PvdA wil bibliotheek tijdelijk weer open

ingevoerd op 9-1-2006

De Hoornse PvdA-fractie is bereid extra geld op tafel te leggen om de bibliotheek in de Grote Waal voorlopig weer te kunnen openstellen. Tijdens een commissievergadering woensdagavond hoopt de fractie steun van andere partijen te krijgen. Bij vrijwel alle Hoornse raadsfracties is er woede en/of verbazing dat de vestiging in de Grote Waal rond de jaarwisseling is gesloten, terwijl een alternatieve vorm van boekenuitleen nog steeds niet is gestart. De directie van de bibliotheek houdt vol dat de politiek dit aan zichzelf te danken heeft, omdat de instelling (net zoals andere culturele instellingen) moest bezuinigen.
 
In een Open Brief maakt de PvdA in Hoorn het plan voor het tijdelijk weer openstellen van de bibiliotheek bekend.
Lees hier de Open Brief:

”De afgelopen weken is er veel commotie geweest over de sluiting van de bibliotheekvestiging in de Grote Waal. Verschillende politieke partijen zijn in het geweer gekomen om de aandacht te vestigen op de sluiting die 1 januari een feit was. Allemaal sympathieke gebaren van onze politieke vrienden, maar met weinig perspectief. In het afgelopen jaar is er op diverse plekken meermalen gesproken over de reorganisatie bij de bibliotheek. De door de gemeenteraad gesanctioneerde beperking van het  financiële budget bij de bibliotheek was daar mede de oorzaak van. Een van de consequenties daarvan was de sluiting van de Grote Waalvestiging.
 
Al in september gaf bibliotheekdirecteur Hans Lastdrager een uiteenzetting bij het Overleg Leefbaarheid Grote Waal over de voorgenomen sluiting. Daarbij gaf hij ook aan dat als tegemoetkoming naar de Grote Waalbewoners er een haal- en brengsysteem voor senioren opgestart zou worden en de jongeren voor boeken terecht zouden kunnen bij de Brede School. Bij velen (zeker bij de PvdA-Hoornfractie) leefde de veronderstelling dat piv 1 januari dat een feit zou zijn.
 
De PvdA-Hoorn is van meet af aan er vanuit gegaan dat genoemde servicediensten geregeld zouden zijn tegelijkertijd met de sluiting. Er is echter helemaal niets geregeld!! Dit is onverkoopbaar aan de Grote Waalbewoners. Voor de PvdA-Hoorn geldt ook in dit geval, Afspraak=Afspraak. Wij zijn van mening dat we dat niet moeten accepteren. Daarom pleiten wij er nadrukkelijk voor dat het huidige Grote Waalfiliaal open blijft tot de boeken-servicediensten in de wijk zijn geregeld.
Dat kost uiteraard geld. De PvdA-Hoorn is bereid dit geld beschikbaar te stellen vanuit de reserves, hoe zwaar het ons ook valt. We kunnen de Grote Waalbewoners niet met lege handen laten staan.

 
We verwachten dat de politieke partijen die tot nu toe in de bres zijn gesprongen voor de bibliotheekvoorzieningen in de Grote Waal, deze bereidheid met ons delen. Omdat dit soort kwesties snel geregeld dienen te worden, zal de PvdA-Hoorn in de komende commisievergadering Welzijn & Volksgezondheid verzoeken dit voorstel te bespreken, om vervolgens het college te verzoeken naar dekkingsmiddelen te zoeken.
De PvdA-Hoorn heeft goede hoop dat het een en ander na woensdagavond een positieve afloop kan krijgen.
 
Met vriendelijke groet,

namens de fractie van de PvdA-Hoorn
 
Ed Wagemaker
Toon van de Wijdeven”

Reacties
Reactie: (piet)
10-1-2006, 22:01
De verkiezingen komen er aan.
Kiezers en lezers komen weer in zicht bij de politici.
De PvdA kon weten dat de zoethoudertjes voor de sluiting van de bibliotheekvestiging Grote Waal niet veel voorstelden.
Ze hebben toch niet zitten te slapen bij de PvdA ?
nadat ze met de sluiting hadden ingestemd.

Afspraak =afspraak , merkwaardig dat deze kreet weer opklinkt.
De lijsttrekker van de PvdA, de huidige wethouder van Es, heeft nog niet zo lang geleden verklaard dat afspraken geen afspraken zijn als men er zich niet aan kan houden.
Ik doel hiermee op zijn afspraak van hooguit 40 woningen in het vrije-tijdspark de Blauwe Berg.
Er blijken er nu zo’n 230 woningen te komen, waarmee het beloofde mooie groene park achter de stenen verdwijnt en de buurt met wat meer verkeer dan beloofd wordt opgezadeld.

Maar ja als een belofte niet door een raadsbesluit wordt gevolgd dan is dat eigenlijk geen belofte zo ongeveer verklaarde wethouder van Es dat in de gemeenteraadsvergadering van 13 december 2005.