Het Belang van Hoorn

Column van Johan van der Tuin

Waar blijft de tijd. Het is nog niet zo lang geleden dat raadsleden meelevend keken –wat dat dan ook moge zijn- als de burgemeester bij de aanvang van de raadsvergadering meldde dat een raadslid helaas zijn volks-vertegenwoordigende rol wegens afwezigheid niet kon vervullen. Ik herinner me dat een fractievoorzitter direct voorstelde de zieke afwezige namens de raad een bloemetje te laten bezorgen. Hoewel de voorzitter niet gesproken had van ziekte was dat de eigenlijk enige acceptabele reden om te verzaken. Het volk heeft je gekozen, je wilt het volk ook vertegenwoordigen dus doe je dat ook. De partij die je op de kieslijst plaatste ging er als vanzelf vanuit dat je ging doen waartoe je geroepen was. Maar tijden veranderen…

Bij de opening van de raadsvergadering deze week deelde burgemeester Jan Nieuwenburg mee dat er twee raadsleden afwezig waren, overigens zonder opgaaf van redenen. Niemand stelde deze keer voor een bloemetje te sturen. Dat hoefde ook niet want iedereen wist waar ze waren: beide raadsleden, tevens fractievoorzitter, hadden eerder die dag op Facebook foto’s gepost vanaf hun fraaie vakantieplek. Een fraaie foto vanuit de andere zijde van de grote plas van de een en één in Spanje genomen foto van de echtgenote van de andere afwezige fractievoorzitter, staande bij een cabrio; u weet wel, zo’n auto zonder dak.Kan dat zo maar, vroeg een lid van dit volk zich af? Zijn er dan geen andere tijden waarop politici op vakantie kunnen? Is het niet in het belang van je kiezers dat je hen een stem geeft, zeker als je als fractie maar één zetel hebt? Is het geen Hoorns Belang? Doet je partij er nog wel toe? Je hebt natuurlijk wel lef om op vakantie te gaan als je partij zo slecht gescoord heeft bij de laatste verkiezingen. Sommigen zouden het misschien afbouwen noemen.

Gelukkig waren er nog 33 raadsleden over dus kon er wel besluitvorming plaatsvinden. Voordat ze de vergadering konden beginnen sprak burgemeester Nieuwenburg hen streng toe over spreektijd. Het is namelijk zo dat hij het handhaven van de spreektijd tot zijn belangrijkste taak rekent. Jan moet namelijk om elf uur naar bed. Dus niet de kwaliteit van de democratie / besluitvorming / dat partijen hun standpunten op een volwaardige wijze over het voetlicht kunnen brengen is het belangrijkste – de communicatie met de kiezer geschiedt namelijk ook via raadsvergaderingen! - nee de spreektijd is heiliger. Of het nu over het Kerkplein, over gratis parkeren of over het Huis van de Stad gaat: per fractie één minuut spreektijd. Tenenkrommend om aan te zien hoe de raad worstelt om uiterlijk om 23.00 uur klaar te moeten zijn! Uiteindelijk waren er twee fractievoorzitters die hun ergernis hierover lieten blijken. Die mochten kennelijk na elven nog thuiskomen of hadden de huissleutel voor deze keer van moeders meegekregen.

Vooral één zeer te respecteren inwoner van Hoorn – de heer Albert de Graaf – zal een geweldige avond hebben gehad, als hij tenminste naar de beraadslagingen heeft geluisterd. Want het ging over de herinrichting van het Kerkplein, een wens uit zijn hart dat op zijn aandringen in de vorige eeuw werd toegevoegd aan het verkiezingsprogramma van het CDA Hoorn. En terwijl het CDA nu in de oppositie zit volgt er besluitvorming over ‘zijn’ plein. Het raadsvoorstel beoogt een nieuwe inrichting waarbij deze keer niet op een paar centen wordt gekeken. Zoals raadslid De’n Tonnaer zei: inrichten doe je maar eens in de 40 jaar, dus doe het dan goed. Omdat sommige partijen tegen één of meer onderdelen van het voorstel waren stemden zij tegen, daarbij uit het oog verliezend dat er echt een prachtig plein kan komen. Zo stemden uiteindelijk HSP en Hoorn Lokaal tegen. René Assendelft is wel voor het plan, maar niet voor een verfraaiende waterpartij. Dus stemde ook hij tegen. Het CDA dat herinrichting van het Kerkplein zo vaak bepleitte stemde ook tegen het voorstel. Echt waar.

Zo kan het dus lopen. Ik vermoed dat Albert de Graaf het niet begrepen heeft.

De overige fracties stemden vóór; u begrijpt, met uitzondering van Hoorns Belang natuurlijk.

Parkeren op koopzondagen

In Hoorn krijgen we aan de rand van de stad en een beetje in de stad onbetaald parkeren. Zo hoeft u per 1 oktober 2018 op koopzondagen niet meer te betalen in onze parkeergarages volgens het persbericht, op de zgn. RAC-locatie naast Het Octaaf, het Transferium, Pelmolenpad, Lambert Meliszweg en.. de Vale Hen. De Noorderveemarkt blijft betaald parkeren. Niet iedereen in de raad begreep dit. En dat wil wat zeggen. De vraag is of het volk dit ook zal begrijpen én onthouden. Het college gaat dit buitengewone parkeerregiem op nog onbekende wijze aan de wereld meedelen. Mogelijk wordt de afdeling Klachtenafhandeling in het stadhuis met drie fte’s uitgebreid.

Of verzin ik dit nu?

De raad sprak ook over ’het Huis van de Stad’ Nu denkt u natuurlijk dat er iets nieuws te gebeuren staat maar da’s niet het geval: het college heeft een originele nieuwe naam voor het stadhuis bedacht. Je moet er maar op het idee komen!

Sommige raadsleden dromen al van een nieuw stadhuis in de stationsomgeving - de Poort van Hoorn, anderen vinden een renovatie van het huidige nog lang niet versleten stadhuis meer voor de hand liggend. En u weet als je het niet eens kunt worden benoem je een commissie (zoals bij het Kerkplein) of je geeft opdracht voor een onderzoek. Dat laatste gaat nu gebeuren. Het kost wel een paar centen..

Hopelijk blijkt uit het onderzoek ook hoeveel oponthoud het voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn oplevert als er weer een nieuw element (een nieuw stadhuis) wordt toegevoegd.

Wethouder Tap gaf nog even een waarschuwing: ”de wet schrijft voor dat we in 2030 moeten voldoen aan de nieuwe milieu-eisen maar uw raad heeft besloten dat dit al in 2020 het geval moet zijn. We moeten dus haast maken.”

Nog niemand lijkt te hebben geopperd dat het niet gek is om een besluit te vernietigen dat misschien is genomen in een moment van verstandsverbijstering. Zoals gezegd: het onderzoek komt er want alle partijen vinden dit nodig. Althans, alle partijen op één na, want die...

Er was ook nog een wilde motie van de Christen Unie over het kinderpardon. In de Tweede Kamer gromt de Christen Unie maar bijt niet, zelfs niet over het kinderpardon en dat  terwijl ze nota bene in de regering zitten. In Hoorn probeert de CU nu de imagoschade te repareren door voor te stellen dat Hoorn een kinderpardonvriendelijke gemeente wordt. Terwijl de gemeenteraad uiteraard wist dat ze  niet over landspolitiek gaat bepaalde de emotie in plaats van de ratio dat een meerderheid de motie ondersteunde. Niets meer dan symboolpolitiek geïnitieerd vanaf een klapstoel (restzetel).

Wat verandert er door? Joost mag het weten!

Vakantie Vakantie