Sinterklaas is aangekomen en feestelijk ingehaald

17-11-2018

Sinterklaas is zaterdag in Zaanstad aangekomen, en daarna doorgevaren naar o.a. Hoorn waar hij met zijn Pieten feestelijk is ingehaald. Ondanks de enigszins gespannen sfeer is het voor de meeste aanwezige kinderen (en volwassenen) een leuke intocht geworden. Een mooie start op weg naar het heerlijk avondje op 5 december.

Dankzij de enorme politiemacht die op de been was, kon Sinterklaas ongestoord op zijn paard zijn route door Zaanstad en bestemming Hoorn volgen.

 

Arrestaties

In de gemeente Zaanstad zijn vier personen gearresteerd. In Rotterdam, Leeuwarden, Groningen en Eindhoven hebben enkele grotere ongeregeldheden plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat er onderzoek zal plaatsvinden naar de ongeregeldheden in Eindhoven, wegens het vermoeden dat daar voetbalhooligans bij rellen waren betrokken.

 

Geen escalatie

In Hoorn ontstond een grimmige sfeer bij scheldpartijen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Dankzij beheerst ingrijpen van de politie is dat niet geëscaleerd.

De actiegroep ’Cultureel Erfgoed Hoorn’, waar de Hoornse ’De Realistische Partij’ (DRP) achterzit, heeft afgezien van actie nadat een woordvoerster van de gemeente Hoorn bevestigde dat ’Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) zich in Hoorn niet voor demonstratie heeft aangemeld.

 

Van de weg gehaald

Een groep actievoerders van Kick Out Zwarte Piet was wel onderweg naar Den Helder. Zij zijn bij Alkmaar door de politie van de weg gehaald. Volgens de politie waren er oproepen van tegendemonstranten die de activisten een lesje wilden leren. De blokkade van Kick Out Zwarte Piet heeft bij Alkmaar zo lang geduurd dat de activoerders niet meer op tijd bij de intocht konden zijn. Volgens een woordvoerder van de groep was dat strategie van de politie.

 

Geen incidenten in Willemstad Curaçao

Kick Out Zwarte Piet had aangekondigd ook in Willemstad Curaçao te demonstreren. De animo om tegen Zwarte Piet te demonstreren bleek daar uiterst gering. NOS correspondent Dick Drayer heeft één betoger gesignaleerd. De intocht van Sinterklaas is in Wilemstad zeer uitbundig verlopen zonder enig incident.

Sinterklaas en Zwarte Piet in actie Sinterklaas en Zwarte Piet in actie

Reacties
Reactie: (Dirck)
18-11-2018, 17:45
Sint Aangekomen? Buikje viel best mee dit jaar!