste opstelling van het museum. Tal van opstellingen, van de fourniturenwinkel tot de oude keukentjes, komen in beeld.

In het Museum van de Twintigste Eeuw is momenteel een wisseltentoonstelling te zien met talloze grammofoons, jukeboxen en fonograven: ”Geluidsdragers, van wasrol tot MP3”. De jaren 60 platenbar, de tienerkamer en de reparatie-hoek voor pickupjes zijn nog tot en met 12 februari 2006 te zien.