Open dagen OSG West-Friesland

ingevoerd op 13-1-2006

Op dinsdag 17, woensdag 18 en zaterdag 21 januari houdt de OSG West-Friesland open dagen. Op dinsdag- en woensdagavond begint het programma om 19.00 uur. Woensdagmiddag start het programma om 14.00 uur. Op zaterdagmiddag is er om 13.30 uur een speciale informatiemiddag over de gymnasiumbrugklas. Alle drie de dagen is de ontvangst in het Hoofdge­bouw, entree via de Joh. Messchaertstraat 5 in Hoorn. De OSG West-Friesland is een locatie van het Atlas College.

Op dinsdag- en woensdagavond worden de leerlingen in kleine groepen ontvangen door een brugklasmentor. De ouders worden ontvangen in de aula. Op woensdagmiddag worden de leerlingen en ouders samen ontvangen in de aula. Na de ontvangst kunnen ouders en leerlingen gezamenlijk de school verkennen. Een rondleiding behoort ook tot de mogelijkheden. De bezoekers kunnen lessen volgen, exposities bezoeken, proeven doen bij natuur- en scheikunde, enz. Verder is er een uitgebreide informatiemarkt waar leerlingen en ouders terecht kunnen met vragen over leerlingbegeleiding, buitenschoolse activiteiten, vmbo, Tweede Fase, studiehuis, studiefinanciering, vervolgopleidingen, enz.

De OSG kent drie typen brugklassen: de vmbo-t/havo-brugklas, de havo/vwo-brugklas en de gymnasiumbrugklas. De leerlingen worden ingedeeld volgens de adviezen van de docenten van de basisscholen. De leerlingen in de vmbo-t/havo-klas kunnen als hun prestaties daar aanleiding toe geven rond de kerst overstappen naar de havo/vwo-brugklas.
Leerlingen kunnen meteen starten in de gymnasiumbrugklas, als het advies van de basisschool of de testuitslag ’vwo’ is. Bij een ’havo/vwo-advies’ wordt in overleg met de basisschool bekeken of plaatsing in de gymnasiumbrugklas mogelijk is.

De leerlingen worden goed voorbereid op hun studie in de bovenbouw, waar een zelfstandige studiehouding is vereist. Met het oog hierop werken de leerlingen vanaf de brugklas met een wekelijks ‘keuzewerkuur’. Na de brugklas gaan de leerlingen verder in het gymnasium, atheneum, havo of vmbo (theoretische leerweg). Gemotiveerde leerlingen kunnen na het behalen van het havo-diploma zich in één jaar voorbereiden op het vwo-examen.

De bovenbouw havo en vwo kent een ’perioderooster’. Hierbij wordt het schooljaar verdeeld in zes periodes van zes weken. Tijdens zo’n periode krijgen de leerlingen les in zeven à acht vakken. Het perioderooster voorkomt dat de aandacht versnipperd wordt. Bovendien kan op deze manier de werkdruk evenwichtiger over het schooljaar verdeeld worden.

De OSG beschikt over een uitstekende studiezaal en ruimtes voor zelfstudie. Leerlingen kunnen zowel op vmbo-, havo- als vwo-niveau tekenen of handvaardigheid als examenvak kiezen. Verder biedt de OSG een interessant programma aan culturele en sportieve buitenschoolse activiteiten.

Voor meer informatie over de OSG West-Friesland of de open dag kan men contact opnemen met de heer P. van den Berg of mevrouw A. Thomas, telefoon (0229) 24 62 64, of kijken op www.atlascollege.nl/naardebrugklas