VVD Hoorn wil extra capaciteit voor handhaving

ingevoerd op 17-1-2006

De fractie van VVD-Hoorn heeft grote moeite met de voorgestelde wijziging van de Algemene Politie Verordening. De liberalen zijn geen tegenstander van een gerichter optreden tegen verstoringen van de openbare orde vanwege de daarmee samenhangende aantasting van het woongenot en de leefbaarheid.
Maar de voorgestelde regels missen objectieve maatstaven waardoor het gevaar van subjectieve toepassing aanwezig is. En zo´n subjectieve toepassing verdraagt zich slecht met de principes van de rechtstaat.
 
Het college wil de overlast veroorzaakt door hangjongeren gerichter gaan aanpakken. Hiervoor heeft zij een beleidsregel opgesteld die, indien de gemeenteraad ermee instemt, in de APV zal worden opgenomen. Op basis daarvan kan de politie in actie komen tegen groepen jongeren die ”zonder redelijk doel” zich ergens ophouden of herrie maken. Hoe wordt vastgesteld wat een redelijk doel is en hoe het begrip herrie wordt gedefinieerd is echter niet aangegeven en dat vindt de VVD-Hoorn een onwenselijke situatie.

Een tweede probleem zit hem in de handhaving van de regel. Zowel in het verkiezingsprogramma als in het Liberaal Manifest spreekt de partij zich uit tegen regels die niet worden gehandhaafd.
De zinsnede aan het eind van de college notitie spreekt boekdelen: ”De politie zal de beleidsregel, mede gelet op de beschikbare menskracht en de blauwe beleidsprioriteiten, niet actief handhaven”.
”Het schrijven van een dergelijke notitie alleen is voor ons niet voldoende”, aldus fractie woordvoerder Chris de Meij, ”er gebeurt gewoon niets op deze manier”.

Het is de VVD-Hoorn een doorn in het oog dat beleidsregels worden vastgesteld om overtredingen tegen te gaan, maar dat daar nooit de benodigde capaciteit (om deze regels te handhaven) tegenover wordt gesteld. Daarmee komt het gemeentebestuur ongeloofwaardig over op onze bewoners.
Dit is voor de VVD-Hoorn ontoelaatbaar. De VVD-Hoorn is groot voorstander van een strakke handhaving. Maar dat vraagt goede regels met objectieve - en dus toetsbare - regels en het vraagt voldoende politie capaciteit.

In het VVD-verkiezingsprogramma ”Op weg naar een respectvolle samenleving” wordt ervoor gepleit desnoods eigen middelen in te zetten om extra capaciteit te realiseren. Daarbij is het van belang dat de invloed van de gemeenteraad op het optreden van de politie en de prioriteiten die zij stelt wordt versterkt.
Bij de behandeling van de beleidsregel in de Commissie Bestuur & Middelen a.s. woensdag zal de VVD-Hoorn dan ook bepleiten dat er meer capaciteit beschikbaar moet komen voor de handhaving. Dekking hiervoor zal bij de voorjaarsnota gevonden dienen te worden.
Ook zal de beleidsregel meer geobjectiveerd moeten worden.