Drive-in bioscoop voor scootmobielen in Hoorn?

CDA wil tijdelijk filmaanbod in Hoorn

Een drive-in bioscoop voor scootmobielen. Het CDA-Hoorn stelt dat voor. In Zwolle was het een groot succes. ,,Het lijkt me fantastisch om zoiets ook in Hoorn te organiseren”, aldus CDA-raadslid Michiel Pijl. Manifesto en St. Welzijn Ouderen West-Friesland zouden dit graag oppakken. Pijl: ,,Het CDA stelt ook voor om initiatieven voor bijvoorbeeld drive-in bioscopen en openluchtbioscopen te stimuleren en ondersteunen.” Zo kan een tijdelijk filmaanbod tot stand komen totdat de nieuwe bioscoop er is in 2008 of 2009.
 
De (ingekorte) brief aan het college:
 

Aan: College van B&W, gemeente Hoorn
Betreft: filmvoorstellingen
 
Hoorn, 6 februari 2006
 
Geacht college,
 
Sinds enige jaren is Hoorn verstoken van een bioscoop. Velen in Hoorn vinden dat een gemis, en niet alleen jongeren. Het is de bedoeling dat er in 2008 een bioscoop staat op de Blauwe Berg, maar tot die tijd zijn liefhebbers van ‘een filmpje pakken’ veroordeeld tot een tocht naar Heerhugowaard of Purmerend. Gelukkig hebben we wel een mooi filmhuis.

Er zijn allerlei voorstellen gedaan voor tijdelijke oplossingen, bijvoorbeeld een tijdelijke bios-coop in de oude schouwburg of in de busremise. Dit om de periode tot de nieuwe bioscoop er is te overbruggen.
Deze voorstellen zijn sympathiek, maar de verwachte kosten en de vraag of er überhaupt een exploitant gevonden kan worden, maken dat het CDA-Hoorn de nodige vraagtekens had en heeft bij het realiteitsgehalte ervan. En het kan al helemaal niet zo zijn dat de gemeente zelf een bioscoop gaat exploiteren.

Betekent dit dat er dan helemaal niets kan? Het CDA denkt dat er wel degelijk iets kan. We denken daarbij aan het organiseren van een beperkt filmaanbod, bijvoorbeeld in de open lucht. Het CDA heeft zich daarbij laten inspireren door bestaande initiatieven op dit gebied van binnen en buiten Hoorn.

Als er een samenwerking tot stand komt tussen verschillende partijen, dan moet het mogelijk zijn om tegen acceptabele kosten tijdens vooral het zomerseizoen een klein pakket filmvoor-stellingen te organiseren.
Het CDA begrijpt dat dit het gemis van een volwaardige bioscoop niet goedmaakt, maar het gaat alleen om het overbruggen van de tijd tot de nieuwe bios er is.

Het CDA vindt het verdedigbaar dat de gemeente hierbij één van de betrokken partijen is. Immers, de gemeente zal vergunning moeten verlenen voor de voorstellingen. Verder wordt het ontbreken van een bioscoop door vele mensen in Hoorn als een gemis ervaren en lijkt het onwaarschijnlijk dat er zonder gemeentelijke steun een tijdelijk aanbod van filmvoorstel-lingen tot stand kan komen. De gemeente zou wat het CDA betreft dan ook financieel een beperkte bijdrage kunnen leveren.

Verder is de gemeente aan alle kanten bezig om de komst van het vrije tijdspark de Blauwe Berg vorm te geven en te stimuleren. Dit mede vanuit de gedachte dat er toch echt een bios-coop moet komen in Hoorn. Het is dan niet vreemd als de gemeente in de tussentijd een tijdelijk filmaanbod stimuleert. Nogmaals; alles binnen de grenzen van het redelijke.
 
