Slecht hout Houten Hoofd moet nu al vervangen worden

ingevoerd op 27-1-2006

Een groot deel van het Houten Hoofd, de beroemde aanlegsteiger van onze Hoornse haven, verkeert in zeer slechte staat. Uit betrouwbare bron heeft Hoorngids vernomen dat een aanzienlijk deel van het hout vervangen moet worden. De kosten bedragen vele honderduizenden Euro’s.

Hoewel het officiele rapport nog niet openbaar is, is wel duidelijk dat bij de vorige renovatie van het Houten Hoofd eigenlijk hout van matige kwaliteit is gebruikt. Daardoor is de levensduur veel korter dan zou mogen worden verwacht.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de aanlegsteiger grotendeels in de Hoornse kachels was verdwenen, is er een geheel nieuw Houten Hoofd gebouwd. In de jaren tachtig is de steiger weer gerestaureerd, maar daarbij zou ongeschikt hout zijn gebruikt. Ook is de aanlegsteiger niet gemaakt op de grote schepen die er nu soms aanleggen. Niet zozeer de Bruine Vloot, maar de Witte Vloot met zeer lange passagiersschepen.

Het Hoofd is in 1464 gebouwd in de toenmalige Zuiderzee. Tot twee maal toe is geprobeerd (1901 en 1913) om het hout van het Hoofd te vervangen door een betonnen constructie, maar dit is gelukkig niet doorgegaan door heftige tegenstand van de bevolking.

Reacties
Reactie: (dirk beemster)
6-2-2006, 11:27
Niet alleen het hout van het Hoofd moet worden vervangen; ook de Korenmarktbrug moet weer gerenoveerd worden.
Logisch, er vindt nooit een jaarlijks onderhoud plaats. Bij de Muntstraatbrug zie je het verval ook al intreden. Vreemd, vooral ook omdat straten en trottoirs elke week worden schoongemaakt.
Waarom komt dit niet structureel op het werkplan van de regiopost te staan? Daar bespaar je op