Allerlaatste voorstelling van Siberische Bruiloft

22-08-2016

Paradise Beach Hotel wordt de laatste voorstelling die het Alkmaarse Productiehuis Siberische Bruiloft op de planken zet. De zwart-komische voorstelling Paradise Beach Hotel is te zien op 16, 17, 23 en 24 september in Theater Het Pakhuis in Hoorn.

 

De voorstelling begint om 20:30 uur, kaartverkoop gaat via Theater Het Pakhuis, zie link www.pakhuishoorn.nl (http://www.pakhuishoorn.nl)

 

Vakantievieren - werkelijk all-inclusief

Waar een vakantie op een zonnig, paradijselijk eiland al niet toe kan leiden. Theatermaker Irma Sijs bracht er vorig jaar haar vrije tijd door, in een periode dat de kranten bol stonden over de vluchtelingenproblematiek. Die combinatie bracht haar op het idee van een nieuwe voorstelling. Jurgen Walch, student Theaterwetenschappen, werkte dat idee uit tot het verhaal van ‘Paradise Beach Hotel’, een ploeg spelers uit verschillende delen van Noord-Holland zet het vanaf half september op de planken.

 

Laatste project

Het wordt de allerlaatste voorstelling van productiehuis Siberische Bruiloft. Na ruim acht jaar, met veel geprezen voorstellingen als ‘Terug in de woestijn’ en ‘Marina, Marina’ en opzetten van BrugTheaterFestival gooien de makers de handdoek in de ring. Gewijzigd subsidiebeleid maakt het onmogelijk om de uitgangspunten (jonge theatermakers de kans bieden projecten uit te voeren in een mix van professionals en amateurs) nog langer waar te maken. Maar die laatste voorstelling moest, vond oprichter en artistiek leider Irma Sijs, dan ook echt een waardig slotakkoord worden. En dat gaat lukken, weet ze zeker. ,,Ik vind het ontzettend leuk dat Jurgen Walch bereid was voor ons een stuk te schrijven. Hij heeft in de loop der jaren in verschillende voorstellingen van Siberische Bruiloft meegespeeld en onze opleidingen gevolgd en het zou me niks verbazen als het feit dat hij theaterwetenschappen is gaan studeren daar mede uit voortgekomen is. Hij is in mijn visie echt onderdeel van Siberische Bruiloft en het is dus terecht dat hij, bij wijze van stage voor zijn studie, onze laatste voorstelling geschreven heeft.’’

 

Verrassen

Al te veel over het verhaal van de voorstelling wil Sijs niet vertellen. ,,Ik denk dat dat voor het publiek niet leuk zou zijn. Ik wil de mensen verrassen. Want het viersterrenhotel ‘Paradise Beach Hotel’ biedt zijn gasten een heel bijzondere extra attractie.’’

 

Wat ze wel kwijt wil, is dat ook deze voorstelling weer een mix van toneel, muziek, dans en dit keer zelfs goochelen wordt. ,,Zo’n luxe hotel met animatieprogramma biedt daar de gelegenheid voor en we hebben De Dansonderneming uit Hoorn en acteur Arjan Bouwmeester bereid gevonden om ieder een act te komen doen. Zangeres, actrice Marjan Vlam verzorgt als barzangeres de verbindende muzikale intermezzi.’’

 

De repetities zijn inmiddels in volle gang. De spelers, het puikje van het Noord-Hollands amateurtoneel, kennen hun tekst en geleidelijk groeien zij meer en meer in hun karakter. De betweterige Karel (Ben Zuidema) en zijn van liefde voor de totale mensheid overlopende vrouw Joke (Anna Hinse), het boerenechtpaar Bos (Martin Roffel en Jenny Tuytel) met hun demente vader (Hein van der Woude), het zijn stuk voor stuk bijzondere karakters. Ook de host van het hotel, Kal Yphso (Lex van der Post) weet met zijn glibberige glimlach en zijn gebroken Engels de lachers steeds opnieuw op zijn hand te krijgen, net als zijn charmante, maar doodnerveuze assistente Kiki (Karianne Regter) die verliefd wordt op Nühl (Milad Reha).

 

Maar onder al die pret gaat ook een flinke dosis maatschappijkritiek over de wijze waarop wij omgaan met en aankijken tegen vluchtelingen, schuil. Menig vooroordeel wordt op niet mis te verstane wijze op de hak genomen.

Persfoto_PBH_FotograafAnkePurmer Persfoto_PBH_FotograafAnkePurmer
hetpakhuis hetpakhuis