Eindresultaat verkeersexamen Hoorn

24-05-2017

Het praktisch verkeersexamen zit op en het nut van een herkansing heeft zich overduidelijk bewezen! Niet alle gezakte leerlingen in de examenweek hebben daar gebruik van gemaakt.

 

Helaas kwamen vorige week 91 van de 867 leerlingen niet “ongeschonden aan de finish“.

Zij hadden het rode verkeerslicht genegeerd of maakten een voorrangsfout, terwijl sommigen zelfs 2x door rood reden of 3x een voorrangsfout maakten.

 

Juist met het oog op de mogelijke gang op de fiets naar de school voor voortgezet onderwijs, blijft het uitermate belangrijk dat deze leeftijdsgroep zich bewust is van de slimheid om zich op een verantwoorde manier in het verkeer te bewegen.

 

De 17 leerlingen van vso De Stormvogel leverden ook dit jaar weer een uitzonderlijke prestatie: zij slaagden allen met glans voor  het praktijkonderdeel, terwijl slechts 4 van hen zich in de theorie “hadden verslikt”, maar toch ontvingen ook zij het diploma uit handen van coördinator Klaas de Hart.

 

Het percentage geslaagden lag vrijdag, na de deelname van de “Stormvogels” op slechts 89,5%.

Door de prestatie van de herkansers , zowel gezakte leerlingen als de afwezigen door ziekte, is dit percentage bijzonder goed opgekrikt:

niet minder dan 97,1%  - dat zijn 849 van de uiteindelijk 874 deelnemers – is geslaagd voor het praktijk examen!

 

Helaas maakten 8 herkansers ook nu weer een voorrangs- of roodlichtfout  en één leerling die vorige week ziek was, redde het eveneens niet.

 

Ook de weergoden waren de Onderwijs Verkeers Commissie dit jaar gunstig gezind.

Alleen donderdag hadden de inrichters van het start/finish-terrein nog te maken met wat lichte neerslag, maar eigenlijk hebben alle bijna 900 leerlingen met droog weer kunnen rijden, terwijl het maandag aangenaam, dinsdag zelfs vrij warm, donderdag goed, op de vrijdag koud en winderig weer was, maar op de woensdag was het zelfs zomers!.

 

Slechts een viertal fietsen moest worden afgekeurd, een vijftal leerlingen mocht bij de start op de binnenkomende klasgenootjes wachten, omdat ze de route niet vooraf hadden geoefend, twee vereisten om te mogen starten en één deelnemer  had in eerste slechts de route ten noorden van de provinciale weg gereden (tunnelvrees?) en was dus weer snel terug, maar rehabiliteerde zichzelf in de herkansing!.

 

Een viertal ouders verscheen niet op de afgesproken controleplek, maar de scheidende  coördinator kon gelukkig de gaten opvullen met mensen uit zijn eigen vrijwilligersgroep en ook agente Mariëlle Spruijt sprong zo nodig in de bres, terwijl haar collega Mart Sijm op de route de verrichtingen in de gaten hield.

 

Dit jaar was het start/finishterrein door de OVCleden versierd met vlaggetjes en ballonnen om daarmee de coördinator feestelijk uit te luiden en ook een groot aantal scholen liet zich niet onbetuigd door Klaas de Hart als dank voor zijn 30 jarige werk te belonen met cadeaubonnen, kindertekeningen, allerlei snoeperijtjes, een prachtig boeket bloemen  en zelfs een heus verkeersbord G11 (verplicht fietspad), terwijl hij bij de start op maandagmorgen reeds een boeket bloemen, een gemeentelijke stropdas en de eenhoornspeld uit handen van wethouder Ben Tap – als stand in van een wegens een geboorte afwezige wethouder Bashara,– had ontvangen.

 

En een zeer attente ouder legde zijn laatste handeling, het afnemen van het hesje van de laatste herkanser – toevallig met nummer 1 na de voor hem rijdende 80 leerlingen – op de gevoelige plaat als herinnering aan de “generatielange” periode van het praktisch verkeersexamen in Hoorn.

 

Foto’s:

1.       Klaas de Hart als starter op maandag tussen wethouder Ben Tap en agente Mariëlle Spruijt

2.       Klaas de Hart ontvang het bord G!! van leerkracht Marjan Sturk van Het Kompas

3.       Klaas de hart neemt het allerlaatste hesje af bij de laatste herkanser

Vekeersexamen Vekeersexamen
Klaas de Hart Klaas de Hart
IMG_9727 IMG_9727