Vragen aan het college van B&W over de dynamische afsluiting op het West

19-09-2017

Aan het college van burgemeester en wethouders

 

Geacht college,

 

Sinds de zomer van 2010 is De Roode Steen in de zomermaanden afgesloten voor gemotoriseerd verkeerd om zodoende een beter verblijfsklimaat op het plein te verkrijgen en om de veiligheid tijdens uitgaansavonden beter te waarborgen. Door deze afsluiting zijn er minder conflicten tussen voetgangers en gemotoriseerd verkeer, waardoor de Roode Steen nog beter de functie van ‘huiskamer’ van Hoorn kan vervullen.

 

Essentieel onderdeel voor deze weekendafsluiting is de dynamische verkeerspaal op het West. Helaas  heeft ons commissielid René Assendelft moeten  constateren dat deze verkeerspaal regelmatig én langdurig buiten gebruik is. De afgelopen drie (!) weekenden heeft de paal niet gefunctioneerd nadat er een aanrijding heeft plaatsgevonden.

 

Omwonenden laten ons weten dat er met grote regelmaat problemen met de verkeerspaal zijn en dat er ook vaak auto’s in aanraking komen met deze barrière.

Op het moment dat de verkeerspaal niet functioneert kunnen auto’s ongehinderd De Roode Steen oprijden, een ongewenste en gevaarlijke situatie.  De fractie van Hoorn Lokaal vindt dat een zorgelijke en slechte zaak. We willen dan ook graag weten of problemen met de verkeerspaal te voorkomen zijn.

 

Wij hebben voor u de volgende vragen:

1.      De afgelopen drie weekenden heeft de dynamische afsluiting niet gefunctioneerd. Waarom duurt het zo lang voordat de verkeerspaal weer in werking is?

2.      Ondanks het langdurige defect heeft u geen maatregelen genomen om de Roode Steen overdag en in de avond   te vrijwaren van autoverkeer. Waarom niet?

3.      Hoe vaak is de dynamische verkeerspaal de afgelopen twee jaar ontregeld geweest? Hoe vaak  door aanrijdingen met motorvoertuigen?

4.      Op het West staat ter hoogte van de afsluiting een ‘woud’ aan verkeersborden die de situatie aldaar niet verduidelijken. Daarnaast vinden we een dergelijke hoeveelheid borden niet passend in de historische binnenstad. Ziet u mogelijkheden om de situatie daar duidelijker aan te geven met minder verkeersborden?

5.      Welke maatregelen wilt u nemen om storingen en aanrijdingen met de verkeerspaal te verminderen zodat de weekendafsluiting goed en veilig doorgang kan blijven vinden?

 

We zien uw reactie graag tegemoet binnen de daarvoor geldende termijn.

Met vriendelijke groet namens de fractie van Hoorn Lokaal

Joke van der Meij

Raadslid

 

Hoorn Lokaal Hoorn Lokaal

Reacties
Reactie: (hans hoornsman)
19-9-2017, 22:35
Joke, de enige echte huiskamer van Hoorn is toch de Oosterkerk? In ieder geval volgens onze oud-burgemeester Van Veldhuizen. En hij heeft gelijk!.