Nieuw verbouwingsplan winkelcentrum Grote Beer

23-06-2016

Initiatiefnemer Onro bv, eigenaar en beheerder van winkelcentrum Grote Beer en de gemeente zijn al langere tijd in gesprek over de wensen voor een verbouwing. Het winkelcentrum is gedateerd en voldoet niet meer aan de wensen van de winkeliers en hun publiek. Een verbouwing en het aanpakken van de omgeving kan de wijk nieuwe energie geven. Dit is één van de wensen die zowel bewoners als de ondernemers van het winkelcentrum noemden bij het opstellen van de wijkvisie Grote Waal. De verwachting is dat het definitieve verbouwingsplan en het inrichten van de omgeving na de zomer aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

Kloppend hart van de wijk

Onro bv hoopt met een nieuw plan nog dit jaar het startsein te kunnen geven voor de verbouwing van het verouderde winkelcentrum: “Het plan geeft het winkelcentrum een uitstraling die beter past bij de huidige wensen van de klanten, de ondernemers, ons als eigenaar en de gemeente.” Met onder andere meer daglichttoetreding, betere bereikbaarheid, meer parkeerplaatsen en een geheel nieuwe inrichting wordt winkelen in de Grote Beer weer een beleving. “Het winkelcentrum, is samen met het wijkcentrum het kloppend hart van de wijk. Het levendig maken en houden van dit winkelhart is daarom belangrijk voor de toekomst”, aldus wethouder Theo van Eijk.

 

Uitgangspunten van het plan

In het verbouwingsplan wordt een uitbreiding van het bestaande winkelcentrum voorgesteld voor het toevoegen van een discountsupermarkt. Dit is een verbetering voor de positionering van het winkelcentrum. Daarnaast gaat het plan in op het herontwerpen van de entreegebieden, het opwaarderen van de bestaande passage, een uniforme uitstraling (zoals luifels en gevels) en het herschikken van winkels. En tot slot het kwalitatief en duurzaam inrichten van de openbare ruimte, het parkeren en het logistieke aan- en afvoer voor de winkels. Hierdoor zal het winkelcentrum beter bereikbaar worden en verbetert de kwaliteit van de omgeving.

 

Definitief verbouwingsplan

De eerstvolgende mijlpaal is om te komen tot een definitief plan. Het plan komt tot stand met medewerking van de gemeente en via overleg met de ondernemers, bewoners en de welstand. De verwachting is nu dat de winkeliers en de omwonenden rond de zomer over het plan worden geïnformeerd.

Bouwvergunning en openbare ruimte
De gemeente is verder verantwoordelijk voor het afgeven van de bouwvergunning en de openbare ruimte. Bij nieuwe ontwikkelingen laat de gemeente steeds meer activiteiten aan de markt over. Ook bij dit plan ontwikkelt de initiatiefnemer de openbare ruimte waarna en de gemeente deze, na beoordeling, overneemt in beheer en eigendom. Hiervoor zijn in de Leidraad Inrichting Openbare Ruimte de kwaliteitseisen opgenomen.

 

Foto: het entreegebied van winkelcentrum Grote Beer in de wijk Grote Waal.

Bron: gemeente Hoorn.

Nieuw verbouwingsplan winkelcentrum Grote Beer Nieuw verbouwingsplan winkelcentrum Grote Beer
Gemeente_Hoorn[1] Gemeente_Hoorn[1]