Stadslandbouw: ecologisch en streekgebonden

Restaurant-Uitspanning De Nadorst als proeftuin

Veel mensen in West-Friesland hebben een “lichtgroen hart”. Ze geven om de natuur, de polders en de wateren, het kustgebied met het mooie duinlandschap en het IJsselmeer. Ze genieten van de frisse lucht, de koeien in de wei en de weidevogels in de velden. Kortom, ze zijn trots op de West-Friesland.

In West-Friesland werken circa 40 biologische boeren en boerinnen met veel liefde aan smakelijke en veilige producten. Deze biologische producten kunnen de consumenten tegenwoordig steeds makkelijker kopen. Op de boerderij, in de natuurvoedingswinkel, via de webwinkel en ook steeds meer in de supermarkt.

Biologisch boeren is aan strenge eisen gebonden. Voorop staat: geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen en voor dieren meer bewegingsruimte. Het resultaat is er naar: extra smaakvolle zuivel, eieren, groente, fruit, vlees en kaas. En nóg lekkerder als dat alles van dichtbij komt.  De gemeentes in West-Friesland maken zich al jaren sterk voor de biologische land- en tuinbouw. Waarom? Biologische landbouw is goed voor mens, dier en milieu.

Stichting Eetbaar Hoorn levert sinds 2 jaar de groenten aan Restaurant-Uitspanning De Nadorst. Bij de stichting gaat het niet alleen om het telen en delen van groenten en fruit. Het gaat ook om de verbindingen tussen bewoners en ondernemers, en op lokaal niveau duurzame producten te produceren. De lopende projecten zijn eetbaar Hoorn, de kruidentuin en het bijenproject voor het maken van echte honing uit Blokker.

Met de zelfgemaakte kaas van de biologische boeren en net geoogste groenten en fruit van de stadstuin stelde chef-kok Johan van de Water een heerlijke menukaart samen. Ook totaal-leverancier Veldboer-Eenhoorn droeg een steentje bij, door het leveren van diverse biologische streekproducten zoals: schapenijs uit Lutjebroek en de melk van geitenmelkerij Schouten uit Zuid Schermer. 

Op de menukaart staan o.a. een salade van lamspastrami met Beemsterkaas-kroketten, gebakken lamshaasjes met een rode biet salade, en wat te denken van gegrilde zalm met (stadstuin) groenten en bosui-saus of de roergebakken ossenhaas met deze zelfde stadstuingroenten. Bij het dessert kunt u genieten van de verse aardbeien in de aardbeiendroom met een schuimsabayone en limoenijs.

Voor informatie of reserveringen: Restaurant De Nadorst, Westerblokker 171, 1695AE, Blokker, Tel: 0229-232679, www.nadorst.nl (http://www.nadorst.nl)

Stadstuin Stadstuin