Inbreker Westfries Museum was misschien wel 12 uur bezig...

Dief verborg zich onder deksel doodskist

In het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht van de AVRO werd dinsdagavond stil gestaan bij de grote kunstroof die in de nacht van zondag 9 op maandag 10 januari 2005 in het Westfries Museum in Hoorn plaatsvond. Volgens politiewoordvoerder Hartenberg was de inbreker misschien wel 12 uur actief bij de diefstal ter waarde van 15 miljoen euro. In de uitzending was in een reconstructie te zien hoe zelfklevende frontjes op de bewegingsmelders werden geplaatst. De directie van het museum en wethouder Tonnaer hielden afgelopen jaar vol dat het museum ”adequaat beveiligd was”.
 
In de uitzending werd ook duidelijk dat de dief zich had verscholen onder een deksel van een doodskist. Volgens de politie heeft de dader bij het verwijderen van de doeken uit de lijsten zeer zorgvuldig gewerkt. Alle doeken werden rustig losgepeuterd en opgerold.

Bij het stelen van het vele zilverwerk was de dader minder netjes. Ondanks dat in de TV-reconstructie te zien was dat vitrines gewoon werden opengeschoven, werden in werkelijkheid de vitrines kapotgeslagen.

In de uitzending van Opsporing Verzocht riep de politie een ieder die zondag 9 januari 2005 in of rond het Westfries Museum film- of foto-opnames had gemaakt zich te melden.
Ook opnamen die tijdens het Nieuwjaarsconcert die middag in het museum zijn gemaakt, zijn welkom.

Ook als u toen iets opvallends aan de bewegingsmelders in het museum heeft ontdekt, of iemand daarmee bezig zag, wordt u verzocht de politie te bellen op 0800-6070.

De beelden van een bewakingscamera van verzorgingshuis Westerhaven waren in de uitzending te zien. Ze waren zeer onduidelijk en toonden slechts de vage contouren van een kleine man die het karretje met zijn buit trok. Wel was de vermoedelijke vluchtauto, een gestolen witte Volkswagen Golf, goed op de beelden te zien.

Uit de uitzending van Opsporing Verzocht kan worden geconcludeerd dat de politie ruim een jaar na de miljoeneninbraak op een dood spoor zit. En dat er het afgelopen jaar weinig nieuwe informatie boven water is gekomen. De kans dat de collectie schilderijen en zilverwerk, een overzicht vindt u op www.wfm.nl, ooit nog gevonden wordt, lijkt met de dag kleiner.

Overigens kunt u ook persoonlijk door directeur Spruit geinformeerd worden over zijn museum en de spectaculaire inbraak. Op de site www.novellaholding.nl van evenementenburo Novella kunt u onder de titel ”Kunst met een Knipoog in het Westfries museum te Hoorn” een bijzonder optreden boeken:

Kunst met een Knipoog in het Westfries museum te Hoorn
Het Westfries museum kwam begin 2005 in het nieuws toen bleek dat het museum voor ruim 10 miljoen euro was beroofd. Ondanks het gemis van vele kunstwerken blijft er nog voldoende te zien in dit charmante museum.
Deze exclusieve Kunst met een Knipoog voert u een avond lang langs een rijke historie, waarbij ondernemen in de VOC-tijd en nu zeker aan bod komt. Tussen diverse smakelijke gangen door leidt Ruud Spruit u persoonlijk langs de meest interessante objecten en hoort u verhalen zoals geen ander ze kan navertellen. Deze avond eindigt met een bijzondere kunstveiling.

Tijdsduur: avondvullend.

Reacties
Reactie: (Ted)
8-2-2006, 10:30
Deze grote daad van onze wethouder Tonnaer, (de man die alles weet en iedereen zegt te kennen) mis ik nog op zijn verkiezings poster.

Hij kan wat mij betreft nog wel een paar plaatsen achteruit op de kandidatenlijst.

Hij heeft zijn kunsten lang genoeg vertoond

Reactie: (Rob Verhoek)
8-2-2006, 09:36
Begint dat hele gezeur nu weer opnieuw? Die spullen zijn gejat en komen nooit meer terug. Dat is niets bijzonders want dat gebeurt overal op de wereld. Helaas, maar waar. Iedereen zal nu zijn verlies moeten nemen en eens moeten ophouden met mekkeren over hoe het allemaal zover is kunnen komen en wie z’n schuld het was.

Reactie: (jansen)
8-2-2006, 08:43
Tonnaer kende dat hele museum niet waarschijnlijk, weg er mee
en de directie eveneens