Aanvullende verzekering voor lage inkomens in Hoorn

ingevoerd op 10-1-2006

De gemeente Hoorn biedt haar inwoners die zijn aangewezen op een inkomen tot 115% van de voor hem/haar geldende bijstandsnorm, de mogelijkheid om deel te nemen aan de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente (AZG). Dit is een goede ziektekostenverzekering voor een zo laag mogelijke premie. Voorwaarde is wel dat men zich verzekert bij Univé. Dat kan tot 1 maart.
 
De Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente die inwoners kunnen afsluiten in 2006 lijkt erg op de verzekering zoals die in 2005 gold. De Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente bestaat in 2006 uit:
• de basisverzekering van Univé (hierbij geldt geen eigen risico). De premie betaalt u zelf aan Univé;
• een aanvullende verzekering van Univé. Om in aanmerking te komen voor de aanvullende ziektekostenverzekering gemeente, kunt u kiezen uit Module B (eerst: uitgebreid pakket) en Module C (eerst: toppakket). Ook de premie voor de aanvullende verzekering betaalt u zelf aan Univé;
• het aanvullende gemeentepakket. Hierin zit onder andere de vergoeding voor brillen en contactlenzen en een aanvulling op een aantal vergoeding uit het ’gewone’ aanvullende pakket. De premie voor dit deel van de verzekering wordt betaald door de gemeente Hoorn.

De vergoedingen
De Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente biedt inwoners van Hoorn de dekking van de basisverzekering + de vergoedingen die nu gelden voor Module B of Module C van de aanvullende verzekering, plus de volgende uitbreidingen:
• tandartskosten worden 100% vergoed, tot een maximum van € 225, - per jaar;
• tandtechnische techniekkosten worden 100% vergoed, tot een maximum van € 300,- per jaar;
• de kosten van medisch noodzakelijke orthodontie voor kinderen tot 18 jaar worden voor 100% vergoed, tot een maximum van € 1.816, -. Bij Module C is de vergoeding maximaal € 2.269,-;
• brilmonturen worden vergoed tot maximaal € 57, - (eens per drie jaar);
• voor brillenglazen geldt een vergoeding van maximaal € 69, - per glas voor enkelfocus en € 114, - per glas voor dubbelfocus (eens per drie jaar, tenzij eerdere vervanging van de glazen medisch noodzakelijk is);
• contactlenzen worden vergoed tot maximaal € 91,- per lens (eens per drie jaar);
• de kosten van fysiotherapie worden voor 100% vergoed (maximale vergoeding Module B € 500 per jaar, Module C € 750 per jaar);
• eerstelijns psychologische hulp wordt vergoed voor 100% (maximaal 10 behandelingen per jaar);
• de eigen bijdrage voor kraamzorg wordt 100% vergoed (in Module C standaard opgenomen).

Hoe kunt u deelnemen?
Als u wilt deelnemen aan de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente kunt u zich melden bij de balie van Sociale Zaken van de gemeente Hoorn. De gemeente beoordeelt of u voor de verzekering in aanmerking komt. Uw inkomen speelt daarbij een rol. Als u in aanmerking komt, dan geeft de gemeente uw gegevens door aan Univé.
De gemeente stelt vervolgens jaarlijks vast of u op grond van uw inkomen recht behoudt op de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente. Als u niet (meer) in aanmerking komt, dan krijgt u hiervan bericht van de gemeente.

Wat als u niet verzekerd bent bij Univé?
Als u op dit moment niet verzekerd bent bij Univé en wilt deelnemen aan de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente dan is dat mogelijk tot 1 maart 2006. U kunt namelijk tot 1 maart 2006 uw huidige verzekering opzeggen. Dit heeft te maken met de nieuwe Zorgverzekeringswet. U kunt dan alsnog met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 deelnemen aan de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente. Als u het aanbod van uw huidige verzekeraar al heeft geaccepteerd of als u zich na 1 maart 2006 aanmeldt, kunt u pas deelnemen vanaf 1 januari 2007.

Bijzondere bijstand
Met de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente bent u goed verzekerd tegen ziektekosten. Bijzondere bijstand voor kosten die in het pakket zijn opgenomen, is dan meestal niet meer nodig. Als u bij Univé verzekerd bent en besluit om niet deel te nemen aan de Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeente terwijl dat wel mogelijk is, kan dat gevolgen hebben als u bijzondere bijstand aanvraagt voor kosten die in het pakket zijn opgenomen. De gemeente heeft u immers de mogelijkheid geboden zich tegen deze kosten te verzekeren.

Vragen
Als u vragen heeft over de inhoud van dit informatieblad, kunt u bellen met de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Hoorn, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur op telefoonnummer 0229 25 25 51. Bij vragen over de verschillende pakketten die in deze brief zijn genoemd, kunt u bellen met de Helpdesk Zorgverzekerden van Univé, dagelijks tijdens kantooruren op telefoonnummer 072 527 75 95.