Verbeterplan voor haven en kustlijn Hoorn

ingevoerd op 27-1-2006

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een totaalplan aangeboden voor verbetering van de faciliteiten in de haven van Hoorn. Het ambitieniveau in het plan stoelt op de in 2005 verschenen Toerismenota en de in datzelfde jaar vastgestelde Stadsvisie. De economische waarde van de haven, ook voor de werkgelegenheid, is groot.

Een presentatie van de nota vindt plaats in de vergadering van de raadscommissie Mens en Bedrijf, dinsdag 7 februari om 20.00 uur in het stadhuis. Van de commissie wordt op dit moment nog geen standpunt over de aanbevelingen en de benodigde financiën verwacht. Ook B en W hebben nog geen standpunt ingenomen.

B en W zijn blij dat zij nu beschikken over een totale inventarisatie van wat zich afspeelt in en rond de haven. In een later stadium zal op de verschillende onderdelen besluitvorming moeten plaatsvinden. De keuzes wat wanneer tot uitvoering komt, zullen voor het grootste deel gemaakt worden in de nieuwe bestuursperiode 2006-2010.
B en W hebben een aantal organisaties van belanghebbenden uitgenodigd  om de presentatie en open discussie in de commissievergadering bij te wonen. Eind februari vindt in het zogeheten extern havenoverleg een presentatie plaats voor een brede groep van organisaties en bedrijven die bij de haven betrokken zijn.

Meer aanlegsteigers
Wil Hoorn de bruine vloot voor de stad behouden, dan moet deze groep zeilschepen betere faciliteiten krijgen. Dat zou kunnen door in de zomerperiode in de Karperkuil vaste ligplaatsen aan te bieden en in de wintermaanden bed & breakfast aan boord mogelijk te maken.
De witte vloot (de grotere passagiersschepen) en de particuliere zeilvaart (jachten en kleine historische schepen) vormen een groeimarkt en hebben behoefte aan uitbreiding van de aanlegcapaciteit, met name in de zomermaanden. Er zijn mogelijkheden voor extra steigers in de binnen- en de buitenhaven: langs het Julianapark en langs de hele lengte van het Oostereiland.

Herinrichting Hoofd
Watersporters en bezoekers van het havengebied zijn gebaat bij een aangenaam verblijfsklimaat. Daarvoor zou de omgeving van het Hoofd en de Veermanskade moeten worden opgewaardeerd. De gedachten gaan uit naar het renoveren van het Houten Hoofd en een herinrichting van het Hoofd, waarbij parkeren ter plaatse niet langer mogelijk is.

Een aantal faciliteiten is aan verbetering toe: een pinautomaat, internetmogelijkheid vanaf de boot, ondergrondse vuilcontainers, een beter toiletgebouw.

Onderhoud en beheer
Er is in het verleden te weinig aandacht besteed aan beheer en onderhoud van de haven. Een inhaalslag is onvermijdelijk. Daarbij valt te denken aan renovatie van bestaande steigers, onderhoud van het openbaar groen (Oostereiland) en renovatie van de Korenmarktbrug en de damwanden van de Vluchthaven.

Promotie
Het is van belang gericht energie te steken in productontwikkeling en promotie van de haven zodat er meer bezoekers komen en zij langer in Hoorn blijven.

Middelen
Uitvoering van de aanbevelingen is afhankelijk van de beschikbare personele capaciteit en financiële middelen. In de plan wordt aangegeven welke maatregelen de komende jaren getroffen moeten worden en welke financiële dekking voorhanden is. Afhankelijk van welk model de gemeenteraad kiest voor de uitbreiding van steigers variëren de totale uitvoeringskosten van 2,1  tot 2,5 miljoen euro.

In een aantal gevallen zijn (onderhouds)investeringen noodzakelijk. Deze worden nader uitgewerkt, zodat opname in de Voorjaarsnota 2006 mogelijk is.

Reacties
Reactie: (Frits)
26-8-2010, 21:12
In januari 2006 (zie dit bericht) had de gemeente al door dat er in de Hoornse haven een pinautomaat mist.
Vrijdag 27 augustus 2010 meldt NHD:
Wethouder Aart Ruppert gaat met banken in Hoorn in gesprek over het tekort aan pinautomaten in de stad.