Wachttijd jongerenwoning 1 tot 2 jaar

ingevoerd op 10-2-2006

Verwacht wordt dat de vraag naar jongerenwoningen in Hoorn binnen twee jaar toeneemt. 400 tot 500 jongeren doen dan een beroep op een betaalbare huurwoning. Ook het aantal stijgt: in 2015 wonen in Hoorn 500 jongeren meer dan nu. Voor de toekomst van de stad is het van groot belang dat er voldoende jongeren in de stad blijven. Voldoende en betaalbaar woningaanbod is daarbij van belang. Al deze informatie is terug te vinden in de nota ‘het nest uit’ over jongerenhuisvesting in Hoorn.
 
Op dit moment is de wachttijd voor een betaalbare jongerenwoning niet meer dan 1 tot 2 jaar. Alleen voor een woning in populaire wijken moet een aantal jaren langer worden gewacht. De druk op de woningmarkt is op dit moment dus niet hoog. Uit een samen met IntermarisHoeksteen gehouden internetenquête onder ingeschreven jongeren blijkt wel dat de komende jaren de vraag toeneemt. Verder blijkt dat vraag en aanbod niet altijd op elkaar zijn afgestemd. Zo bestaat er steeds minder belangstelling voor een 1-kamerwoning en is het aanbod van jongerenwoningen in een populaire wijk als de binnenstad te gering.

Wonen boven winkels
Om een tekort in de toekomst te voorkomen is het belangrijk dat het aantal woningen dat bereikbaar is voor jongeren wordt uitgebreid. Enerzijds betekent dit de bouw, tot 2015, van ongeveer 75 nieuwe woningen voor jongeren en anderzijds kan het nodig zijn om in de bestaande voorraad meer woningen aan jongeren toe te wijzen. Het project Wonen boven winkels is een van de mogelijkheden voor uitbreiding.

Doorstromen
Een ander knelpunt is dat jongeren als ze ouder worden niet op tijd doorstromen naar een duurdere huurwoning of een koopwoning. Op dit moment wordt 41 procent van de woningen die speciaal bestemd zijn voor jongeren, bewoond door oudere personen. Om dit probleem aan te pakken is een actief beleid nodig, zoals het aanbieden van alternatieven en misschien een verhuiskostenvergoeding. Ook keuzevrijheid is van groot belang. Dit betekent niet alleen inzetten op goedkope huurwoningen maar ook het aanbieden van betaalbare koopwoningen voor jongeren en starters. Eerder heeft de gemeenteraad aangegeven dat er tenminste 25 starterswoningen per jaar moeten worden gebouwd.

Commissie
Voor de uitvoering van de diverse maatregelen is overleg nodig met andere partijen zoals IntermarisHoeksteen.  De nota over jongerenhuisvesting staat op 14 februari 2006 op de agenda van de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving.

Reacties
Reactie: (Boze jongere)
3-5-2008, 21:41
Belachelijk dat wij als jongeren zo lang moeten wachten! Wij willen tochook een dak boven ons hoofd als je wegens omstandigheden niet meer bij je ouders of familie kan wonen en jeugdzorg uit word gezet omdat je 18 jaar bent? er zijn genoeg woningen die leeg staan en dat plan van dat er starterswoningen worden gebouwd? hoelang moet dat duren? En de meesten zijn ook nog bezig met hun opleiding dus verdienen geen drol met hun stage/leerplek. Ik heb ook maar een kleine vergoeding. Er zijn genoeg sloopwoning die leegstaan en die over 2 jaar pas gesloopt worden? willen jullie wel hulp bieden?

Reactie: (maak dat wat uit)
11-2-2007, 16:08
Als jongeren wil ik een HUIS. Betaalbaar. Cv. Hoeveel anderen willen dit ook. Hoeveel aanbod is er en hoeveel vraag. Hoeveel kans is er. Hoelang moet ik nog wachten .... Tot dat er echt veel gebouwd gaat worden. Stel jullie heeveel starterswoningen. Hoeveel jongeren daar komen. Hoeveel meer centjes in de winkels worden verdiend. enzv.Wanneer word het aanbod dramatisch uitgebreid?

Reactie: (janssen)
13-2-2006, 16:16
Je moet in Hoorn al gezin wel 5 !!! jaar wachten op een huurwoning, wanbeleid van de gemeente en intermaris zijn daar de oorzaak van !