Gratis stadswandeling met gids succes

ingevoerd op 6-2-2006

De eerste gratis stadswandeling van D66 Hoorn op zondag 5 februari was een ’volle bak’. Onder leiding van stadsgids Ben van Tartwijk van het Gidsencollectief Hoorn liepen zo’n 15 belangstellenden, waaronder D66-lijsttrekker Arthur Helling, door de mooiste middeleeuwse straten van Hoorn. Hoewel het weer regenachtig en koud was liet de gids aan de hand van het thema ’Accijns op het bier: oploop op de Roode Steen!’ de prachtige geschiedenis van Hoorn zien.
 
In 2007 viert Hoorn haar 650-jarig bestaan. Om hier dit jaar al aandacht aan te besteden organiseert D66 Hoorn in samenwerking met Stichting Gidsencollectief Hoorn iedere zondag in februari stadswandelingen. Deze gratis stadswandelingen gaan niet alleen over de prachtige geschiedenis van Hoorn. Maar ook over het heden en de toekomst en over de antwoorden op de problemen van nu! Het nieuwe verkiezingsprogramma van D66 Hoorn heet niet voor niets “Dichter bij Hoorn”. D66 Hoorn maakt daarin duidelijke keuzes, o.a. de bouw van een replica van het VOC-schip ”De Nieuw Hoorn”!

Vele aanwezigen vroegen zich af waarom het Rode Steen nog steeds niet afgesloten is voor het autoverkeer, zodat je hier tenminste rustig op een terras zou kunnen zitten. D66 Hoorn wil graag komen tot een weekendafsluiting om van het Roode Steen een echt terrasplein, een ontmoetingsplek te maken.
 
Het maximum aantal van 15 personen liep mee om te horen dat de Gravenstraat de “straat over de graven” is. Maar ook dat de Peperstraat, voor sommigen helaas, niets met de VOC te maken heeft. Het duidt er op dat het gebied vroeger moerasgebied was, waar riet groeide. Elke stad heeft daarom zijn Peperstraat.

Gevraagd werd ook wanneer er eindelijk meer openbare toiletten omen, vooral ook voor vrouwen. Lijsttrekker en wethouder Helling: ”Het College heeft net besloten het aantal openbare toiletten uit te breiden, met onder andere een Viacom-toilet op het Kerkplein en een verzinkbare toilet op de Roode Steen. Een aantal daarvan zijn ook geschikt voor vrouwen.”
 
Wat overigens wel opviel was de enorme hoeveelheid hondenpoep onderweg. Partijvoorzitter Harold IJskes: ”Sommige hedendaagse problemen zijn nog altijd heel basaal. Dit hoort niet bij een schone en gastvrije stad. Een absoluut aandachtspunt de komende tijd!”
 
En altijd al willen weten waar het woord “klaploper” vandaan komt? Loop vooral één van de komende zondagen mee door de historie en het heden van de stad. Reserveer dan snel een plekje, want per groep kunnen er maximaal 15 personen mee. Het e-mailadres voor een reservering is bakkercaa@hotmail.com.
 
De stadswandelingen vangen aan om 14:00 uur. De komende drie weken staan de volgende thema’s op het programma:
 
Zondag 12 februari : ’Hoorn, een open stad’
Zondag 19 februari : ’De ontwikkeling van het Hoornse Fluytschip’
Zondag 26 februari : ’Hoorn als piratennest’  
 
Meer informatie over Stichting Gidsencollectief Hoorn: www.gidsenhoorn.nl
Meer informatie over Hoorn 650 jaar: www.hoorn650.nl