Intermaris vindt bouwer voor lastig project

26-07-2018

Woningcorporatie Intermaris heeft met moeite een bouwer kunnen vinden voor de bouw van 267 woningen aan de Siriusstraat in Hoorn. Bouwbedrijf Slokker neemt het project voor zijn rekening. Door de fors gestegen bouwkosten én de eis gasloos te bouwen, was het voor de corporatie een flinke uitdaging een bouwer te vinden.

De aanbesteding voor het project mislukte in eerste instantie. Door de opgelopen bouwkosten kon de corporatie geen bouwer vinden die binnen budget wilde realiseren. Daarna kwam de gemeente (voorlopend op de verplichting nieuwbouw zonder gasaansluiting te bouwen) ook nog eens met de eis om het project volledig gasloos te maken, terwijl dat niet in de oorspronkelijke plannen verwerkt was.

Wel iets duurder

Intermaris ging met de laagste inschrijver om de tafel zitten en kwam er een maand later al uit. Het project is wel iets duurder geworden dan bedoeld in eerste instantie het idee was (zo kost het al zo’n 8.000 tot 10.000 euro per woning meer om die van het gas af te sluiten), maar daar heeft de corporatie vrede mee.

Bovendien bespaart de corporatie naar eigen zeggen kosten door prefab te bouwen en door in een ruk door te pakken. De bouw start weliswaar een half jaar later dan de bedoeling was, maar gaat in een stroom door, zodat de verloren tijd wordt ingehaald. Ook zijn er ‘innovatieve oplossingen’ bedacht voor de stijgende bouwkosten en de uitdaging gasloos te bouwen.

Sloop en daarna nieuwbouw

In de Grote Waal Noord in Hoorn maken zes verouderde portiekflats plaats voor nieuwe flats. De eerste twee flats van de Siriusstraat zijn al gesloopt. De grond ligt nu eerst een tijdje braak, omdat de gemeente en NUTS-bedrijven de nodige nieuwe voorzieningen aanleggen en het bestaande riool wordt vervangen in verband met de nieuwbouw.

De vaste bewoners van de tweede fase, flat drie en vier, zijn bijna allemaal verhuisd. Op 1 oktober van dit jaar zijn de flats leeg en daarna kan de voorbereiding van de sloop van deze flats starten.

Bron: Cobouw

Intermaris Intermaris
Nieuwe woningen Nieuwe woningen