Raad akkoord met bruikleen Halve Maen

17-12-2014

HOORN - De gemeenteraad van Hoorn heeft op 16 december besloten dat het VOC-museumschip de Halve Maen voor 5 jaar in bruikleen naar Hoorn komt. De Amerikaanse eigenaar en het New Netherland Museum zijn bereid het schip voor 5 jaar aan Hoorn in bruikleen te geven, met mogelijkheid van verlenging. Het Westfries Museum gaat het schip exploiteren op de Zuidwestelijke punt van Oostereiland, in samenwerking met Stichting Varend Erfgoed.

Burgemeester en wethouders hadden het voorstel om voor de Halve Maen een bruikleenovereenkomst aan te gaan open aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit omdat er naast grote kansen ook financiële risico’s aan de komst en exploitatie van De Halve Maen zijn verbonden. De gemeente zal een bijdrage van 100.000 euro leveren om de komst van de Halve Maen mogelijk te maken. Dan gaat het onder andere om het transport, aanpassingen om in Nederland gecertificeerd te mogen varen, brandveiligheid en het maken van een expositieruimte. Daarnaast wordt gerekend op bijdragen van fondsen en sponsoren, zowel voor de eenmalige kosten als in de exploitatie. Tijdens de raadsvergadering maakte wethouder Tap bekend dat er inmiddels voor 135.000 euro aan harde sponsortoezeggingen binnen zijn.

Risico’s en kansen
De afweging tussen financiële risico’s en de toeristische kansen voor Hoorn leidde bij een aantal fracties tot een verdeeld standpunt. Dat gold voor de fracties van PvdA, SP, GroenLinks en Hoorns Belang. Voor de tegenstanders waren de financiële risico’s gecombineerd met de grote bezuinigingen waarmee Hoorn te maken krijgt doorslaggevend om tegen te stemmen. Voor de voorstanders wogen de kansen om Hoorn toeristisch te promoten en de effecten voor de werkgelegenheid en economie zwaarder.

Hoofdelijke stemming
Na een hoofdelijke stemming telde de voorzitter van de gemeenteraad 20 stemmen voor en 14 stemmen tegen. VVD-fractievoorzitter Louwman onthield zich van stemming vanwege de betrokkenheid van een familielid bij het voorstel.
Voor stemden de fracties van D66, VVD, VOCH, HSP en Hoorn Lokaal. Tegen stemden de fracties van CDA, fractie Tonnaer en HOP. Van de fractie van de PvdA stemden 3 leden voor (Al Mobayed, Bilgen en Stuifbergen) en 2 leden tegen (Van der Veer en Broersma). Bij de SP stemden 2 leden voor (Van Stralen en Van Velse) en 2 tegen (Posthuma en Smit). Van de GroenLinks fractie waren er 2 leden tegen (Kamminga en Amesz) en 1 voor (Ravenhorst). Van Hoorns Belang stemde 1 lid voor (Van der Kleij) en 1 lid tegen (Van der Meer).

Vervolg
Nu er een positief raadsbesluit is, wordt een bruikleenovereenkomst opgesteld. Zodra beide partijen deze hebben ondertekend, kan de komst van de Halve Maen naar Hoorn verder worden voorbereid. De planning is dat het schip begin juni in Hoorn arriveert.

Reacties
Reactie: (Jan Luttik)
19-12-2014, 08:36
De raad heeft al diverse sponsoringen binnen? Lijkt me goed idee om die oude schuit op het voormalige Parkschouwburg terrein te stallen om niet. Dan kan "ome" Fons Deen wat terug doen voor de Hoornse gemeenschap. Hij heeft die grond immers voor een vriendenprijs weten te bemachtigen. Ik vraag mij toch weer af hoe zo een deal tot stand kan komen, ik kan me voorstellen dat er meer mensen in die grond zijn geïnteresseerd zijn voor een "vriendenprijs" Ik heb nooit een aanbieding gezien.