Zaterdag 6 juni open dag begraafplaats Zuiderveld

28-05-2015

HOORN - Op zaterdag 6 juni organiseert de gemeente Hoorn een open dag op de nieuwe begraafplaats Zuiderveld. De begraafplaats is voor publiek geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De open dag vindt plaats in het kader van de Week van de Begraafplaats.

 

Zuiderveld is met de auto bereikbaar vanaf de Zuiderdracht. Fietsers en wandelaars kunnen er komen via de Zuiderdracht en vanuit de Kersenboogerd via het John Raedekerhof.

 

Programma

Rond het thema “Reis langs begraven” is een gevarieerd programma samengesteld.

De hele middag is er:

Informatie over de geschiedenis van de begraafplaatsen in Hoorn

Informatie over de administratie, het onderhoud en de huisregels op de begraafplaatsen

Informatie over de keuzemogelijkheden bij begraving op Zuiderveld

Informatie over dienstverlening van uitvaartondernemers

Informatie over praktische zaken zoals rouwvervoer, thuisopbaring, kisten, rouwkaarten en –advertenties, bloemstukken, grafmonumenten enz.

Uitleg over balseming door een thanatopracteur.

 

Zuiderveld

De firma Schadenberg heeft de nieuwe begraafplaats in 2014 aangelegd. De opening vond plaats op 4 december 2014. Er is capaciteit voor ongeveer 5.000 begravingen. De eerste fase is inmiddels in gebruik, de tweede fase volgt later.

Het ontwerp van Zuiderveld is tot stand gekomen met inbreng van omwonenden. Dit ontwerp was de basis van het bestemmingsplan voor deze locatie, dat op 25 juni 2012 is vastgesteld door de Hoornse gemeenteraad. Er is een algemeen gedeelte, een gedeelte voor particuliere familiegraven, waarvan een deel geschikt is voor islamitische graven en een vak voor kindergraven. Ook kan as bijgezet worden in urnenkeldertjes.

 

Andere begraafplaatsen
De gemeente Hoorn beheert nog drie andere begraafplaatsen: aan de Berkhouterweg, het Keern en bij de hervormde kerk in Zwaag. Deze begraafplaatsen zijn nu al of binnen afzienbare tijd vol.

Naast de openbare begraafplaatsen zijn er in Hoorn bijzondere begraafplaatsen, in beheer van kerken: de rooms-katholieke begraafplaatsen aan de Drieboomlaan en in Zwaag en Blokker en de protestantse begraafplaats in Blokker.