VVD-Hoorn wil cameratoezicht bedrijventerreinen

ingevoerd op 14-2-2006

De Hoornse VVD-fractie wil dat de bedrijventerreinen van camera’s worden voorzien omdat de criminaliteit er nog steeds toeneemt. Op grond van nieuwe wetgeving (artikel 151c van de Gemeentewet) kan de gemeenteraad aan de burgmeester bij verordening de bevoegdheid verlenen tot het uitvoeren van cameratoezicht op openbare plaatsen in het belang van de handhaving van de openbare orde.

Op 15 februari a.s. zal in de Commissie Bestuur en Middelen VVD-Hoorn woordvoerder Chris de Meij voorstellen de APV op dit onderdeel zo snel als mogelijk aan te passen.
De toepassing van cameratoezicht is de afgelopen jaren flink toegenomen.

In de private sector wordt steeds meer gebruik gemaakt van camera’s voor het beveiligen van gebouwen en/of personen. Door de groeiende mogelijkheden van cameratoezicht ontstond er meer behoefte aan duidelijke maar ook een ruimere toepassing van de regels op dit gebied. Een verruiming die wij als VVD Hoorn snel  willen invoeren.

Uit gesprekken met de ondernemers in Hoorn blijkt namelijk dat er een toenemende mate van criminaliteit plaatsvindt op de diverse bedrijventerreinen. De materiële en immateriële schade wordt volgens de ondernemers in Hoorn steeds groter.

Het inhuren van beveiligingsbedrijven bedraagt reeds € 250.000 en het reguliere politietoezicht is met name incidentgericht. In de praktijk blijkt meer en meer dat de fysieke surveillance redelijk gemakkelijk te ontwijken is door bijvoorbeeld uit het directe zicht vanaf de straat te blijven of iemand op de uitkijk te zetten. Het preventieve effect van de fysieke surveillance is daarmee behoorlijk beperkt, terwijl de kosten ervan alleen maar stijgen. Over deze zaken bestaat veel onrust bij de ondernemers.

Cameratoezicht kan hierbij een belangrijk extra preventiemiddel zijn. Vandaar dat de VVD-Hoorn de raad voorstelt de APV (algemene plaatselijke verordening) op dit onderdeel dan ook aan te passen. Dankzij nieuwe wetgeving bestaat de mogelijkheid de opgenomen beelden te gebruiken voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten. Daarnaast mogen camera’s worden gebruikt om de politie en andere hulpdiensten efficiënter en effectiever in te zetten. De preventieve werking van cameratoezicht vergroot bovendien hun veiligheid.

Juist omdat de politie prioriteiten moet stellen en zich moet richten op de kerntaken kan ze niet overal tegelijk zijn. Vandaar dat de VVD-Hoorn de politie wil laten ondersteunen bij hun taak door het invoeren van cameratoezicht.