Hoorn wordt plasvriendelijker

Rode Steen krijgt verzinkbaar toilet

In de binnenstad van Hoorn zijn op dit moment onvoldoende openbare toiletten aanwezig. Het schort met name aan voorzieningen waar vrouwen en mindervaliden gebruik van kunnen maken. De bestaande toiletten zijn bovendien moeilijk vindbaar en in een aantal gevallen beperkt toegankelijk. In bepaalde delen van de binnenstad leidt dit tot overlast.

B en W hebben besloten het probleem aan te pakken door het aantal toiletten uit te breiden en de voorzieningen beter aan te geven op de bewegwijzering in de stad.  Het tijdstip van uitvoering van de plannen hangt af van de noodzakelijke vergunningprocedures en is voorzien voor komend najaar.

De geplande verbeteringen:
• Er komt een toilet voor vrouwen aan de noordzijde van het Kerkplein; aan de zuidzijde komt een ‘frissoir’ voor mannen ter vervanging van het plaskruis.
• Er komt ook een toilet in het havengebied. De Belangenvereniging Bewoners Havenkwartier krijgt een stem bij het bepalen van de beste plek.
• Er komt een toilet voor mannen op de Roode Steen. Dit toilet is in de grond verzinkbaar en kan op gewenste tijden in en buiten gebruik worden gesteld. In verband met de kosten is een raadsbesluit nodig.
• Bij nieuwe inrichting van het Statenlogement zal worden onderzocht of er mogelijkheden zijn het gebouw te voorzien van een openbare toiletvoorziening voor mannen, vrouwen en mindervaliden.
• De openbare toiletten worden door middel van bordjes en op wegwijzers duidelijker aangegeven. Dat geldt ook voor de huidige toiletten (Noorderveemarkt; haventoiletgebouw Mallegomsteeg; fietsenstalling Veemarkt; krul Vollerswaal, Transferium; parkeergarage Jeudje).