ZEER GROTE BRAND OP DE FACTORY (Video)

UPDATE 9-03-2018 22.30 uur + UPDATE 10-03-2018 05.00 uur

In het pand van Karsten Tenten aan de Factorij in Zwaag woedt een zeer grote uitslaande brand. Het pand van Karsten is totaal uitgebrand. Panden rondom Karsten worden nat gehouden om overslaan te voorkomen. De Renault/Dacia dealer bevindt zich dicht bij het brandende pand en wordt door de brandweer flink natgehouden. Auto’s die aan de zijgevel staan roken van de hitte. Er bevinden zich gasflessen in de caravans in het pand van Karsten die van tijd tot tijd hoorbaar ontploffen. Er is asbest vrijgekomen. Uit diverse regio’s wordt brandweer voor assistentie en aflossing opgeroepen. De brand is opgeschaald naar grip 2. Er zijn acht tankautospuiten, twee hoogwerkers en voertuigen voor watertransport aanwezig op de plaats van de brand. In termen van de veiligheidsregio heet dat een compagnie. De Oostergouw, De Factorij en De Compagnie zijn afgesloten i.v.m. de brand en rookontwikkeling. De rook gaat richting de N23/Westfrisiaweg. De brand ontstond vlak na sluitingstijd. Er zijn geen gewonden. 

Vrijdagavond 9 maart rond 19.30 uur was er op de mobiele telefoons een NL-Alert met de volgende tekst:
Zeer grote brand in Zwaag. Indien u last heeft van de rook: sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Hou nadere berichtgeving in de gaten.

Ruim een uur later volgt de volgende NL-Alert met de mededeling dat asbest is vrijgekomen op het industriegebied ingesloten door Westfrisiaweg-Oostergouw-spoor Stoomtram. Blijf weg uit het gebied en volg de website van de gemeente Hoorn www.hoorn.nl (http://www.hoorn.nl) voor nadere info.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er zoals al gevreesd werd, daadwerkelijk asbest is vrijgekomen. Het asbest is verspreid over een gebied dat is aangegeven op een kaart op de website van de gemeente Hoorn. Tevens is daar informatie te vinden voor ondernemers die een bedrijf hebben op het industrieterrein ’De Factory’. www.hoorn.nl (http://www.hoorn.nl)

 

Video: Drone Brandweer
Foto’s: Hoorngids.nl
 

IMG_2244 IMG_2244
IMG_2243 IMG_2243
IMG_2242 IMG_2242
IMG_2241 IMG_2241
IMG_2240 IMG_2240