Het CDA-Hoorn denkt onder meer aan het volgende:
-openluchtbioscoop:
 

De (door de gemeente ingestelde) Hoornse jongerenraad wil in april een openluchtbioscoop organiseren bij Manifesto. De gemeente zou hier een deel van de kosten op zich kunnen nemen en de vergunning verlenen, uiteraard in overleg met de jongerenraad. De jongeren-raad zou elders ook naar sponsors moeten zoeken om het rond te krijgen.
Verder is er al eens een openluchtbioscoop georganiseerd bij de schouwburg. Dat zou mis-schien opnieuw kunnen.

 
-drive-in bioscoop:

Manifesto heeft op het grote parkeerterrein enkele malen een drive-in georganiseerd als sei-zoensopening. Radio Hoorn zorgde via de autoradio voor het geluid. Om de juiste sfeer te creëren kregen mensen die met een Amerikaanse slee kwamen een ereplek. Manifesto staat in principe positief tegenover het organiseren van een nieuwe drive-in. Financiële middelen zijn echter niet voorhanden. Een voorstelling kost een paar duizend euro per keer. Per auto kan entree worden geheven, wat een deel van de kosten compenseert. Gemeente en even-tueel externe sponsoren kunnen met een bescheiden bijdrage enkele drive-ins mogelijk ma-ken. Dat zou ook op andere plekken kunnen. Het ligt voor de hand om te beginnen met een proefvoorstelling en dan te bekijken of er een vervolg aan gegeven kan worden.
 
-drive-in voor scootmobielen:
 
Het CDA vindt, dat zoveel mogelijk groepen moeten kunnen genieten van een filmaanbod. In Zwolle is door poppodium Hedon en de Stichting Welzijn Ouderen een drive-in bioscoop voor scootmobielen / boosters georganiseerd in Hedon. Dat was zo’n groot succes dat men het nu maandelijks gaat doen.
Het CDA vindt dit een fantastisch initiatief en stelt voor dit ook in Hoorn te doen. Manifesto is dan een voor de hand liggende plek.


Het CDA-Hoorn denkt in elk geval dat het mogelijk moet zijn om in (financiële) samenwerking met andere partijen een klein filmaanbod te organiseren, dat weliswaar een volwaardige bioscoop niet vervangt, maar er wel voor zorgt dat er tenminste iets gebeurt tot het moment dat we wel een volwaardige bios hebben. De kosten voor de gemeente kunnen beperkt blij-ven, waardoor het een realistisch verhaal blijft.
 
Dit is slechts een idee van hoe een en ander eruit kan komen te zien. Het CDA-Hoorn vraagt u als college om de mogelijkheden te onderzoeken voor het organiseren van een filmaanbod in de trant als hierboven beschreven, waarbij de gemeente partijen kan samenbrengen, kan faciliteren en in bescheiden mate (mede) financieren.
Bijgaand treft u een cd-rom met een film over de drive-in bioscoop in Zwolle. Bij een brief over film mag tenslotte wel een film zitten!
 
In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet,
 
namens het CDA-Hoorn,
Michiel Pijl

Reacties
Reactie: (jetje)
22-2-2006, 14:24
Het wordt hoogtijd voor een bioscoop in Hoorn naast het voortreffelijke filmhuis met veel mooie films. Waarom staan de projectontwikkelaars in Alphen aan de Rijn wel te dringen voor het ontwikkelen van een bioscoop en kan dit in Hoorn niet? Heeft de gemeente hier,zij het positief of negatief, invloed op uitgeoefend ?

Reactie: (pingu)
15-2-2006, 14:08
erm... zouden bioscopen zowiezo niet toegangelijk moeten zijn voor gehandicapten? dus waarom dan appart een bioscoop? maak gewoon een bioscoop waar 1 van de zalen in iedergeval goed toegankelijk is, en zorg dat alle films 1 keer in de zoveeltijd gedraaid worden. mensen met een handicap kunnen dan gewoon met famillie naar de bios. Ik heb het dus niet over groepsuitjes voor ouderen vanuit een verpleeghuis of iets dergelijke, dan kan de bios ook gewoon naar hun toe komen lijkt me.

Reactie: (Buurtbewoner)
13-2-2006, 22:40
Het wordt uberhaubt tijd voor een Grote bioscoop in Hoorn.