Hoorns Belang ergert zich aan antwoord gemeente

ingevoerd op 23-1-2006

De fractie van Hoorns Belang is niet enthousiast over de wijze waarop de Gemeente omgaat met een klacht van een bewoner van de Hooiklamp. Volgens Hoorns Belang maakt de Gemeente zich er wel heel erg gemakkelijk van af door te schrijven dat de klager met omwonenden een oplossing moet zoeken voor de gevaarlijke verkeerssituatie.

Lees hier de brief van Hoorns Belang aan B&W:

Aan het College van
Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Hoorn

Hoorn, 22 januari 2006

Geachte mevrouw, heren,

Op 3 november jl. is er door een bewoner van de Hooiklamp te Zwaag een mail aan het gemeentehuis gestuurd.
Hierin wijst hij op een bijzonder onveilige situatie in de straat. Deze is erg smal, waarbij het niet mogelijk is om even aan de kant te gaan met een auto als er een tegenligger komt. Resultaat hiervan is dat veel auto’s, vaak zonder zelfs vaart te minderen, de stoep oprijden om zo hun weg te vervolgen. Dit is een zeer gevaarlijke situatie, zeker met kinderen die spelenderwijs niet verwachten dat er een auto met flinke snelheid over de stoep komt aandenderen. Er zijn dus al veel bijna-ongelukken geweest, en het is slechts een kwestie van tijd tot er daadwerkelijk iets heel erg misgaat.
De melder stelt voor om op het gedeelte stoep waar de auto’s gebruik van maken, 3 paaltjes te plaatsen om zodoende te voorkomen dat de auto’s over de stoep kunnen tijden.

Op 18 november is er contact geweest met het stadhuis. Naar aanleiding hiervan volgde het volgende antwoord:
‘U heeft gesproken met dhr……. die u heeft uitgelegd dat het asociaal gedrag betreft, er mag niet over het voetpad gereden worden. U zult samen met de buren naar een oplossing moeten zorgen.’ (De mail is bij u bekend onder nr. di.4524, hier kunt u dan ook de namen van de betrokkenen vinden.)
Dit is wel erg karig, er wordt ook niet meegedacht. Het is de melder zelf ook wel duidelijk dat het om asociaal gedrag gaat, en hij geeft aan dat dit niet gebeurt door de omwonenden zelf.
Het antwoord op de hulpvraag vind ik dan ook wel erg kort door de bocht. Als preventieve maatregel heeft de buurt een emmer met een vlag erin op het trottoir gezet, wat al een bijzonder goed effect heeft.

Vervolgens is er op 6 januari naar aanleiding van een gesprek nog weer een brief gekomen, uw kenmerk 06.00704. Hierin staat o.a.:
‘… het is voor een ieder duidelijk dat je niet over het trottoir mag rijden. Bestuurders die wel over het trottoir rijden doen dit bewust en zijn zelf verantwoordelijk voor dit gedrag. ….
…. Bij een opruimronde door de buurt zullen wij de emmer met markering op het trottoir verwijderen, indien het obstakel dan nog aanwezig is…..’
De gemeente hoort bewoners zoveel mogelijk te helpen bij het tegengaan van asociaal gedrag.
Er worden flitspalen geplaatst om te hard of door rood rijdende automobilisten aan te pakken, er komen 30 km gebieden om te zorgen dat er op bepaalde plaatsen niet te hard wordt gereden, we gaan ervoor zorgen dat andere asocialen minder kans hebben om stenen vanaf een viaduct op auto’s te gooien, hondenbezitters die de uitwerpselen van hun geliefde huisdier niet opruimen worden beboet (of in elk geval hierop aangesproken), enz.
En de bewoners van deze straat moeten het maar uitzoeken begrijp ik. En daar heb ik zeer ernstige problemen mee. Het lijkt mij verstandig dat iemand van de verantwoordelijke afdeling ook daadwerkelijk zijn verantwoording neemt en in overleg met de bewoners voor een structurele oplossing gaat zorgen, in plaats van deze mensen met een kluitje het riet in te sturen. De bewoners hebben zelf al enige oplossingen aangedragen, er zijn door de gemeente vast nog andere oplossingen denkbaar dan alleen te zeggen dat die auto’s daar niet mogen rijden.
M.i. is dit ook de verantwoording van de gemeente, en niet van de bewoners. De bewoners zijn niet in staat om de verkeerssituatie in hun straat te veranderen, ze zijn niet in staat om automobilisten tegen te houden die asociaal gedrag vertonen. De genoemde emmer die wel voor een oplossing zorgt zal zelfs worden verwijderd.
Ik verzoek u dan ook dringend om in bovengaande kwestie een andere koers te gaan varen, en (zoals van de gemeente verwacht mag worden) in overleg een adequate oplossing te zoeken voor deze gevaarlijke aangelegenheid. Dit probleem op het bordje van de bewoners te laten liggen vind ik te gek voor woorden.

Met vriendelijke groet,

José Kamphuis
Fractievoorzitter Hoorns Belang

Reacties
Reactie: (Daniël)
24-1-2006, 08:25
Hoe kan het toch dat deze reactie vanuit de bunker op de nieuwe steen mij niets verbaasd..? Dit is namelijk een alledaagse reactie van mensen die het geen bal intreseerd of er door een asociaal die zich van verkeersregels niets wenst aan te trekken een kind word aangereden,zolang zij maar lekker in hun ivoren torentje kunnen blijven zitten.En als dan zelfs een oplossing die de bewoners zelf bedacht en uitgevoerd hebben dient te worden verwijderd is de maat toch echt wel een beetje vol...

Wanneer komt de bevolking toch eens een keer in actie om duidelijk te maken dat ZIJ degene zijn die er voor zorgen dat die opvreters daar zitten..maar zoals met alles in Hoorn zal ook dit wel weer schoorvoetend geaccepteerd worden..

Of wachten we weer op de verkiezingen om dan massaal op hoorns belang of een andere kleine partij te stemmen??